A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15

Őszi árpa, őszi búza és repce alaptrágyázása

Őszi árpa, őszi búza és repce alaptrágyázása

Növénytermesztés - 2022.08.11

Őszibúza-, ősziárpa- és repcetermesztés talajelemzésre és ICL okosműtrágyákra építve: kihozzák a maximális termést a növény genetikájából!

Őszi árpa, őszi búza és repce alaptrágyázása


A negatív alföldi aratási rekordok és a kilőtt nitrogénárak árnyékában látszik, hogy a gazdák számára a versenyképesség fenntartásához nincs más út, mint talajvizsgálati eredményekre oksági alapon építeni új generációs műtrágya-technológiákkal. A repce, őszi árpa és őszi búza termesztéséhez ugyanis ezekben a termékekben van meg az a szabályozott hatás, amivel minimalizálható az elillanás, kimosódás okozta nitrogénveszteség. És tartalmazzák azokat a makrotápelemeket is, amelyek extra gyökérfejlődéssel lerövidítik a kritikus, korai fejlődési szakaszt a növényeknél. Az olyan vezető műtrágyagyártóknál, mint az ICL, a termékkínálat ma már elérhetővé teszi, hogy különválasszuk a nitrogénpótlást az ősszel meghatározó foszfor- és káliumkijuttatástól, ami növényeinknek és a termelők pénztárcájának egyformán fontos.

A tervezhető kiadás és nyereség kulcsa régóta az oksági alapon végzett, szakszerű növénytáplálás az őszi vetésű kultúráinknál is. Ehhez a mai piaci körülmények között négy aranyszabályt kell követnie a termelőnek.

1. A munkát szakszerűen végzett talajelemzésre kell alapozni!

Az elemzés feltárhatja, ha az állomány fejlődését fenyegető talajszerkezeti probléma van a tábláinkon. Például hiába töltjük fel a földjeinket, a talaj pH-problémája miatt a felvétel gátolt lesz a lúgos vagy épp savanyú közegben. 5,5-ös pH alatt például csökken a foszfor és kalcium elérhetősége, míg 7,5-es pH-érték felett az ugyancsak gátolt foszforfelvételen túl relatív bór-, vas-, cink-, réz- és mangánhiánytünetek léphetnek fel.

2. A tápanyagveszteség minimalizálásához érdemes csúcstechnológiával készülő, szabályozott nitrogénhatású műtrágyákat választani!

Egyes becslések szerint a kijuttatott nitrogén 40-70%-a elpárolog vagy kimosódik, mielőtt a növények hasznosítanák. Ez olyan veszteség, amit egyrészt az anyagiak miatt nem lehet vállalni, másrészt szembemegy a változó ágazati előírásokkal is. Az európai zöld megállapodás értelmében ugyanis 20%-kal kell a termelőknek visszavágniuk a kijuttatott műtrágyamennyiségeket.

3. Amennyiben az elővetemény és talajállapot azt indokolja, válasszuk külön a nitrogénkijuttatást a foszfor- és káliumpótlástól a talaj-előkészítés részeként!

Sokan a megszokások miatt juttatnak ki rutinból NPK-műtrágyákat, pedig jelenlegi tudásunk szerint az okszerűen végzett tápelempótlás, a növény fejlődési fázisaihoz igazodó nitrogénkijuttatás jobban megtérül a növénytermesztésben. Válasszunk olyan műtrágyacsaládot, ahol adottak ehhez a komplex termékek!

4. Olyan műtrágyagyártó termékeit érdemes választani, amelynél több, a talajelemzések eredményeihez igazodó összetétel elérhető termékcsaládokon belül, plusz rendelkezik a valóságban is rendelkezésre álló készletekkel!

Rácz Gábor, az ICL területi értékesítője, szaktanácsadója szerint az ICL műtrágyákra épített őszibúza-, ősziárpa- és repce-termesztéstechnológiák mind a négy fenti előnyt biztosítják a magyar termelőknek.

Az Agromaster Start Mini starterműtrágya és a PKpluS termékben dolgozó Polysulphate természetes ásványianyag-tartalma extra foszforral, káliummal, kénnel, magnéziummal a szakértő szerint képes megalapozni mindazt, ami a bőséges repceterméshez is szükséges.

  • Szabályozott feltáródású, ultralokalizált Agromaster Start Mini starter műtrágyák és burkolt Agromaster komplex fejtrágyák: maximális hatás minimális nitrogénveszteséggel!

alaptAgromaster start mini trial

Az Agromaster Start Mini szabályozott tápanyag-leadású, mini szemcseméretű termékével a burkolt műtrágyatermékek előnyei megérkeztek a starterek mezőnyébe is. A kijuttatás után a talaj nedvességtartalma áthatol a műtrágyaszemcsék féligáteresztő speciális burkolatán, feloldja a tápelemeket, amelyek ezután fokozatosan, 2-3 hónap alatt válnak elérhetővé növényeknek. A burkolat E-max technológiája napi szinten reagál a talajhőmérsékletre, melegebb közegben fokozza a tápanyagok felszabadulását, hidegebb talajban lassítja azt, így a tápanyaghatás igazodik a növény fejlődési üteméhez, ez ugyanis szintén követi az időjárás változásokat.

  • Polysulphate alapú ICL PK Plus és PotashpluS komplexek: természetes ásványianyag-tartalom a fejlődési előny biztosításához

alaptPK Plus trial

Hála a bennük található Polysulphate-tartalomnak az ICL PKpluS és ICL PotashpluS termékek természetes és bármely nitrogénforrással kombinálható formában képesek biztosítani a minőségi foszfor-, kálium-, kén- és mikroelempótlást növényeink számára.

Az ICL PKpluS egyedülálló foszfor-, kálium-, kén-, magnézium- és kalciumtartalmával segíti a szántóföldi növénytermesztést. A termék finomra őrölt formában tartalmazza ugyanis az ICL Polysulphate-ját, amit egy 225 millió éves tengerfenék megkövült ásványi rétegéből bányásznak ki Anglia partjainál. A szulfátos formának köszönhetően a benne található természetes ásványi anyagok gyorsan felvehetőek a növényeknek, a kristályok 60 napos kénpótlást tesznek lehetővé. Káliumtartalmával javítja a növények vízháztartását, ezáltal fontos belső védvonal az aszály jelentette stressz kivédéséhez, míg a benne található foszfor, kalcium és magnézium a gyökérfejlődést serkenti eredményesen. A komplex műtrágya tetszés szerint kombinálható bármely nitrogénforrással.

Az ICL műtrágyái komplett technológiai csomagban lépéselőnyhöz juttatják a gazdát a tápanyag-utánpótlás terén. Olyan előremutató termesztéstechnológiát kínálnak együttesen, ami egy szerencsés évjáratban mindent kihoz a növények genetikájából a korábbi évek veszteségeinek kigazdálkodásához. Egy újabb aszály idején pedig megadják a védőhálót, amivel az állomány talpon maradhat az életmentő csapadék megérkezéséig.

Szeretne minden támogatást megadni növényeinek a bő terméshez? Válassza az ICL műtrágyákat az extra tápanyag- és tartamhatásért! Kérjen ajánlatot most, hívja Rácz Gábor területi képviselőt a +36 30 488 1479 mobilszámon! További információ weboldalunkon: www.mutragya.icl-agro.news

 

alapthird

 


Címkék: műtrágya, repce, őszi búza, őszi árpa, alaptrágyázás, talajelemzés

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...