TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Költség vagy önköltség? Ne most engedjük el a kalászosok „kezét”

Költség vagy önköltség? Ne most engedjük el a kalászosok „kezét”

Növénytermesztés - 2023.05.04

Nem mindegy, hogy 60 ezer vagy 80 ezer forint/ha költségen állítjuk elő a búzát. A költségek jelentős része már beépült, de most van lehetőségünk a termés mennyiségét emelni és a minőségen is javítani. Ne a célvonal előtt adjuk fel!

Pár évvel ezelőtt Vas megyében volt egy előadás, ami arról szolt, hogy miért tudnak az Egyesült Királyságban 12–14 tonna/ha mennyiséget búzában és miért csak 4–6 tonna/ha mennyiséget Magyarországon. A különbség kisebb részben a bokrosodásban, de a nagy különbség az ezermagtömegben van. Az előadáson a legfontosabb információ az volt, hogy a kalászosok bokrosodásától akár 4–5 alkalommal is mennek permetezni, és nagyon sok tápanyagot adnak a növényeknek, fej- és lombtrágya formájában. Tehát, mivel  is lehet emelni az ezermagtömeget és javítani a beltartalmat?

Finomítani kell a fejtrágyázáson és több tápanyagot kell kijuttatni, még az állományba!

Ha most elengedjük a kalászosok tápanyagpótlását, már akkor is magas önköltségen fogunk termelni. A jelenlegi számítások alapján a 350–400 ezer forint/ha költség az átlagos, ami egy 5,0–5,5 tonnás mennyiségnél önköltségben 70 000–80 000 Ft/ha terményárat jelent. Ezzel szemben, ha még adunk olyan tápanyagot a növénynek, amiből „éhezik”, akkor a 6,5–7,5 tonna/ha mennyiség sem lehetetlen. Így képesek lehetünk 20–40 ezer forint ráfordítással az önköltségünket 55 000–60 000 Ft/ha-ra leszorítani, és -a keleti szomszédunkhoz hasonló- versenyképes áron „gyártani” a búzát.

Milyen tápanyagok hiányoznak?

Az első (április első felében) levélanalízisek éppen azt mutatják, amire a szakma számított. A talajok kezdenek kiürülni a nagy mennyiségben felvett tápanyagokból, és sok helyen jelentős a „lebomlatlan” szármaradvány „megeszi” az idén kisebb mennyiségben pótolt nitrogént a növény elől. Vagyis, sok helyen már látunk nitrogén-, kálium- és kénhiányt, amely a vegetáció előrehaladtával felerősödik.

A táblázat egy jobban és kevésbé tápanyagozott búza tápanyagértékeit mutatja (Levélanalízis: 2023. április eleje)

Költség vagy önköltség? Ne most engedjük el a kalászosok „kezét”

Költség vagy önköltség? Ne most engedjük el a kalászosok „kezét”

A nagy makroelemek (N,P,K) hiánya mellett pedig szinte állandósul a magnézium alacsony szintje, valamint egy-egy mikroelem (mangán, bór, réz vagy cink) hiánya is

Mit kellene tenni?

Amíg van víz a „növény alatt”, addig nitrogénalapú lombtrágyákat érdemes használni. Akinek van még UAN-oldata (Nitrosol, DAM stb.), azok nyugodtan használják, de tegyenek mellé egy kis magnézium- és mikroelem-tartalmú terméket (pl. Vulcan Keserűsó koncentrátumot). Akik komplex termékben gondolkodnak, azok NPK-alapú lombtrágyát használjanak, amilyen a Vulcan Kalászos KompleX.

Ha kezd elfogyni a víz, a növény már elvirágzott és a szemek nevelése folyik, akkor az aminosav-, magnézium- és mikroelem- tartalmú termékek használata javasolt. A szárazabb időszakban (pl. május végétől) már vissza kell fogni a nitrogénkijuttatást.

A VulcanAgro Kft. ebben az időszakban az aminosav + tápanyag kombinációját javasolja, ami nagyon olcsó, és még az AÖP-programban is elszámolható. Ilyen olcsó készítmény lehet a Proveo Mega (aminosav) és a Vulcan Keserűsó-NPK kombinációja, amely hektárköltsége kevesebb, mint ötezer forint.

Költség vagy önköltség? Ne most engedjük el a kalászosok „kezét”

Költség vagy önköltség? Ne most engedjük el a kalászosok „kezét”

Így nézett ki a megfelelő tápanyag értékeket mutató búza, április közepén

Nem a költség, hanem az önköltség!

Itt, Kelet-Európában egyszer és mindenkorra el kell felejteni a „mennyi termett” megközelítést. Jobb minőségű gabonákat (és olajos növényeket) kell termelnünk, de az Ukrajnához hasonló önköltségen. Nem könnyű feladat, de ha megnézzük, hogy mit csinálnak mások, sokat tanulhatunk tőlük.

A VulcanAgro Kft. számos olyan terméket forgalmaz, amely segíteni tud ebben a helyzetben. Azonnal szállítunk, és ha kell, hosszabb időre is megfinanszírozzuk a termékeinket. Tudjuk, hogy nem könnyű, de együtt sikerülni fog!

Költség vagy önköltség? Ne most engedjük el a kalászosok „kezét”

www.vulcanagro.hu

Költség vagy önköltség? Ne most engedjük el a kalászosok „kezét”

Címkék: vulcan, búza, növénytermesztés, termésmennyiség, minőség, trágyázás, tápanyag
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Humuszépítés az intenzív szántóföldi növénytermesztésben? – ...

A humuszban gazdag talajok tárolják a vizet és tápanyagokkal látják el a növényeket, azaz termékenyek. Ez biztosítja ...