TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Kwizda terepszemle 2022

Kwizda terepszemle 2022

Növénytermesztés - 2022.07.19

Június közepén került megrendezésre a Kwizda Agro immár hagyományosnak tekinthető „Terepszemle” szántóföldi bemutatója, amelyen a résztvevők a legfontosabb szántóföldi növényeket érintő technológiai fejlesztések eredményeit ismerhették meg.

A „Terepszemléről”

A „Terepszemle” bemutatók megszervezésével a Kwizda Agro azt a célt tűzte ki, hogy a legfontosabb szántóföldi növénykultúrákban (búza, kukorica, napraforgó, repce) alkalmazott technológiai elemeket, az azokat érintő fejlesztéseket vizsgálja. Mindez a nagyüzemi gyakorlatnak megfelelő módon, mezoparcellákon, esetenként nagy ismétlésszám mellett történik. A vizsgálatok a növénykultúrák termesztésének minden elemére kiterjednek, így segítségükkel az alkalmazott termesztéstechnológia egésze értékelhető. Az ilyen módon megszerzett tapasztalatok alkalmasak arra, hogy azokat a gazdálkodók közvetlenül beépíthessék a saját gyakorlatukba, ezért az elért eredményeket a Kwizda Agro évről évre bemutatja partnereinek. A bőséges kínálatból emeljünk most ki néhány érdeklődésre számot tartó készítményt, illetve technológiát.

A Xilon® széleskörű segítséget nyújt növényeink számára.

Hozam, egészség, védelem-Xilon®

A Kwizda Agro sokak számára arról ismert, hogy az elsők között karolta fel azokat a technológiákat és készítményeket, amelyekkel mikrobiológiai eszközökkel védhették meg a növénykultúráikat a gazdálkodók. Ezek sorába illeszkedik a Xilon®, amely biológiai talajfungicidként új mérföldkő a biológiai növényvédelem területén. A készítmény Trichoderma asperellum T34 törzset tartalmaz, amelynek hatása összetett módon segíti a növényeket. Hiperparazita gombaként közvetlen módon is védi azokat a talajból fertőző kórokozókkal szemben, ezen túl alkalmas arra, hogy indukált szisztemikus rezisztencia kiváltásával növelje természetes ellenállóképességüket. Ez a hatás olyan fontos gombabetegségekre is kiterjed, mint a napraforgóban és a szójában gyakori problémát okozó fehérpenészes megbetegedés, amelynek primer, talajból történő fertőzése ellen jelenleg más, hatékony védekezési mód nem áll a rendelkezésünkre. A növényvédelmi hatáson túl a Xilon® biológiai aktivitása is figyelmet érdemel, amellyel már a kezdetektől védi, segíti a növényeket. Használatával fokozódik a kezelt növényállomány víz- és tápanyagfelvétele, növeli annak fotoszintetikus aktivitását. Mindennek köszönhetően a kezdeti fejlődés intenzívebb lesz, javul az abiotikus stresszhatásokkal szembeni ellenállóképesség, amely kiterjed a teljes vegetációs időszakra. Mindezeken túl ez az egyedülálló készítmény messzemenően szolgálja a fenntartható mezőgazdasági termelésre vonatkozó törekvéseket. Kijuttatását a vetéssel egy menetben, a magárokba történő adagolással kell elvégezni, amely a vetőgép mikrogranulátumszóró adapterével történhet meg, mivel a készítmény mikrogranulátum formulációban kerül piacra. Felhasználásával a kísérleti területen napraforgó kultúrában három év átlagában közel ötszáz kilogrammos terméstöbblet volt elérhető, amely jelentős plusz jövedelem elérésének lehetőségét vetíti előre alkalmazásakor.

