TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Portfólió Farm – felkészülés az eljövendő kihívásokra

Portfólió Farm – felkészülés az eljövendő kihívásokra

Növénytermesztés - 2022.10.28

Vetőmagtól a tápanyagpótláson át a növényvédelemig egységet alkotnak a Corteva Agriscience termékei.

A Corteva Agriscience az idei évben három helyszínen tartotta meg immár hagyományosnak tekinthető Portfólió Farm rendezvénysorozatát. Ennek debreceni állomásán Borsos László, a cég ügyvezető igazgatója, valamint Rikk István marketingvezető nyilatkozott az AgrárUniónak.

Hangsúlyozták, a Corteva Agriscience számára rendkívül fontos, hogy fejlesztőtevékenységének eredményeit bemutathassa a gazdálkodóknak. Ezért is fordítanak igen nagy energiát a Portfólió Farm rendezvények szervezésére, ahol a gazdálkodók saját maguk győződhetnek meg a Pioneer® kukorica-és napraforgó-kínálatának erősségeiről, valamint a cég növényvédő szereinek hatékonyságáról. A befektetett munkának köszönhetően mindhárom helyszínen, így Debrecenben, Dombóváron és Szarvason is több száz résztvevő szerezhetett tapasztalatot az elért eredményekről.                               

Újdonságok a fajtakínálatban

A Corteva hagyományosan nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy fajtakínálatát fejlesztve válaszokat adjon a változó környezeti körülmények által támasztott új kihívásokra. Ilyen a Pioneer® nemesítési törekvése, amely arra irányul, hogy fokozott szárazságtűréssel rendelkező hibrideket biztosítson a kukoricatermesztők számára. Ennek eredményeképpen az Optimum® AQUAmax® kukoricahibridek mára széles körben ismertek és méltán népszerűek a gazdálkodók körében. Az ilyen hibridek az idei súlyos aszályban is bizonyítottak, a tartósan száraz körülményeket is jól tolerálták. A cég kínálata jövőre is bővül ezen a területen, bevezetik a fenti minősítéssel bíró, nagy adaptációs képességű, középérésű P9398 (FAO 370) hibridet. Új szereplő lesz a következő év tavaszától a fajtakínálatban a P9960 (FAO 410) kiemelkedő hozammal és nagyfokú alkalmazkodóképességgel bíró hibrid. Mindezeken túl a kettős hasznosítású, szemesként, valamint silóként történő felhasználásra egyaránt alkalmas P9731 (FAO 410) is elérhető lesz a következő szezontól a kukoricatermesztők számára.

Portfólió Farm – felkészülés az eljövendő kihívásokra   Portfólió Farm – felkészülés az eljövendő kihívásokra

A napraforgó-termesztők számára is több új hibridet kínál a Pioneer® a következő évtől, mind a magas olajsavas, mind a linolsavas szegmensben. Ezek egyike a hagyományos termesztéstechnológiával termeszthető P64LL155, amely a fejlesztői kísérletekben kimagasló termést produkált. A herbicidtoleráns szegmensben újdonság a P64LE168, amely rövid tenyészidejű, megkésett vetések esetén is nagy biztonsággal termeszthető hibrid, valamint a P64LE185, amelynek magas olajhozam melletti fontos tulajdonsága a száraz termesztési körülményekkel szembeni toleranciája.

Portfólió Farm – felkészülés az eljövendő kihívásokra   Portfólió Farm – felkészülés az eljövendő kihívásokra

A Corteva fajtanemesítési programjával, növényvédelmi célú termékeinek fejlesztésével kíván válaszokat adni a jövőbeni kihívásokra.

Új szereplők a növényvédő készítmények palettáján

A Corteva termékfejlesztési stratégiájában egyaránt koncentrál az új hatóanyagokat célzó kutatásokra és a meglévő készítmények hatékonyságának további javítására. Az előbbire példa az Inatreq™, amely a kalászos gabonák gombabetegségei elleni védekezésben jelent újdonságot. Megjelenésével hosszú idő után először érkezik új hatásmechanizmusú hatóanyag erre a területre. A már meglévő készítmények fejlesztését példázza a Principal® termékcsalád, amely várhatóan a következő év során már új márkanév alatt, Principal® Forteként kerül piacra. A készítmény megújulása egyszerre jelent markánsabb gyomirtó hatást, hosszabb hatástartamot, ugyanakkor a széfener technológia alkalmazása révén a kultúrnövénnyel szembeni még kíméletesebb hatáskifejtést.

