TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.094,72 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.647,58 Ft (tonna)
Napraforgómag: 135.244,11 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 62.359,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.815,37 Ft (tonna)
Repcemag: 162.038,58 Ft (tonna)
Full-fat szója: 231.530,42 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 686 Ft
Benzin ára: 662 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 383,69000
USD: 358,72000
CHF: 399,78000
GBP: 443,70000
Hirdetés
Áldás vagy méreg? – A szakembereket is megosztja, hogy veszélyesek-e a glifozátok

Áldás vagy méreg? – A szakembereket is megosztja, hogy veszélyesek-e a glifozátok

Növényvédelem - 2015.08.28

Németországban dől el, hogy újabb tíz évre meghosszabbítják-e idén az EU-ban a glifozát hatóanyagú, széles körben használt, totális növényvédő szerek engedélyezését.


A vitát Christian Meyer, Alsó-Szászország élelmiszer-ipari, mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi minisztere robbantotta ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 20-án közzétett nyilatkozata alapján, amely szerint a glifozát „valószínűleg rákkeltő az emberi szervezet számára”. Szerinte „ennek a méregnek semmi keresnivalója a kertekben, közterületi parkokban, játszótereken, és a mezőgazdasági felhasználását is korlátozni kell”.
A német szakminisztérium Kockázatelemző Intézete (BfR) azonnal megkezdte a glifozát engedélyezési eljárásával kapcsolatos munkát. Ők tanulmányok százait elemezve a WHO IARC Cancer Research Group szakértőivel szemben arra a következtetésre jutottak, hogy a helyesen alkalmazott glifozátok nem veszélyesek. A BfR nyomatékosan ajánlja, hogy a WHO glifozátokat vizsgáló testületei, illetve az EU illetékes hatóságai tudományos alapra helyezkedve, semlegesen és lobbiérdekektől függetlenül egyeztessék véleményüket, és minél hamarabb közös álláspontot alakítsanak ki.
A definíciókat kellene tisztázni
Egy ilyen fontos, a vegyszeres növényvédelmet tíz évre előre meghatározó döntés előtt csak a józan észre szabad hagyatkozni. A WHO rákmegbetegedési kockázattal foglalkozó IACR-csoportja ugyanis az 1-es – „egyértelműen rákkeltő” – kategóriába sorolja a következőket: alkoholos italok, dohányáruk és dohányfüst, dízelmotorok kipufogógáza, lakóházban használt széntüzelésű kályhák füstkibocsátása, napsugárzás, szolárium, famegmunkálás pora, korom, a változó évek bizonyos ösztrogénterápiái és (így!) kínai módra sózott hal. A glifozátok 2A – „valószínűleg rákkeltő” – kategóriába sorolása előtt talán nem ártana az IACR szerint sokkal nagyobb veszélyt jelentő, az előzőekben felsorolt tételek hatását felmérni. Mindenesetre csodálkoznék, ha egyetlen szervezet ilyen furcsa besorolása alapján korlátozható lenne a glifozátok alkalmazása.
Égetően sürgős a döntés, mert…
• 
a forgatás nélküli talajművelés sikere is múlhat rajta. A vetés előtt kijuttatott glifozátokkal sok millió liter gázolaj takarítható meg, és a talajban is sokkal több szén-dioxid maradhat. Sok millió köbméter talaj nem lesz kitéve a szél- és vízeróziónak.
• 
a soros kultúrák permetezőgépes, 
precíziós gyomirtása hatékony eljárás. 
Alkalmas védő- és határolóberendezésekkel, ernyőkkel a szerek nemcsak a talajra, hanem egy bizonyos magasságig a kultúrállományra is kijuttathatók.
• 
közterületeken, járdaszegélyeknél a totális gyomirtás a megoldás. Épületek réseiből, díszburkolatokról a fáradságos kézi munkához képest sokkal olcsóbban, gyorsabban távolíthatók el a gyomok.
• 
a glifozátokat hígítatlanul is ki lehet juttatni. ULV-technológiával, annak kézi és talicskás, védőernyős porlasztógépeivel egyetlen dolgozó néhány liter gyári töménységű szerrel, víz hozzákeverése nélkül egy teljes napig, meglepően jó területteljesítménnyel pontos munkát végezhet. Szántóföldi méretekben is bevált ez a technológia, nemcsak cukorrépában (45-50 cm sortáv), hanem kalászos gabonában is!
A német belvita szeptember végéig biztosan elhúzódik, a Bundestag csak akkor tűzi majd napirendre a témát. Az EU Élelmiszer-biztonsági Hivatala, az EFSA emiatt valószínűleg idén már nem készítheti elő a glifozátok engedélyének további tíz évre szóló meghosszabbítását, döntés tehát jövőre várható.

Ha mégis a „zöldeknek” lenne igazuk, akkor az Európai Bizottság betilthatja a glifozáttartalmú szerek használatát. Kiutat a meghatározott időtartamú felhasználási engedélyek jelenthetnek. A NÉBIH például engedélyezni szokta – akár az engedélyokiratban foglaltaktól eltérően is – lakott területen belül, közterületeken gyomnövények elleni védekezésre a glifozát hatóanyagú készítményeket.
Szerző: Dr. Tátrai György

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el hét vármegyében

Az elmúlt napokra jellemző tartós kánikula és csapadékmentés időjárás miatt 2023. augusztus 24-től Bács-Kiskun, ...