TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Mindenki ivott gyerekként jaffa szörpöt, most eláruljuk, miből készült

Mindenki ivott gyerekként jaffa szörpöt, most eláruljuk, miből készült

Növénytermesztés - 2023.03.17

A rendszerváltás előtti Magyarország egyik izgalmas terméke volt a jaffa szörp, amelynek alapanyagát – a jaffa narancsot – külföldről importálták.

Gyerekkorunk kedvenc itala volt a jaffa szörp. Meglepően kevesen tudták, miből készült, mégis sokszor azt választottuk, mert sokkal egzotikusabban hangzott, mint a málna vagy a szamóca. Akit azóta is izgat a kérdés, annak leleplezzük a titkot.

A jaffa egy narancsfajta, amely az izraeli Jaffa településről kapta a nevét. Ez ma Tel-Aviv része, de az ókorban híres kikötőváros volt, és már időtlen idők óta nevezetesek a narancsültetvényei is. A 19. század legvégén aztán igazán felfutott a citrusfélék termesztése, akkoriban 300–400 narancsültetvény díszelgett a környékén.

Az italok, szörpök alapanyagául szolgáló narancsfajta állítólag egy mutáció révén alakult ki, és a majdnem mag nélküli, könnyen hámozható, lédús fajta gyorsan népszerűvé vált Európában. Ráadásul édesebb volt, mint a spanyol citrusfélék, ez pedig egyenes utat jelentett a sikerhez.A shamouti néven is ismert jaffa narancs kissé ovális formájú, a vastag héja pedig mély narancssárga színű. Az ég is exportra teremtette tehát, már csak azért is, mert viszonylag hosszú ideig tárolható. Mivel hidegtűrő, ezért a szubtrópusi régiókon kívül is eredményesen termeszthető.

Az eredeti jaffa narancs Izrael és Palesztina határvidékéről származik, ahol november és március közt szüretelik. Több mint a felét külföldre szállítják, az Európai Unió például fontos felvevőpiaca. A konyhalal.hu weboldal információja szerint Magyarországra a Szobi révén jutott el a jaffa szörp, ez a vállalat foglalkozott ugyanis a rendszerváltás előtt az import gyümölcsök feldolgozásával.(Fotó: Macie/Pixabay)

Címkék: jaffa, magyarország, szobi, szörp, rendszerváltás, kedvenc, titok, narancs
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Talajgyógyítás, humuszépítés és sekély talajművelés

Talajművelő gépek a jelen és a jövő mezőgazdaságának kihívásaira