TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,83000
USD: 370,49000
CHF: 406,73000
GBP: 458,15000
Hirdetés
Gyommentes kukorica a kezdetektől a betakarításig

Gyommentes kukorica a kezdetektől a betakarításig

Növénytermesztés - 2023.04.08

Nem volt könnyű az elmúlt év a kukoricatermesztők számára, sokszor a leggondosabb munka mellett is csupán töredéktermés került betakarításra a korábbiakhoz képest. A termesztési kedv csökkenése máris érzékelhető, a vetésszerkezetben nő a nagyobb termésbiztonságot adó növénykultúrák aránya.

Az előzmények ismeretében különösen felértékelődnek a jó gazdasági döntések azon gazdálkodók esetében, akik a kukorica vetése mellett döntenek.

A kukorica gyomirtása a termesztéstechnológia egyik fontos, ha nem a legfontosabb eleme, amely részben a növény korai gyomosodásával szembeni érzékenységére vezethető vissza. A néhány leveles fejlettségi állapotban fennálló erős gyomnyomás már a tenyészidőszak elején biztosra vehető terméskieséshez vezet. Ezért minden kukoricatermesztőnek alapvető érdeke, hogy az állományában jelentkező káros gyomkonkurenciát mielőbb megszüntesse, amihez igényes, sokszor pedig igen költséges megoldásokra lehet szüksége. Ez a másik, ami miatt a gyomirtási technológia összeállítása különös figyelmet igényel. Ennél a kukorica növényvédelmében legnagyobb költséget jelentő beavatkozásnál olyan készítményeket kell választani, amelyek biztos hatással és kiemelkedő hatékonysággal bírnak, egyben jó ár-érték arányú gyomirtást tesznek lehetővé. A kukoricatermesztők az FMC-Agro termékkínálatában mindezt megtalálhatják. E megoldásokat Domokos Lajos, a cég területi szakmérnöke mutatta be.

A Diniro® Gold csomagnak tudása alapján helye van az ország minden egyes kukoricatábláján.

Diniro® Gold, a biztos megoldás

A kukorica gyomirtásakor az alkalmazott technológiának és a választott készítményeknek számtalan kihívásnak kell egyidejűleg megfelelniük. Mire kell figyelniük a kukoricatermesztőknek, amikor mérlegelnek? A technológia rendelkezzen széles hatásspektrummal, egyben biztos hatáskifejtéssel, kijuttatási időszaka legyen rugalmas, gyomirtó hatása változó időjárási körülmények közepette is stabilan érvényesüljön, legyen biztonságos a kultúrnövényre, alkalmazása igényeljen minél kisebb menetszámot. Az elmúlt öt évben látottak, valamint a mára már százezer hektárt meghaladó felhasználásának tapasztalatai alapján a Diniro® Gold kereskedelmi csomag ezen elvárásoknak egytől egyig megfelel.

A Diniro® Gold csomagban három termék kap helyet, a névadó Diniro®, amely a nikoszulfuron, dikamba, valamint proszulfuron gyári kombinációját tartalmazza, a petoxamid- és terbutilazintartalmú Successor® TX gyomirtó szer, valamint a hatáskifejtést segítő Trend® 90 nedvesítőszer. A hatóanyagok hatásmódja lehetőséget ad arra, hogy kijuttatása egyszerre kezelje posztemergens módon a már kikelt gyomnövények problémáját, ugyanakkor preemergens módon, a talajon keresztül hatva megakadályozza, hogy a magról kelő egyedek gondot okozzanak a későbbiekben. Mindez azt jelenti, hogy a Diniro® Gold egyfajta „időjárásálló” technológiai megoldást jelent! A hatékony gyomirtás kevésbé függ az időjárási hatásoktól, az összetett hatásmód kellő biztosítékot nyújt arra az esetre is, ha kedvezőtlen viszonyok uralkodnának a kezelés elvégzésekor vagy azt követően.

Gyommentes kukorica a kezdetektől a betakarításig

A csomagot alkotó gyomirtó szerek kijuttatása egy menetben, a kukorica 4-5 leveles, a magról kelő gyomnövények 2-6 leveles állapotában ajánlott. Ez az időzítésében „középposzt” technológia kiküszöböli a korai posztemergens kezelések egyik kockázatát, ami a bemosó csapadék elmaradása miatt kialakuló, rossz hatékonyságú gyomirtás. De alkalmazásával elkerülhető a későbbi, klasszikus posztemergens kezelést követő utólagos gyomkelés veszélye is, mivel a Diniro® Gold nem csupán hatásukat a lombozaton keresztül kifejtő hatóanyagokat tartalmaz, hanem olyanokat is, amelyek kellő bemosó csapadék érkezése esetén hosszan fennálló csírázásgátló hatást fejtenek ki a talajban.