Bár nem új készítményről van szó, kiemelésre érdemes, hogy a napraforgó gyomirtásában immár nélkülözhetetlen Viballa™ megkapta a végleges forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét, így az idei évtől már nem csupán szükséghelyzeti engedély alapján volt alkalmazható.

A Corteva a termékfejlesztés más területein is igyekszik kiszolgálni a piaci igényeket. A drónnal történő növényvédelmi munkavégzés iránti nagyfokú érdeklődést látva a cég több mint tíz terméke esetében kezdeményezte az engedélyező hatóságnál az ilyen eszközzel végzett légi kijuttatásra szóló engedély kiadását. A Portfólió Farm rendezvények alkalmával a résztvevők megtekinthették a drónos növényvédelmi tevékenység fejlesztésében a céggel szorosan együttműködő ABZ Drone Kft. és Duplitec Kft. gyakorlati bemutatóját is, amelyen az eszközök monitoring- és növényvédelmi célú felhasználását ismerhették meg.

Nitrogénmenedzsment mint kiemelt fontosságú terület

A mezőgazdasági termelést meghatározó gazdasági környezet jelenlegi legmarkánsabb változásai a nitrogénműtrágyákat érintő piaci zavarok, valamint a nitrogénműtrágyázás költségeinek ugrásszerű növekedése. Ezek a folyamatok hatékony nitrogénmenedzsment alkalmazását teszik kötelezővé, amelynek fejlesztésében a Corteva hosszú idő óta élen jár. A már jelenleg is piacon lévő Instinct™ készítmény a talajon keresztüli nitrogéntrágyázást segíti azzal, hogy a kijuttatott tápelem veszteségeit mérsékli, hasznosulását javítja. Ezen a területen várható egy forradalminak mondható biológiai készítmény, a BlueN™ bevezetése, amely a növény számára lehetővé teszi a légköri nitrogén hasznosítását. Ez az európai szinten is óriási érdeklődést kiváltó technológia várhatóan a következő évtől már a magyar gazdálkodók számára is elérhető lesz.

A nitrogénműtrágyázás hatékonyságnak növelése nélkül ma már nem képzelhető el az intenzív mezőgazdasági termelés.

Őszi aktualitások

A Portfólió Farm rendezvényein az újdonságok mellett az őszi vetésű növénykultúrákban használatos növényvédő szerek alkalmazásáról is kaphattak információkat a résztvevők. Ennek részét képezte az őszi kalászosok gyomirtására felhasználható, a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényekkel szemben egyaránt biztos és tartós hatást nyújtó Bizon™ gyomirtó szer bemutatása. Emellett az őszi káposztarepce termesztéstechnológiájának őszi elemeiről, a hosszú hatástartammal rendelkező Runway™, a mind több gondot okozó melegigényes gyomnövényekkel szemben biztos hatást nyújtó Arylex™ tartalmú Belkar™ gyomirtó szerek, valamint a markáns növekedésszabályozó hatással bíró Metkon™ gombaölő készítmények felhasználásáról juthattak információkhoz.

A Corteva a mezőgazdasági termelés mind több szegmensében igyekszik innovatív, a gyakorlat számára valós előnyöket biztosító válaszokat adni a gazdálkodást befolyásoló környezeti és gazdasági változásokra. Mindezek bemutatásában nagy szerepet szán a jövőben is a Portfólió Farm rendezvénysorozatnak, amely a megnyilvánuló érdeklődés alapján az információszerzés fontos forrásává vált a gazdálkodók számára.

Címkék: corteva agriscience, kukorica, napraforgó, portfólió farm, hibrid, vetőmag
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Több mint 40 százalékkal kevesebb traktort vásároltak 2023-ban

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 288,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket ...