TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Különleges anyagot kever a Goodyear a gumijaiba, ez jó hír a növénytermesztőknek is

Különleges anyagot kever a Goodyear a gumijaiba, ez jó hír a növénytermesztőknek is

Növénytermesztés - 2023.03.15

A szójaolajra utazik az amerikai Goodyear, ezt a terméket ugyanis kisebb mennyiségben használja az élelmiszeripar, az abroncsgyártáshoz viszont megfelelő alapanyag.

A világ legnagyobb gumigyártói közé tartozó, 1898-ban alapított Goodyear székhelye az amerikai Ohio államban található. A névadó Charles Goodyearnak nem sok köze van hozzá, a vállalat csupán azért keresztelkedett a nevére, mert ő volt az, aki feltalálta a gumi vulkanizálásának technológiáját.

A cég bő egy évszázada az abroncsgyártás egyik óriása. Folyton új utakat keres, és a közelmúltban adott hírt arról, hogy kibővíti a szója alapú termékeinek körét, helyettesítve a sokkal környezetszennyezőbb kőolajszármazékokat.

Az új gumikat első körben városi buszokon és szemétszállító teherautókon tesztelik, vagyis arra kíváncsiak, hogy mennyire ellenállóak extrém igénybevétel esetén. Az újfajta komponens alkalmazása állítólag a szójatermesztőknek is jó hír, bár ők alighanem enélkül is elég jó piacot találnak az értékes fehérjenövényüknek.A Goodyear célja végső soron az, hogy 2030-ra már az összes abroncsuk fenntartható forrásból származó alapanyagokból készüljön. Természetesen úgy, hogy az ne menjen a tőlük megszokott minőség rovására. Az amerikai gyártó elsősorban a szójaolajra utazik, annak ugyanis csupán a 65 százalékát használják élelmezési célokra, számukra pedig megfelelő alternatívája a kőolajnak.

Az abroncsokban az olaj összetevőre azért van szükség, hogy csökkentsék általa a viszkozitást, de a kopásállóság és a gördülési ellenállás javításában is segíteni tud. A Goodyear tapasztalatai szerint ez a bioösszetevő semmivel sem rosszabb az ásványi alapanyagoknál, tehát a jövőben még komolyabb teret hódíthat a gumigyártásban.

Címkék: goodyear, usa, gumiabroncs, kőolaj, alapanyag, szója, olaj, fenntarthatóság
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bodobács - Árt vagy használ a kertben?

Kora tavasztól késő őszig találkozhatunk az élénk piros, a kisgyermekek által olykor katicabogárnak hitt, fekete ...