TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Nemcsak a talajban, de már a termésben is ott vannak a műanyagok

Nemcsak a talajban, de már a termésben is ott vannak a műanyagok

Növénytermesztés - 2023.04.18

„Aki műanyagot vet, mikroműanyagot arat. A talajban és a termesztett növényeinkben is ott van már a szennyezés” – foglalta össze tömören a problémát tanulmányában Jurecska Laura környezetkémikus, az ELTE TTK Mikrobiológiai Tanszékének oktatója.

Mint azt írásában rögzíti, a problémára, annak mértékére Matthias Rillig, a berlini Freie Universität kutatója hívta fel elsőként a figyelmet, még 2012-ben. „Azóta intenzíven kutatott területté vált a talajok mikroműanyag-szennyezettsége. Többek között kimutatták a kutatók, hogy a leggyakoribb szennyezők a polietilén és a polipropilén, de a polivinil-klorid és a polietilén-tereftálat hozzájárulása is jelentős.”

Ezek alapján immár elmondható, bármilyen hihetetlennek is tűnik, hogy a mezőgazdasági talajok szennyezettsége általában nagyobb, mint a városi talajoké. Ami nem meglepő, írja  Jurecska Laura, ha figyelembe vesszük, hogy a világon előállított összes műanyagnak mintegy 2–4 százaléka kerül mezőgazdasági felhasználásra, ami 2019-es adatok szerint 7–14 millió tonnát jelent.A szennyvíztisztitás csak egy részét képes eltávolítani a mikroműanyagoknak. Így ennek a mezőgazdaságban való alkalmazása együtt jár azzal, hogy a mikroműanyag-tartalom is a talajba kerül.  Mivel a talajtakaró fóliák használata a pozitív termelői tapasztalatok miatt egyre inkább növekszik, így az alkalmazásukkal együtt járó szennyeződés is.

Ennek oka, hogy a termelők a fóliákat felszedik, de kisebb darabok általában maradnak, majd tovább aprózódnak. Mindezek mellett számolni kell a levegőből való kiülepedéssel, a forgalmas utakról lefolyó műanyagszennyeződéssel, illetve másodlagos mikroműanyagként a talajban maradnak a vetőmagok bevonására szolgáló anyagok is.

(Forrás: Másfélfok)

(Fotó: Günther Schneider/Pixabay)

Címkék: műanyag, mikroműanyag, mezőgazdaság, szennyezés, talaj, termés, egészség, káros
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A vadkár-érem több oldala

Az elmúlt időszak egyik nagy port kavaró bejelentése Győrffy Balázstól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ...