A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Fókuszban a tavaszi kalászosok és a szója termésátlaga

Növénytermesztés - 2016.03.29

Egyre több gazda foglalkozik a hazai takarmányipar legfontosabb fehérjenövényével, 
a szójával. A tavalyi évet óriási vetésterület-növekedéssel zártuk, amelynek eredményeképpen az EU-ban Magyarország a 3. legnagyobb GMO-mentes szója-előállítóvá nőtte ki magát. A jelentős területnövekedés a vetőmag-előállítókat is meglepte. Jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy lesz-e elég jó minőségű, fémzárolt SZÓJAVETŐMAG?

Fókuszban a tavaszi kalászosok és a szója termésátlagaSzámításaink szerint az összes vetőmagmennyiséggel számolva akár belföldön is előfordulhat hiány. Ennek oka, hogy a közeli szójavetőmag-előállító országok – Ausztria és Horvátország – jelentős csíraproblémákkal küszködnek: a két ország az igen korai 000-tól a közép-, azaz I–es éréscsoportig 63 fajtára adott be 12 409 tonna vetőmagra kérelmet annak érdekében, hogy 80% alatti csírával is forgalomba hozhassanak szójavetőmagot.
Szerencsére a Karintia Kft. modern vetőmagszárító berendezéseinek köszönhetően a vetőmag betakarítását a legoptimálisabb időpontban, magasabb nedvességtartalom mellett is megkezdhetik szaporítógazdaságai, ezért saját szójafajtáinkat a csíraproblémák nem érintik. A 2015. évi termésű szója esetében a terület növekedésének egyik korlátja az volt, hogy elfogytak a fémzárolt prémiumvetőmagok.
Okulva az előző szezonból javasoljuk, hogy időben válasszák ki a termeszteni kívánt szójafajtát.

• 
A Karintia Kft. az alábbi szójafajtákat ajánlja az önök figyelmébe. A korai Sigalia (00) és Sinara (00) az ország egész területére ajánlott, gabonasortávon. Az intenzív kezdeti fejlődésű, hektáronként három-négy tonna termésre képes fajtákat közepesen intenzív technológiába javasoljuk. Magas alsó hüvelyszintjükkel biztonsággal betakaríthatók.
• 
A „dél bajnokaként” emlegetett, legnagyobb területen értékesített, bőtermő, középérésű Regale (I) inkább a Balaton vonalától délre javasolt, elsősorban cukorrépasortávra, mechanikai gyomirtással kiegészítve. A jól bokrosodó fajta állománya hamar záródik, és kiemelkedő termésre képes.

Kulcsfontosságú a fajtaválasztás mellett a vetőmag magas minőségű kezelése is. A Karintia Kft. készre oltott, három komponenssel kezelt vetőmagokat kínál. Vetőmagüzemében egy menetben viszik fel a gümőképzéshez nélkülözhetetlen Rhizobium japonicum törzset, a kezdeti növekedést segítő speciális serkentőanyagot, továbbá harmadik komponensként a gombaölő csávázószert. A fémzárolás során a csírázási százalék meghatározása mellett a kórtani vizsgálatokra is sor kerül.
Hét kiváló tavaszi kalászos…
A tavaszi búza termésbiztonsága kisebb, mint az őszié. Körültekintő fajtaválasztással azonban csökkenthetjük a kockázatot.

• 
Aki az őszi lágy búzához hasonló termésátlagot és minőséget szeretne tavaszi vetésű búzával elérni, annak a Magyarországon legnagyobb területen szaporított Leguan Plus, illetve a Collada Plus fajtákhoz érdemes nyúlnia!

A sörárpa és a takarmányárpa ára között remények szerint várható lesz olyan mértékű árkülönbség, amely egy kiváló fajta termesztésével kiaknázható!

• 
A Karintia két kiváló tavaszi sörárpafajtája a Xanadu Plus, illetve a KWS Amadora Plus. A Karintia Kft. terményüzletága a megtermett sörárpára szívesen tesz önnek is vételi ajánlatot.
Nem tört meg az őszi durumbúza vetésekor tapasztalt vetési kedv sem. Továbbra is óriási a kereslet a tavaszi durumfajtákra!

• 
Az Ausztriában piacvezető Floradur Plus durumbúzát termesztők 2015-ben óriási ártöbbletet érhettek el, a kiváló üvegességnek és rendkívül jó pigmentációnak köszönhetően. Új nemesítésű testvérfajtái a RosadurPlus és a StelladurPlus, amelynek minőségi termésére ugyancsak várható a Karintia Kft. terményüzletágának kereslete.

De mi is az a „Plus technológia”? Ez egy minőségi mutató! A csávázóanyag mellett vetőmagjaink többkomponensű, mikroelemet tartalmazó magtrágyát kapnak, amellyel jelentősen javul a csírázási erély és a fejlődést is segíti.

Reméljük, hogy a rendezvényeinken önnel is találkozhatunk! Bízunk abban, hogy a www.karintia.hu honlapunkon található naprakész információkkal, az egyre bővülő fajtaválasztékunkkal, kedvező MŰTRÁGYA- és NÖVÉNYVÉDŐSZER-kínálatunkkal, továbbá húszéves tapasztalatunkkal hozzá tudunk járulni az ön sikeréhez is.

Ehhez kívánunk önnek tengernyi termést!


Címkék: