TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,06000
USD: 358,25000
CHF: 403,53000
GBP: 463,15000
Hirdetés
Őszi árpa, őszi búza és repce alaptrágyázása

Őszi árpa, őszi búza és repce alaptrágyázása

Növénytermesztés - 2022.08.11

Őszibúza-, ősziárpa- és repcetermesztés talajelemzésre és ICL okosműtrágyákra építve: kihozzák a maximális termést a növény genetikájából!

A negatív alföldi aratási rekordok és a kilőtt nitrogénárak árnyékában látszik, hogy a gazdák számára a versenyképesség fenntartásához nincs más út, mint talajvizsgálati eredményekre oksági alapon építeni új generációs műtrágya-technológiákkal. A repce, őszi árpa és őszi búza termesztéséhez ugyanis ezekben a termékekben van meg az a szabályozott hatás, amivel minimalizálható az elillanás, kimosódás okozta nitrogénveszteség. És tartalmazzák azokat a makrotápelemeket is, amelyek extra gyökérfejlődéssel lerövidítik a kritikus, korai fejlődési szakaszt a növényeknél. Az olyan vezető műtrágyagyártóknál, mint az ICL, a termékkínálat ma már elérhetővé teszi, hogy különválasszuk a nitrogénpótlást az ősszel meghatározó foszfor- és káliumkijuttatástól, ami növényeinknek és a termelők pénztárcájának egyformán fontos.

A tervezhető kiadás és nyereség kulcsa régóta az oksági alapon végzett, szakszerű növénytáplálás az őszi vetésű kultúráinknál is. Ehhez a mai piaci körülmények között négy aranyszabályt kell követnie a termelőnek.

1. A munkát szakszerűen végzett talajelemzésre kell alapozni!

Az elemzés feltárhatja, ha az állomány fejlődését fenyegető talajszerkezeti probléma van a tábláinkon. Például hiába töltjük fel a földjeinket, a talaj pH-problémája miatt a felvétel gátolt lesz a lúgos vagy épp savanyú közegben. 5,5-ös pH alatt például csökken a foszfor és kalcium elérhetősége, míg 7,5-es pH-érték felett az ugyancsak gátolt foszforfelvételen túl relatív bór-, vas-, cink-, réz- és mangánhiánytünetek léphetnek fel.

2. A tápanyagveszteség minimalizálásához érdemes csúcstechnológiával készülő, szabályozott nitrogénhatású műtrágyákat választani!

Egyes becslések szerint a kijuttatott nitrogén 40-70%-a elpárolog vagy kimosódik, mielőtt a növények hasznosítanák. Ez olyan veszteség, amit egyrészt az anyagiak miatt nem lehet vállalni, másrészt szembemegy a változó ágazati előírásokkal is. Az európai zöld megállapodás értelmében ugyanis 20%-kal kell a termelőknek visszavágniuk a kijuttatott műtrágyamennyiségeket.

3. Amennyiben az elővetemény és talajállapot azt indokolja, válasszuk külön a nitrogénkijuttatást a foszfor- és káliumpótlástól a talaj-előkészítés részeként!

Sokan a megszokások miatt juttatnak ki rutinból NPK-műtrágyákat, pedig jelenlegi tudásunk szerint az okszerűen végzett tápelempótlás, a növény fejlődési fázisaihoz igazodó nitrogénkijuttatás jobban megtérül a növénytermesztésben. Válasszunk olyan műtrágyacsaládot, ahol adottak ehhez a komplex termékek!

4. Olyan műtrágyagyártó termékeit érdemes választani, amelynél több, a talajelemzések eredményeihez igazodó összetétel elérhető termékcsaládokon belül, plusz rendelkezik a valóságban is rendelkezésre álló készletekkel!

Rácz Gábor, az ICL területi értékesítője, szaktanácsadója szerint az ICL műtrágyákra épített őszibúza-, ősziárpa- és repce-termesztéstechnológiák mind a négy fenti előnyt biztosítják a magyar termelőknek.

Az Agromaster Start Mini starterműtrágya és a PKpluS termékben dolgozó Polysulphate természetes ásványianyag-tartalma extra foszforral, káliummal, kénnel, magnéziummal a szakértő szerint képes megalapozni mindazt, ami a bőséges repceterméshez is szükséges.

  • Szabályozott feltáródású, ultralokalizált Agromaster Start Mini starter műtrágyák és burkolt Agromaster komplex fejtrágyák: maximális hatás minimális nitrogénveszteséggel!

alaptAgromaster start mini trial

Az Agromaster Start Mini szabályozott tápanyag-leadású, mini szemcseméretű termékével a burkolt műtrágyatermékek előnyei megérkeztek a starterek mezőnyébe is. A kijuttatás után a talaj nedvességtartalma áthatol a műtrágyaszemcsék féligáteresztő speciális burkolatán, feloldja a tápelemeket, amelyek ezután fokozatosan, 2-3 hónap alatt válnak elérhetővé növényeknek. A burkolat E-max technológiája napi szinten reagál a talajhőmérsékletre, melegebb közegben fokozza a tápanyagok felszabadulását, hidegebb talajban lassítja azt, így a tápanyaghatás igazodik a növény fejlődési üteméhez, ez ugyanis szintén követi az időjárás változásokat.

  • Polysulphate alapú ICL PK Plus és PotashpluS komplexek: természetes ásványianyag-tartalom a fejlődési előny biztosításához

alaptPK Plus trial

Hála a bennük található Polysulphate-tartalomnak az ICL PKpluS és ICL PotashpluS termékek természetes és bármely nitrogénforrással kombinálható formában képesek biztosítani a minőségi foszfor-, kálium-, kén- és mikroelempótlást növényeink számára.

Az ICL PKpluS egyedülálló foszfor-, kálium-, kén-, magnézium- és kalciumtartalmával segíti a szántóföldi növénytermesztést. A termék finomra őrölt formában tartalmazza ugyanis az ICL Polysulphate-ját, amit egy 225 millió éves tengerfenék megkövült ásványi rétegéből bányásznak ki Anglia partjainál. A szulfátos formának köszönhetően a benne található természetes ásványi anyagok gyorsan felvehetőek a növényeknek, a kristályok 60 napos kénpótlást tesznek lehetővé. Káliumtartalmával javítja a növények vízháztartását, ezáltal fontos belső védvonal az aszály jelentette stressz kivédéséhez, míg a benne található foszfor, kalcium és magnézium a gyökérfejlődést serkenti eredményesen. A komplex műtrágya tetszés szerint kombinálható bármely nitrogénforrással.

Az ICL műtrágyái komplett technológiai csomagban lépéselőnyhöz juttatják a gazdát a tápanyag-utánpótlás terén. Olyan előremutató termesztéstechnológiát kínálnak együttesen, ami egy szerencsés évjáratban mindent kihoz a növények genetikájából a korábbi évek veszteségeinek kigazdálkodásához. Egy újabb aszály idején pedig megadják a védőhálót, amivel az állomány talpon maradhat az életmentő csapadék megérkezéséig.

Szeretne minden támogatást megadni növényeinek a bő terméshez? Válassza az ICL műtrágyákat az extra tápanyag- és tartamhatásért! Kérjen ajánlatot most, hívja Rácz Gábor területi képviselőt a +36 30 488 1479 mobilszámon! További információ weboldalunkon: www.mutragya.icl-agro.news

 

alapthird

 

Címkék: műtrágya, repce, őszi búza, őszi árpa, alaptrágyázás, talajelemzés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fókuszban a tányérvédelem

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a ...