TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,34
USD: 359,17
CHF: 408,24
GBP: 455,43
Hirdetés
Magasabb fokozatba váltott az EURALIS

Magasabb fokozatba váltott az EURALIS

Növénytermesztés - 2016.04.04

Az elmúlt években egyre több termelő próbálta ki és termesztette nyereségesen az Euralis kukoricahibrideket, a magyar piacon már elismert és sok termelő által használt ES Flato és ES Sensor már letette a névjegyét. A sikerek ellenére a fejlesztői munka nem áll meg az Euralisnál, amely 2016-ban is számos újdonsággal jelentkezik.

Hirdetés


Az egész Európában sikeresen forgalmazott Tropical Dent hibridek mellett a kifejezetten kontinentális klímára alkalmazott Roots Power koncepció is évről évre magas teljesítményre képes, genetikailag igen értékes új hibridekkel rukkol elő a magyar és a kelet-közép-európai kukoricatermesztők számára. A hazánkban már jól ismert Tropical Dent koncepció alapja egy merőben új genetikai háttér, amelyet az Euralis több mint tízéves kutatómunkával tárt fel és épített be a már meglévő genetikai állományába. A Tropical Dent hibridek legfőbb erényei – a fokozott heterózishatásnak köszönhetően – a stabilitás (évjárati és geográfiai egyaránt), a magas terméshozam és a kiváló vízleadás. A koncepció bemutatását követően jellemzően a korai és középkorai szegmensben vezetett be számos hibridet az Euralis, a hazánkban bemutatott első Tropical Dent-hibrid az ES Cubus, amely a FAO 310 szegmenst erősíti. Az első sikeres lépések után a nemesítés a hazánkban is kulcsfontosságú középérésű csoportot vette górcső alá. Az intenzív fejlesztői munka eredménye az ES Mylord, amely 2016-tól elérhető Magyarországon. Az ES Mylord kiemelkedő szárazságtűréssel, FAO 390 koraisággal és igen magas termésszinttel bizonyított 2015-ben. Ezt a teljesítményt alátámasztja a 2015-ös GOSZ VTSZ posztregisztrációs kísérletekben elért ötödik helyezés egy nagyon erős 23-as mezőnyben.
Szintén új bevezetés 2016-ban az ES Lagoon, amely az Euralis leghosszabb tenyészidejű hibridje Magyarországon FAO 460 értékkel. Az Es Lagoon kiemelkedő eredményeket produkált a 2015-ös demokísérletekben, számos első és dobogós helyezés mellett egyes jó adottságú területeken 12 t/ha feletti termésmennyiségeket produkált.
A másik kulcsfontosságú Euralis-koncepció, a Roots Power is mozgalmas évet zárt 2015-ben. A hibridek gyökérzetére specializálódott szelekciós eljárás a számos nyugat-európai és főként a keleti piacokon (Oroszország, Ukrajna) végzett kísérletek mellett 2015-től már magyarországi helyszínnel is rendelkezik.
A Roots Power koncepció első és eddigi legfontosabb hibridje a bevezetőben már említett ES Sensor, amely Magyarország mellett Európa-szerte komoly sikereket ér el. A 2015-ös szezon újdonsága a Harmonium, amely erős gyökérzetével, stabilan magas termésszintjével és egyéb agronómiai tulajdonságaival kiérdemelte a Roots Power-minősítést. Az ES Mylord egy ritka kombináció, mivel genetikai hátterét a Tropical Dent koncepció adja, és a Roots Power minősítést is kiérdemelte. Ebben a hibridben egyesült a két koncepció legjava, a Magyarországon legfontosabb érésidőben.
Összegezve a leírtakat: az Euralis a speciálisan kukoricahibridekhez kifejlesztett koncepcióival arra törekszik, hogy továbbra is a legmagasabb szinten szolgálja ki partnereit, és megoldást nyújtson 
változékony időjárási viszonyok mellett is a nyereséges kukoricatermesztésre.

 
Szerző: Bognár Mihály termék- és marketingmenedzser Euralis Kft.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Elérkezett a gyomfésű ideje

Régi eszköz megújult technikai megoldásokkal, amivel száműzhető a vegyszeres gyomirtás