TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.094,72 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.647,58 Ft (tonna)
Napraforgómag: 135.244,11 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 62.359,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.815,37 Ft (tonna)
Repcemag: 162.038,58 Ft (tonna)
Full-fat szója: 231.530,42 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 686 Ft
Benzin ára: 662 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,61
USD: 361,87
CHF: 398,93
GBP: 445,24
Hirdetés
Különleges anyagot kever a Goodyear a gumijaiba, ez jó hír a növénytermesztőknek is

Különleges anyagot kever a Goodyear a gumijaiba, ez jó hír a növénytermesztőknek is

Növénytermesztés - 2023.03.15

A szójaolajra utazik az amerikai Goodyear, ezt a terméket ugyanis kisebb mennyiségben használja az élelmiszeripar, az abroncsgyártáshoz viszont megfelelő alapanyag.

A világ legnagyobb gumigyártói közé tartozó, 1898-ban alapított Goodyear székhelye az amerikai Ohio államban található. A névadó Charles Goodyearnak nem sok köze van hozzá, a vállalat csupán azért keresztelkedett a nevére, mert ő volt az, aki feltalálta a gumi vulkanizálásának technológiáját.

A cég bő egy évszázada az abroncsgyártás egyik óriása. Folyton új utakat keres, és a közelmúltban adott hírt arról, hogy kibővíti a szója alapú termékeinek körét, helyettesítve a sokkal környezetszennyezőbb kőolajszármazékokat.

Az új gumikat első körben városi buszokon és szemétszállító teherautókon tesztelik, vagyis arra kíváncsiak, hogy mennyire ellenállóak extrém igénybevétel esetén. Az újfajta komponens alkalmazása állítólag a szójatermesztőknek is jó hír, bár ők alighanem enélkül is elég jó piacot találnak az értékes fehérjenövényüknek.A Goodyear célja végső soron az, hogy 2030-ra már az összes abroncsuk fenntartható forrásból származó alapanyagokból készüljön. Természetesen úgy, hogy az ne menjen a tőlük megszokott minőség rovására. Az amerikai gyártó elsősorban a szójaolajra utazik, annak ugyanis csupán a 65 százalékát használják élelmezési célokra, számukra pedig megfelelő alternatívája a kőolajnak.

Az abroncsokban az olaj összetevőre azért van szükség, hogy csökkentsék általa a viszkozitást, de a kopásállóság és a gördülési ellenállás javításában is segíteni tud. A Goodyear tapasztalatai szerint ez a bioösszetevő semmivel sem rosszabb az ásványi alapanyagoknál, tehát a jövőben még komolyabb teret hódíthat a gumigyártásban.

Címkék: goodyear, usa, gumiabroncs, kőolaj, alapanyag, szója, olaj, fenntarthatóság
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hírek, információk a szántóföldről- A repce őszi gyomirtásáról

Közelednek, sőt, részben már itt is vannak a nyár végi és az őszi munkák a szántóföldeken.