TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Biztos megoldások nehéz időkre

Biztos megoldások nehéz időkre

Növénytermesztés - 2023.03.01

Bemutatta termékkínálatát és a gazdálkodókat segítő egyéb megoldásait az FMC-Agro

Nehéz éven van túl a magyar agrárium, évszázados aszály nehezítette meg vagy tette lehetetlenné az eredményes gazdálkodást. Ilyen előzmények után különösen fontos, hogy a gazdálkodók jól megalapozott döntéseket hozzanak munkájuk során.

Az FMC-Agro Hungary Kft. január első napjaiban tartotta meg III. szántóföldi növényvédelmi webkonferenciáját. Megnyitójában Kovács Gyula, a cég ügyvezető igazgatója a közel sem télies időjárási körülményekből származó kockázatokra is felhívta a figyelmet, amelyek nehéz növényvédelmi szezon képét vetítik előre. Az FMC-Agro ennek kezelésében tud a gazdálkodók segítségére lenni, termékein túl gyakorlati tapasztalatokkal alaposan alátámasztott, igényes szakmai információkkal segíti a növényvédelemmel kapcsolatos döntéshozatalt.

Nehéz helyzetben a kukoricatermesztés

Az előző évben megtapasztalt, súlyos vízhiány következtében a kukorica szenvedte el a legnagyobb veszteséget. Bizonytalan jövedelmezősége miatt arra kell törekedni, hogy a legnagyobb költséget jelentő gyomirtási technológiában költséghatékony, egyben biztonságos terméket válasszanak a termelők. Ilyen a Diniro® Gold gyomirtószer-csomag, amelynek tudása még a tavalyi év nehéz, sokszor extrém körülményei között is érvényre jutott. Biztos, hosszan tartó hatást mutatott még akkor is, ha a gyomok kelése több hullámban történt. Talajon és lombon keresztüli hatásának, széles hatásspektrumának, rugalmas kijuttathatóságának köszönhetően a csapadékosabb termőtájakon ugyanúgy jó gyomirtó hatást mutatott, mint a száraz területeken.

A növényvédelemben felhasználható hatóanyagokat érintő korlátozások miatt az FMC-Agro új, Diniro® Flex csomaggal jelentkezik idén. Ez terbutilazint már nem tartalmaz, ezért korlátozás nélkül alkalmazható azokon a területeken is, amelyeken a korábbi években a Diniro® Gold került kijuttatásra. Jellemzőiként a széles hatásspektrumot, a jelentős talajon keresztüli hatáskifejtést, valamint a markáns egyszikűirtó hatást lehet kiemelni.

A kukoricatermesztés visszatérő problémája a lepkekártevők fokozódó kártétele, valamint az ennek következtében kialakuló toxinszennyeződés. E kártevők, a kukoricamoly, valamint a gyapottok-bagolylepke elleni eredményes védekezéshez szolgáltat kulcsfontosságú információkat az FMC által a tavaly útjára indított Arc™ farm intelligence rovarmonitoring-rendszer. A kukoricatermesztők ennek révén országos lefedettségű csapdahálózatból származó, naprakész információkat kaphatnak a kártevők egyedszámáról, rajzásuk alakulásáról, így tervezhetővé válik a védekezés. A térítésmentesen igénybe vehető szolgáltatás idén tovább bővül, így időjárási adatokhoz, valamint a kártevők rajzásának várható alakulásáról szóló információkhoz is hozzáférhetnek használói.

Az említett kártevők elleni védekezést egy kiemelkedő hatékonyságú termékkel is segíti az FMC-Agro. A Coragen® 20 SC rovarölő szer mára nélkülözhetetlenné vált mindazok számára, akik meg kívánják óvni kukoricaállományukat a lepkekártevők kártételétől, valamint a veszélyes mikotoxinok felhalmozódásától. Melyek tulajdonságok tették megkerülhetetlenné a Coragen® 20 SC rovarölő készítményt? A hosszú hatástartam, amely által egy hosszan elnyúló rajzáscsúcs esetén is kellő hatékonysággal védi a kukoricaállományt a kártételtől. A felszívódó hatásmód, valamint az, hogy szállítódik a növényben, ezáltal a kukoricamoly rejtett módon, a szárban fejlődő lárváit is eléri. De erőssége az is, hogy hatékonyan vethető be mind a kukoricamoly, mind a gyapottok-bagolylepke ellen, akár már egyetlen jól időzített kezeléssel csökkenthető a kártételük.

Már a jövő növényvédelméről szólt a drónok e területen történő felhasználása, aminek szakmai tapasztalatairól, hátteréről és az engedélyezési kísérletekről részletekbe menő információkat kaphattak a résztvevők. A Coragen® 20 SC az elsők között kerülhet engedélyezésre ilyen célra az FMC-Agro termékkínálatából, tekintve, hogy a világ más tájain már ilyen módon kijuttatva is nagy sikerrel alkalmazzák.

A kukorica bizonytalan jövedelmezősége miatt a legnagyobb költséget jelentő gyomirtási technológiában költséghatékony, egyben biztonságos termékre van szükség. Ilyen a Diniro® Gold gyomirtószer-csomag.

