TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
Mindenki ivott gyerekként jaffa szörpöt, most eláruljuk, miből készült

Mindenki ivott gyerekként jaffa szörpöt, most eláruljuk, miből készült

Növénytermesztés - 2023.03.17

A rendszerváltás előtti Magyarország egyik izgalmas terméke volt a jaffa szörp, amelynek alapanyagát – a jaffa narancsot – külföldről importálták.

Hirdetés

Gyerekkorunk kedvenc itala volt a jaffa szörp. Meglepően kevesen tudták, miből készült, mégis sokszor azt választottuk, mert sokkal egzotikusabban hangzott, mint a málna vagy a szamóca. Akit azóta is izgat a kérdés, annak leleplezzük a titkot.

A jaffa egy narancsfajta, amely az izraeli Jaffa településről kapta a nevét. Ez ma Tel-Aviv része, de az ókorban híres kikötőváros volt, és már időtlen idők óta nevezetesek a narancsültetvényei is. A 19. század legvégén aztán igazán felfutott a citrusfélék termesztése, akkoriban 300–400 narancsültetvény díszelgett a környékén.

Az italok, szörpök alapanyagául szolgáló narancsfajta állítólag egy mutáció révén alakult ki, és a majdnem mag nélküli, könnyen hámozható, lédús fajta gyorsan népszerűvé vált Európában. Ráadásul édesebb volt, mint a spanyol citrusfélék, ez pedig egyenes utat jelentett a sikerhez.A shamouti néven is ismert jaffa narancs kissé ovális formájú, a vastag héja pedig mély narancssárga színű. Az ég is exportra teremtette tehát, már csak azért is, mert viszonylag hosszú ideig tárolható. Mivel hidegtűrő, ezért a szubtrópusi régiókon kívül is eredményesen termeszthető.

Az eredeti jaffa narancs Izrael és Palesztina határvidékéről származik, ahol november és március közt szüretelik. Több mint a felét külföldre szállítják, az Európai Unió például fontos felvevőpiaca. A konyhalal.hu weboldal információja szerint Magyarországra a Szobi révén jutott el a jaffa szörp, ez a vállalat foglalkozott ugyanis a rendszerváltás előtt az import gyümölcsök feldolgozásával.(Fotó: Macie/Pixabay)

Címkék: jaffa, magyarország, szobi, szörp, rendszerváltás, kedvenc, titok, narancs
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kiterjedt tűzifa-kereskedői hálózatot buktattak le a Nébih ...

Több hónapos megfigyelést és ellenőrzést követően csaptak le a nyugat-dunántúli, nyolc főből álló hálózatra a ...