TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Komplett technológiák 
a nagy szántóföldi kultúrákban – Syngenta Szer-show rendezvénysorozat

Komplett technológiák 
a nagy szántóföldi kultúrákban – Syngenta Szer-show rendezvénysorozat

Növényvédelem - 2016.07.06

A Syngenta Kft. az ország négy helyszínén (Hódmezővásárhelyen, Dalmandon, Pápán és Hajdúböszörményben) tartotta meg hagyományos szántóföldi bemutatóit. Egy-egy Szer-show alkalmával az érdeklődő gazdák élőben vehették szemügyre a cég kukorica-, napraforgó-, kalászos- és repcehibrid-, illetve -fajtakínálatát és az ezekhez kapcsolódó teljes növényvédelmi technológiát.


A fajta- és növényvédőszer-kínálaton azonban már régóta túlmutat a Syngenta ajánlata: a több éve működő ContivoTM program révén – partner cégek közreműködésével – teljes agronómiai és vállalatvezetési tanácsadást is biztosítanak a csatlakozó agrárvállalkozások számára.
Az egyes bemutatókon komplett technológiákat láthattak a gazdák a parcellák bejárása közben, amelyek a vetőmagválasztástól a betakarításig végigkísérik a növényeket. A teljes technológiai sorokból cikkünkben most azokra az elemekre helyezzük a hangsúlyt, amelyek az év hátralévő részében előttünk álló feladatokhoz nyújtanak iránymutatást.

Újdonságok a kukorica 
 növényvédelmében

Az utóbbi évek szeszélyes időjárása rendre nagy kihívások elé állítja a kukoricát: a forró aszályos periódusok, majd az ezeket váltó – sokszor megkésett csapadékot hozó – lehűlések súlyosan stresszelik az állományokat. Ezek hatását hivatott tompítani a Syngenta Quilt Xcel készítménye, amely többrétű élettani hatása következtében segít a növénynek minél kisebb termésdepresszióval átvészelni a kedvezőtlen időszakokat. Késlelteti az öregedést, ezzel kinyújtja az aktív termelés időszakát, a sztomatikus légzés szabályozásával pedig javítja a vízháztartást. Emellett gombaölő szerként is működik: a lombozaton előforduló betegségek mindegyike érzékeny a készítményre. Közvetve hozzájárulhat a csöveken megtelepedő gombakórokozók felszaporodásának megelőzésében is a növényzet egészségesen tartásával. Komplex hatása révén akár egy tonna hektáronkénti terméstöbbletet is eredményezhet.
Ahhoz azonban, hogy a káros mértékű mikotoxin-szennyezést biztosan elkerülhessük, a rovarkártevők okozta fertőzési kapuk kialakulásának is elejét kell venni. 
A taglózó és elnyújtott hatású hatóanyagot is tartalmazó Ampligo rovarölő szer az utóbbi években egyre nagyobb problémát jelentő kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke ellen is bevethető. A két faj valamennyi fejlődési stádiuma ellen hatékony. A rovarölő szeres kezeléseket a lepkék rajzáscsúcsához kell időzíteni, amihez ez évtől a Syngenta saját fénycsapdás előrejelző rendszere révén ad információt.

Búzafajták és hibridárpa 
 a Syngentától

A kalászos gabonák nemesítésében világszerte nagy hagyományokkal rendelkező Syngenta tavaly vezette be a hazai piacra búzafajtáit és hibridárpa-programját. A cég óriási genetikai hátterének köszönhetően igazán nagy „kalapból” választhatták ki azt a néhány fajtát, melyeket öt-hat éves magyarországi tesztelés után a hazai gabonatermesztőknek ajánlanak. Ezek közös jellemzői:
• 
Döntően korai érésidejűek, minél kisebb kitettséggel a hőstressz mennyiséget és minőséget rontó hatásának.
• 
Jó adaptációs képességűek.
• 
Malmi minőséget termő búzák szerepelnek az ajánlatban.
• 
A vetőmagok Celest Top-csávázást kapnak.
A Bologna prémiumminőségű, ugyanakkor bőtermő búzafajta, amely az azonos minőséget tudó társait fél-egy tonna terméssel is megelőzheti. Számos apró kalászt nevel, acélos, kiváló beltartalmú szemekkel.
Ez év őszétől kapható a robusztus megjelenésű Falado, amely tíz tonnát meghaladó terméssel is képes a malmi minőségre.
Az Illico kitettebb helyekre is ajánlható, jó aszálytűrésű fajta.
Az CCB Ingenio buzogányszerű, nagy, tömött kalászokat nevelő búza, amely stabil malmi minőséget terem, nyolc-kilenc tonnás hozam mellett.
Az SY Moisson hibridbúzákkal vetekedő terméspotenciállal rendelkezik, jó bokrosodóképességű, vastag kalászréteget képező fajta.

