TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Döglött darázs van minden fügében, ezt nem lehet szépíteni

Döglött darázs van minden fügében, ezt nem lehet szépíteni

Növénytermesztés - 2023.03.26

Okos együttműködés alakult ki az idők során a füge és a fügedarázs között, nem lehetnek meg egymás nélkül. A rovar petéket rak a gyümölcsbe, és közben elvégzi a beporzást.

A fügét imádók biztosan elámulnak azon, hogy kedvenc gyümölcsük létezése egy jámbor rovartól, a fügedarázstól függ. Ez végzi el ugyanis a beporzás fáradságos munkáját, mégpedig meglehetősen fifikás módon.

Magyarországon is termesztenek fügét, mivel azonban a fügedarázs nálunk nagyon ritka vendég, ezért a megtermékenyítést mesterséges módon, emberi beavatkozással kell elvégezni. Pedig a hozzáértők azt mondják, hogy a rovar által beporzott virágok nagyobb és édesebb gyümölcsöket hoznak.

A füge eredeti hazája a Földközi-tenger térsége, nem véletlenül szerepel már a Bibliában is, gyakran a tiltott gyümölcsöt is vele azonosítják. A mediterráneumban előfordulnak akár 10–12 magas fügefák is, de azért arrafelé sem ez az általános.Hogyan is végzi el áldásos munkáját a fügedarázs? Teljesen egymásra vannak utalva a növénnyel, egyik sem létezhet a másik nélkül. Indulásként a nőstény darázs belefúrja magát egy fügébe, amely még nem gyümölcs, hanem inkább egy apró, fordított virágokból álló fürt, amelyet kemény bőr borít. Ide rakja tehát a petéit, majd elpusztul – olvasható az Origón.

Amikor azonban a lárvák kikelnek, akkor a szárny nélküli hímlárvák megtermékenyítik a nőstényeket, amelyek aztán keresnek egy másik fügét, de a testükön továbbviszik a virágport. Lárva állapotban párzanak tehát a rovarok, ami meglehetősen szokatlan mutatvány.

A kézi porzásnál egy tűvel kell behatolni az úgynevezett serlegnyíláson keresztül. A füge belső falán vannak ugyanis a pollenre áhítozó nőivarú virágok, így oda kell nyomni a speciális „koktélt”, ahogy a magát Fügés embernek nevező blogger kifejti.

(Fotó: Pixabay)

Címkék: füge, gyümölcs, fügedarázs, döglött, pete, lárva, beporzás, magyarország, biblia, földközi-tenger
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Lombtrágya nélkül a cél előtt adjuk fel gabonában a nyereséget

A beszakadt terményárak miatt idén a gazdák igyekezték faragni a gabonaelőállítás önköltségén, ami sok helyen végül ...