Az egyidejűleg kijuttatott, öt hatóanyagból álló kombináció rendkívül széles hatásspektrummal bír, amely a magról kelő egy- és kétszikűek mellett olyan problémás évelő gyomnövények esetében is biztos megoldást nyújt, mint a mezei acat vagy az évelő fenyércirok. Mindeközben a legkisebb veszélyt sem jelentik a kezelt növényállományra, ugyanis a felhasznált hatóanyagok hatásmódja a kukoricára nézve kíméletes, ugyanakkor a kultúrnövény érzékenysége a felhasználási javaslatban szereplő fejlettségi állapotban mérsékelt.

A Diniro® Gold elsőrangú szakmai választás mindazon gazdálkodók számára, akik vegyes gyomösszetételű területen, nagy gyomnyomás mellett kénytelenek gazdálkodni. Összetett hatásmódjának, széles hatásspektrumának köszönhetően ilyen körülmények közepette sem kell lemondaniuk a gyomkonkurenciától mentes kukoricatermesztésről. Adódnak azonban olyan körülmények, amikor a jogszabályi környezet nem teszi lehetővé e megoldás választását, azonban ilyen esetben sem kell lemondaniuk a tökéletes gyomirtásról.

A Diniro® Flex alkalmazásával a terbutilazin hiányában sem kell lemondani a tökéletes gyomirtó hatásról.

Diniro® Flex, a terbutilazinmentes megoldás

A növényvédelemben alkalmazható hatóanyagok számtalan adminisztratív beavatkozást szenvedtek el az elmúlt években, ezek a rendelkezések egyesek felhasználási lehetőségét jelentősen beszűkítették. Ilyen korlátozás van érvényben a sok gyomirtó kombinációban szereplő terbutilazin hatóanyag esetében is, amely kétszikű gyomnövényekkel szembeni markáns hatása miatt méltán népszerű a kukoricatermesztők körében. Felhasználásának szűkítése azt jelenti, hogy ugyanazon területen háromévente csupán egy alkalommal, akkor is korlátozott mennyiségben alkalmazható. Ez problémát okozhat egyes gazdálkodók számára, azonban az FMC-Agro ajánlata, a Diniro® Flex csomag megoldást jelent ebben a helyzetben is. E kombinációban a Diniro® Gold esetében már megismert Diniro® herbicid, valamint a hatékonyság javítására szolgáló Trend® 90 nedvesítőszer partnereként a Successor® 600 gyomirtó szer szerepel, az engedélyezett legmagasabb, 2,0 liter hektáronkénti mennyiségben. Hatóanyaga a markáns hatásáról ismert petoxamid, amelynek hatásspektrumába a magról kelő egyszikű gyomnövények tartoznak. A Diniro® Flex csomagban szereplő készítmények kijuttatását egy menetben, a kukorica 4-5, a magról kelő gyomnövények 2-6 leveles fejlettségi állapotában kell elvégezni. Biztos hatással és magas fokú hatásbiztonsággal bír a területen a kezeléskor már megtalálható magról kelő és évelő egy- és kétszikű gyomnövényekkel szemben, ami kellő mennyiségű bemosó csapadék érkezése esetén tartós csírázásgátló hatással egészül ki a magról kelő egyszikűek esetében.

Gyommentes kukorica a kezdetektől a betakarításig

Az előzmények ismeretében a kukorica vetése az ország számos termőtáján hordoz magában kockázatokat, amelyek mérséklése nélkül nem képzelhető el a jövedelmező termesztése. Ilyen, nem elhanyagolható kockázatot jelent a nem megfelelő gyomirtás miatt kialakuló káros gyomkonkurencia, amely súlyos mázsákat vihet el a termésből. A Diniro® Gold és a Diniro® Flex gyomirtási technológiába illesztésével azonban nyugodtan alhatnak a kukoricatermesztők, leveszik vállukról a gyomosodás gondját.

Gyommentes kukorica a kezdetektől a betakarításigEgyszikűekkel erősen fertőzött, a fúvókahiba miatti kezeletlen csík a kukoricatáblán, 18 nappal a Diniro® Gold gyomirtóval végzett kezelés után (Várong, Tolna megye, 2021. 06. 28.)


Szerző: AgrárUnió

Címkék: kukorica, gyomirtás, gyomirtó szer, nedvesítőszer, fmc
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Korszerű fejési rendszerek a világban

Aki egy kicsit is jártas a tejtermelő tehenészetek világában, annak nem kell bizonyítani, hogy mennyire ...