TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Műtrágyaszórás irtózatos sebességgel, elképesztő profizmussal – videón az amerikai megoldás

Műtrágyaszórás irtózatos sebességgel, elképesztő profizmussal – videón az amerikai megoldás

Növénytermesztés - 2023.03.25

RoGator és TerraGator eszközhordozókat használnak abban a videóban, amely megmutatja, hogyan lehet 30 km/h fölötti sebességgel és elképesztő szervezettséggel műtrágyázni.

Amerikában minden más, a mezőgazdaságban is sokkal eltérőbb léptékben, méretekben termelnek, mint Magyarországon, vagy akár egész Európát tekintve. Érdekes látni az alábbi videóban, micsoda profizmussal és gyorsasággal végeznek el egy olyan munkaműveletet, mint a műtrágyaszórás.

Az ilyen feladatoknál az egyik legkényesebb pont a munkaszélesség ismerete, ha ugyanis azt elméri a kezelő, esetleg csak szemre kívánja megállapítani, akkor – felmérések szerint – az esetek felében akár 40–50 százalékkal is eltérhet a kívánatostól, ami komoly szórásegyenlőtlenséget okoz.

A lenti videóban látható gépek 24, illetve 27 méteres munkaszélességgel dolgoznak. A négykerekű egy RoGator RG1100B, míg a háromkerekű egy TerraGator TG8300G masina. Ohio államban készült a felvétel, ahol akkor éppen erős szélben, és a közelgő eső által fenyegetve láttak munkának.Érdekes látni, ahogy 30–32 km/h sebességgel nekilódulnak a nyurga gépek, amelyek szemre meglehetősen szokatlanok lehetnek a magyar gazdák számára. Azt a taktikát alkalmazták, hogy a tábla két szélén kezdték a szórást, és végül középen találkoztak. A bemutató helyszínéül szolgáló területen kukorica és szója voltak a választott termények.

Az Egyesült Államokban megszokott az efféle három- vagy négykerekű eszközhordozók látványa a földeken, amelyek a flotációs abroncsok révén minimalizált talajtaposással végzik a munkájukat. A TerraGator a legrégebbi és legelterjedtebb változatok közé tartozik, amelyeket John Deere, CAT, illetve AGCO Power motorokkal szereltek fel. Jelen esetben egy New Leader röpítőtárcsás szóróadapter segítségével végezte a kijuttatást.Címkék: műtrágya, szórás, terragator, amerika, sebesség, video, kukorica, szója, eszközhordozó
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Becőritkító kártevők repcében – Védekezés a fénybogarak, ...

A repce a kártevők közismerten kedvelt célpontja, ezért termesztését a rovarkártétellel szembeni védekezések sora ...