Fontos növényünk, a napraforgó

A napraforgó jelentősége a csapadékszegény körülményektől való félelem miatt tovább nőhet. Termesztését nagyban segíti a kiemelkedő hatékonyságú gyomirtási technológia, amely az Express™ 50 SX® készítmény felhasználásán, valamint az Express™-, illetve tribenuron-metil-toleráns hibridek termesztésén alapul. A készítmény népszerűségét kiváló tulajdonságainak köszönheti. Ezek a magról kelő kétszikűekkel szembeni biztos hatása, ami kiegészül a mezei acattal szembeni hatékonysággal, a rugalmas, akár osztott kijuttatása, ami segít a hosszan elnyúló, több hullámban bekövetkező gyomkelés kezelésében, valamint az, hogy biztonságosan alkalmazható mind a napraforgó, mind az utóvetemény kultúra szempontjából.

Előfordulhatnak azonban olyan extrém gyomviszonyok, amelyek szükségessé tehetik egy még szélesebb hatásspektrummal és még markánsabb gyomirtó hatással bíró készítmény felhasználását, amilyen az Evorelle® Express™. A készítmény biztonságos felhasználása érdekében használata előtt a termelőnek szükséges egyeztetnie az elvetett napraforgóhibridről az FMC helyi területi szakmérnökével.

Az előzőekben említett két készítmény a kétszikű gyomnövényekkel szemben állományban történő védekezést biztosítja, míg a magról kelő egyszikűekkel szemben a Successor® 600 ad megfelelő védelmet. Ez a csírázásgátló, hosszú hatástartalmú alap gyomirtó szer az egyszikű gyomnövényekre gyakorolt hatásán túl segítséget ad a kétszikűekkel szembeni hatékony védekezésben is. Hatására a gyomkelés egyöntetűvé válik, ami megkönnyíti az állománykezelés optimális időzítését.

Az Express™-toleráns napraforgóhibridek terén mára jelentős kínálat alakult ki. Az ebben való eligazodást az FMC-Agro aktuális termékkatalógusában megjelent összefoglalóval segíti, a webkonferencián pedig több nemesítőház, így a Limagrain Hungária Kft., a KWS Magyarország Kft., valamint a Lidea Hungary Kft. képviselői adtak tájékoztatást legújabb hibridjeikről.

A napraforgó termesztését nagyban segíti a kiemelkedő hatékonyságú gyomirtási technológia, amely az Express™ 50 SX® készítmény felhasználásán alapul.

Termésbiztonságot jelentő kalászosok

A kalászos gabonák gyomirtásában az FMC-Agro termékkínálata megkerülhetetlen, abban gyakorlatilag minden felmerülő gyomproblémára található megoldás. Az őszi gyomirtásban alkalmazott Battle® Delta és Battle® Max jó alapot biztosít az ősszel és télen kelő, áttelelő egy- és kétszikű gyomnövényekkel szemben. A kora tavasszal jelentkező gyomok ellen az Aurora® Gold, a tavaszi gyomosodás leküzdésére pedig a Granstar® Super 50 SX®, a Granstar® SuperStar, valamint a Pointer® Star készítményekre és kereskedelmi csomagokra alapozott gyomirtási technológiák alkalmazhatóak. Ezekhez változatos összetételben további termékek is kapcsolódnak, így a rovarkártétel megelőzésére alkalmazható Rapid® CS, valamint a széles körű gombaölő hatásáról ismert Riza® 250 EW.

RhizoMagic™, segítség a stresszkezelésben

Az extrém időjárású évjáratok bővelkednek olyan stresszhatásokban, amelyek negatívan befolyásolják a kultúrnövények fejlődését, termésképzését. Ilyen viszonyok közepette felértékelődnek azok az összetett hatású készítmények, amelyek tápanyagokat szolgáltatnak a növény számára, valamint egyéb összetevőikkel csökkentik a stresszhatások okozta károsodást. A RhizoMagic™ alkotóelemeinek kölcsönhatása olyan biológiai többlethatást eredményez, amely egyszerre biztosít eredményes növénytáplálást, hatékony növénykondicionálást, miközben kiemelkedő hatékonysággal mérsékli a stresszhatások káros következményeit. A készítmény kiemelkedő tudása az előző évjáratban is megmutatkozott, amikor a szántóföldi kultúrák mindegyikében növekvő termésmennyiségben megmutatkozó eredményeket tudott felmutatni.

Azt, hogy hogyan alakul a szántóföldi növénytermesztés idei éve, senki nem tudja még megmondani. Az azonban biztos, hogy azoknak a valós, gyakorlati tapasztalatokkal kellően alátámasztott szakmai információknak, amelyek elhangoztak az FMC-Agro webkonferenciáján, súlya van, és óriási segítséget jelentenek a gazdálkodók számára. Valóban biztos megoldások a nehéz időkre!
Szerző: AgrárUnió

Címkék: kukorica, napraforgó, kalászos, fmc-agro hungary kft., stresszkezelés, gyomirtószer, gyomirtás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A nyúltenyésztés alapjai

Legyen szó hobbiról vagy kereskedelmi célú tenyésztésről, a nyulak gondozása tudatosságot és odafigyelést ...