kwizda1

Segítség a gyors induláshoz

Az elmúlt években a tavaszi vetésű növényeknél gyakran tapasztalhatták meg a gazdálkodók a szélsőségesen alakuló tavaszi időjárás káros hatásait. Emlékezhetünk a hideg talajok miatti stresszhatástól és foszforhiánytól szenvedő, vörösödő, „liluló” kukoricatáblákra, valamint a hűvös időjárás miatt nehezen fejlődő napraforgóállományokra. Ezek a körülmények hatással vannak a növények fejlődésére, egyben a majdani hozamra. Ezért minden lehetőséget meg kell ahhoz ragadnunk, hogy segítsük növényeink kezdeti, lehetőleg intenzív fejlődését. Ennek egyik eszköze a starterműtrágyák használata, amely területen a Kwizda Agro hagyományosan erős szereplője a hazai piacnak. Termékei közül a kísérletekben ezúttal a Pannon Starter Mega szerepelt, amely emelt mennyiségben tartalmazza a korai fejlődéshez nélkülözhetetlen nitrogén, foszfor, valamint cink tápelemeket. A vetőgép mikrogranulátum szóró berendezésével a magárokba juttatott starterműtrágya tápelemei könnyen hozzáférhetők a növény számára, amivel hatékonyan szolgálja ki annak tápanyagigényét. Ennek köszönhetően a kezdeti fejlődés gyors és töretlen lesz, a tavaszi időszakban rendszeresen megérkező kedvezőtlen időjárási körülmények hatása kisebb mértékben mutatkozik meg a kezelt területeken, azokon a növények gyorsabban jutnak túl. A gyökérképződés támogatása nagyobb gyökértömeget eredményez, aminek köszönhetően nő a víz- és tápanyagfelvétel. Mindennek a következménye nagyobb hozam és magasabb jövedelem lesz. A Pannon Starter Mega hektáronként 30 kilogrammban való felhasználása ajánlott mindazokon a területeken, amelyek kötöttek, vagy foszforszolgáltató képességük bármilyen ok miatt korlátozott. De, abban az esetben is érdemes a felhasználása mellett dönteni a kukoricatermesztőknek, ha korai vetést terveznek, vagy a vetésre kerülő hibrid érzékeny a foszfor tápelem hiányára. Ebben az évben a kísérleti területen kukoricában elvégzett értékelések a legnagyobb gyökértömeget azokon a percellákon mérték, amelyeken 30 kg/ha Pannon Starter Mega dózisnak megfelelő mennyiség került kijuttatásra.

A Kwizda Agro gyomirtó készítményeivel garantált a repce gyommentes kezdeti fejlődése.

Repcevetésre készülve

A repce egyes országrészekben kihagyhatatlan eleme a vetésforgónak és annak ellenére, hogy termesztését számos tényező nehezíti, továbbra is fontos, magas hektáronkénti jövedelem elérését lehetővé tevő növényünk. Azonban termesztésénél kiemelt jelentősége van annak, mi történik állományunkkal az ősz során, az milyen állapotban megy a télbe. A gyors és egyöntetű kelés, a folyamatos és intenzív kezdeti fejlődés biztosítása az egyik elsődleges feladata a repcetermesztőknek. Ide tartozik a terület gyommentesen tartása is, ugyanis a káros gyomkonkurencia akár már az ősz során megpecsételheti az állományunk sorsát. Ezért a repcevetések őszi gyomirtása az egyik kiemelt feladata a repcetermesztőknek. A Kwizda Agro ezen a területen is széles termékkínálattal segíti munkájukat. A sokak által régről ismert Command 48 EC (klomazon), valamint a széles körben alkalmazott hatóanyagok kombinációját tartalmazó Springbok (dimetenamid-P+metazaklor), valamint Synero (aminopiralid+pikloram+metazaklor) készítmények jó alapot teremtenek az állomány gyommentességének biztosítására. A készítmények preemergens (vetés után-kelés) előtt, vagy korai posztemergens (a kultúrnövény 2-5 leveles állapota) módon önmagukban, vagy kombinációban történő felhasználása a repceterületeken jelen lévő gyomnövények széles köre ellen nyújt biztos, hosszan tartó védelmet. De, nem hiányozhatnak a kínálatból a gabona árvakelés okozta problémák leküzdésére szolgáló Fitofop (kizalofop-P-etil), valamint Select Super (kletodim) készítmények sem. Használatukkal eredményesen védekezhetünk a repcevetésekben a száraz évjáratok hatására egyre nagyobb tömegben jelentkező, mind nagyobb problémát okozó árvakelés ellen. A Kwizda Agro gyomirtó készítményeinek segítségével a repcetermesztők megadhatják állományuknak azt az előnyt, amit a gyomkonkurenciától mentes, intenzív őszi fejlődés jelent a növényeknek. Beszerzésükre számos technológiai csomag ad lehetőséget, amelyek több, a repcetermesztéshez nélkülözhetetlen készítmény kedvező áron történő megvásárlását teszik lehetővé.

A Kwizda Agro széles termékkínálatában számos növényvédelemmel és tápanyagellátással kapcsolatos problémára találhatnak megoldást a gazdálkodók. Sokuk a gyakorlatban is megmutatta tudását, amelyet a „Terepszemle” bemutatón a gazdálkodók saját maguk is megtapasztalhattak.

 

kwizdalogo min
Szerző: AgrárUnió

Címkék: szántóföldi bemutató, Kwizda Agro, Terepszemle, Springbok, Synero, Select Super, Fitofop, Command 48 EC
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Sok az idős és kevés a nő jelenleg a hazai agráriumban

A mezőgazdasági irányítók harmada már 65 éves vagy idősebb, valamint 10-ből mindössze 3 nő. A korosztály öregedő, a ...