Hyvido® hibridárpaprogram

Az árpakínálat kapcsán a Syngenta szakemberei hangsúlyozták, hogy nem csupán a genetikát, hanem a hozzá tartozó technológiát is a gazdák kezébe adják. Ezek együtt testesítik meg a Hyvido® programot, amely a végül a kimagasló eredményeket biztosítja:
• 
A vetést legkésőbb október közepéig el kell végezni, egyenletes, jó minőségű magágyba.
• 
A vetőmag nem kerülhet túl mélyre, mert akkor a hibridek kimagasló bokrosodóképessége nem érvényesülhet.
• 
A vetőmagnorma kétmillió csíra hektáronként, ami 80-90 kg/ha vetőmagot jelent.
• 
Ősszel a foszfor- és káliumpótláson túl 40-50 kg nitrogén hatóanyagra is szüksége van a növénynek a dina-mikus kezdeti fejlődéshez. A te-nyészidőszak egésze alatt körülbelül 140 kg nitrogén hatóanyaggal cél-szerű kalkulálni.
• 
A kis tőszám miatt a gyomelnyomó képesség később érvényesül, így korai, akár őszi gyomirtás is indokolt lehet, például a Logran készítménnyel.

Készüljünk a repceszezonra

A rendezvények „repceblokkjában” a Syngenta hibrid- és növényvédelmi technológiai ajánlásaival is megismerkedhettek az érdeklődők. Részletesen három hibridet ajánlottak a gazdák figyelmébe a cég szakemberei.
Az SY Bluestar a Syngenta legújabb, ogura típusú, középérésű hibridje. Magas, robusztus megjelenésű, átlagon felüli termőképességgel, jó termésstabilitással és alkalmazkodóképességgel a különféle talajtípusokhoz. Homogén állományt nevel, éréscsoportjában korainak számító virágzási idővel. Fómás levél- és szárbetegséggel szemben kiváló az ellenállósága, és toleráns a fehérpenésszel szemben is. 47% feletti olajtartalomra képes, erukasavmentes, és a glükozinoláttartalma is alacsony.
Az SY Florida korai, agura típusú hibrid, rövid tenyészidővel, korai virágzással, kimagasló terméspotenciállal. Kiváló vitalitás, gyors kezdeti fejlődés jellemzi, így a vetésidőben elegendő rugalmasságot biztosít a gazdálkodó számára: a vetéssel megvárható a megfelelő talajállapot. Kevésbé intenzív körülmények között kidomborodik életrevalósága. Megdőlésre nem hajlamos, 47% körüli olajtartalomra képes, erukasavmentes és alacsony glükozinoláttartalmú.
Az SY Cassidy korai, robusztus Safecross-hibrid: kisebb potenciálú termőhelyek hátrányos tulajdonságainak a kompenzálására hivatott. Kiváló termőhelyi adaptáció és évjárat-stabilitás jellemzi. Jól kompenzálja a kora tavasszal beköszöntő gyors felmelegedéseket is: nem nyurgul fel, fokozatosan indul szárba. Szárbetegségek ellen átfogó toleranciával rendelkezik. Olajtartalma 45% feletti, erukasavmentes és alacsony glükozinoláttartalmú.
A növényvédelmi technológia kialakításakor figyelembe kell venni, hogy a hibridek kis csíraszáma miatt gyenge a gyomelnyomó képességük. Szükséges a gyomok minél korábbi kikapcsolása, amit alapkezelésben Brasan készítménnyel tehetünk meg. A Brasan hosszú hatástartamú gyomirtó szer, amely hatékony a pipitérek, a szikfűfélék és a ragadós galaj mellett a repcével együtt kelő T1-es gyomok ellen is. A gabona árvakelése ellen a Fusilade Forte használatát javasolták az előadók.
A kelő repcében súlyos kárt tehetnek a keresztesek földibolhái, amelyek ellen a Karate Zeont vethetjük be. A jó fénystabilitású és esőállóságú Karate Zeon olajkapszulába zárt hatóanyaga fokozatosan szabadul fel, így egy átlagos piretroidhoz képest elnyújtott hatást biztosít.
A repcenövekedés szabályozására a Syngenta valódi regulátor készítményt ajánl, a Toprexet, amely egyben fungicid hatással is rendelkezik. Az ízközök rövidítésével, a gyökértömeg növelésével és 
a gyökérnyak vastagításával javítja a növények télállóságát.

Programozott 
 napraforgó-betakarítás

A rendezvények időpontjában szinte országszerte általános jelenség volt a levéltetvek felszaporodása a napraforgó-állományokban. Fejlettebb növényeken, erős fertőzésnél a Judo használata javasolt a probléma megoldására. Pirimikarb hatóanyagának köszönhetően két-három hét tartamhatást is biztosít a levéltetvekkel szemben.
A szár-, majd a tányérbetegségekkel szemben az Amistar Xtra nyújt védelmet, amely egyben zöldítő hatásának köszönhetően a termésmennyiség fokozását is eredményezi.
A tenyészidőszak végeztével a biztonságos és tervezhető betakarítást egy olyan hatékony és gyors állományszárító készítmény tudja biztosítani, mint a Reglone Air, amely évek óta bizonyít a hazai piacon.

syngenta1




Szerző: AgrárUnió

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Teljeskörű talajfertőtlenítés: piretroid rovarölő ...

A talajfertőtlenítés szántóföldi és kertészeti kultúrák esetében is alapjaiban meghatározza ...