A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Terragro Klima febr
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Mindenki ivott gyerekként jaffa szörpöt, most eláruljuk, miből készült

Mindenki ivott gyerekként jaffa szörpöt, most eláruljuk, miből készült

Növénytermesztés - 2023.03.17

A rendszerváltás előtti Magyarország egyik izgalmas terméke volt a jaffa szörp, amelynek alapanyagát – a jaffa narancsot – külföldről importálták.

Mindenki ivott gyerekként jaffa szörpöt, most eláruljuk, miből készült


Gyerekkorunk kedvenc itala volt a jaffa szörp. Meglepően kevesen tudták, miből készült, mégis sokszor azt választottuk, mert sokkal egzotikusabban hangzott, mint a málna vagy a szamóca. Akit azóta is izgat a kérdés, annak leleplezzük a titkot.

A jaffa egy narancsfajta, amely az izraeli Jaffa településről kapta a nevét. Ez ma Tel-Aviv része, de az ókorban híres kikötőváros volt, és már időtlen idők óta nevezetesek a narancsültetvényei is. A 19. század legvégén aztán igazán felfutott a citrusfélék termesztése, akkoriban 300–400 narancsültetvény díszelgett a környékén.

Az italok, szörpök alapanyagául szolgáló narancsfajta állítólag egy mutáció révén alakult ki, és a majdnem mag nélküli, könnyen hámozható, lédús fajta gyorsan népszerűvé vált Európában. Ráadásul édesebb volt, mint a spanyol citrusfélék, ez pedig egyenes utat jelentett a sikerhez.A shamouti néven is ismert jaffa narancs kissé ovális formájú, a vastag héja pedig mély narancssárga színű. Az ég is exportra teremtette tehát, már csak azért is, mert viszonylag hosszú ideig tárolható. Mivel hidegtűrő, ezért a szubtrópusi régiókon kívül is eredményesen termeszthető.

Az eredeti jaffa narancs Izrael és Palesztina határvidékéről származik, ahol november és március közt szüretelik. Több mint a felét külföldre szállítják, az Európai Unió például fontos felvevőpiaca. A konyhalal.hu weboldal információja szerint Magyarországra a Szobi révén jutott el a jaffa szörp, ez a vállalat foglalkozott ugyanis a rendszerváltás előtt az import gyümölcsök feldolgozásával.(Fotó: Macie/Pixabay)


Címkék: jaffa, magyarország, szobi, szörp, rendszerváltás, kedvenc, titok, narancs

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...