TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
A kalászfuzáriózis megelőzése segíti az élelmiszerbiztonság javítását

A kalászfuzáriózis megelőzése segíti az élelmiszerbiztonság javítását

Növénytermesztés - 2023.03.26

Európában a kalászos kultúrákat egyre nagyobb mértékben szennyezik egyes gombafajok által termelt káros mikotoxinok, amelyek betegséget okozhatnak az állatokban és emberekben egyaránt. A különböző gombás fertőzések nem csak a terméshozamot csökkenthetik, de jelentős élelmiszerbiztonságot veszélyeztető hatásuk is van.

A mikotoxinok közül az Európai Unió területén a legelterjedtebbek a fuzárium toxinok, melyeket a Fusarium fajok termelnek. A fertőzött növényből a toxinokat eltávolítani nem lehet, ezért a hangsúly a megelőző védelmen van.

A mikotoxinoknak komoly a humán- és állategészségügyi kockázata, többek között rákkeltő és hormonrendszert zavaró hatásúak. Ezért az Európai Bizottság a gabonafélékben és gabonaalapú termékekben előforduló fuzárium toxinok felső határértékeit bizottsági rendeletben állapította meg és szabályozza az ellenőrzésére szolgáló mintavételi és vizsgálati módszerekre vonatkozó rendelkezéseket is.

Magyarországon a kalászfuzáriózist elsősorban a Fusarium graminearum, illetve a Fusarium culmorum okozza. A különböző fajok környezeti igénye eltérő. Egyes kórokozók fertőzési optimuma 20-25 °C, míg mások az alacsonyabb, 15-20 °C-ot kedvelik. Ez jelentősen megnehezíti a hatékony védelmet, hiszen az évjárathatás eredményeként változhat az adott területen megjelenő meghatározó faj.

A toxinokat maradéktalanul eltávolítani nem lehet a fertőzött gabonákból. Ezért a gabonatermesztőknek és az élelmiszerellátási lánc minden szereplőjének kiemelt figyelmet kell fordítani az integrált védelem és megelőzés fontosságára, melyhez számos növényvédelmi, agrotechnikai vagy tárolástechnikai megoldás nyújt hatékony segítséget. A NÉBIH Gabonaalapú élelmiszerek fuzáriumtoxin szennyezettségének csökkentési lehetőségei című tanulmányában felhívja az élelmiszerellátás alapját biztosító termelők figyelmét a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlatra (GAP, Good Agricultural Practice), a fuzárium toxinokkal történő szennyezés megelőzése érdekében.

A célzott kezelést mindenképpen kikalászolást követően kell időzíteni. Kalászfuzáriózis megelőzésére legjobb a virágzás kezdetén elvégezni a gombaölő szeres kezelést, mivel a növények a virágzás alatt a legfogékonyabbak a betegségre. A kezelések során biztosítani kell a kalászok egyenletes permetlé fedését.

A kalász védelmét célzó permetezés hazánkban az őszi búza növényvédelmi technológiájának állandó, nem mellőzhető eleme. Ilyenkor olyan szert érdemes használni, amely véd a kalászfuzáriózis mellett a virágzás időszakában támadó egyéb fertőző betegségek ellen is és képes a lombozat felsőbb részeit is védeni a lehetséges gombabetegségektől, mint például a vörös rozsda, a szeptóriás levélfoltosság, vagy a lisztharmat. A széles gombaölő szer kínálatból kiemelhetjük a proquinazidot, mely egy quinazolin típusú gombaölő hatóanyag. A proquinazid gázosodó képességével el tud jutni a rejtett növényi részekre is, ahol kifejti hatását. Hatékonyan gátolja a spórák csírázását és a fertőzés létrejöttét, valamint a növény betegségellenálló képességét növeli. A triazolok közé tartozó protiokonazol felszívódó hatású hatóanyag, a növényen belül csúcsirányba képes mozogni, az ergoszterolnak, a gombák sejtmembrán alkotóelemének szintézisét blokkolja, ezáltal a gombafonalak növekedését és a spórák csírázását gátolja.

A Corteva Agriscience nemzetközi, mezőgazdasági vállalat új generációs gabona gombaölő szereinek tagja a Verben™, mely proquinazidot és protiokonazolt tartalmaz. Összetétele és továbbfejlesztett formulációja megbízható segítséget nyújt a veszélyes kórokozók elleni hatékony védelemhez.

A fuzáriummal szembeni védekezés nagy kihívást jelent a magyar gazdák számára. A Corteva elkötelezett, hogy olyan megoldásokat adjon a gazdálkodók kezébe, melyekkel hatékonyan felvehetik a harcot a kalászosok gombafertőzései ellen, hogy a megtermelt gabona egészségének megőrzésével hozzájáruljanak az élelmiszerbiztonság védelméhez.

Címkék: kalászfuzáriózis, élelmiszerbiztonság, fuzárium, mikotoxin, corteva agriscience
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vitatott feltételesség – Avagy minden, amit az ugaroltatásról ...

Egy 2024. február 14-én hatályba lépett uniós rendelet értelmében 2024-ben – január 1. és december 31. között ...