TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Repce-vetőmagpiaci körkép

Repce-vetőmagpiaci körkép

Növénytermesztés - 2022.07.07

Mit kínálnak, milyen problémákra jelentenek megoldást a legmodernebb genetikák?

A repce vetőmagpiacán már „beindult az élet”. Számos nemesítőház és vetőmag-forgalmazó kínálja hibridjeit a gazdálkodók számára. Cikkünkben ebből a kínálatból szemezgetünk néhány piaci résztvevő jóvoltából, akik betekintést adnak repcekínálatukba és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásaikba.

A termőhelyhez válasszuk ki a megfelelő hibridet

balogh laszlo lideaBalogh László termékmenedzser Lidea Hungary Kft.

 

A Lidea nemzetközi vetőmagvállalat 2020-ban, az EURALIS Semences és a CAUSSADE Semences összeolvadásával jött létre. Repcenemesítési programunk több mint 40 éve indult el. Az előállított új hibridjeink teljesítményét előzetesen nemzetközi és hazai teszthálózatunkban vizsgáljuk, és csak a legjobbak kerülnek bevezetésre, amelyek átlag feletti teljesítményt mutatnak, kiemelkedő termésbiztonsággal termeszthetők az eltérő viszonyok között.

Az idei kínálatunkban megtalálhatók az intenzív körülmények között kiemelkedő termésre képes hibridek mellett az átlagos vagy gyengébb adottságú területeken, átlagos technológia mellett jövedelmezően termeszthető repcék is. A már ismert, bizonyított és keresett hibridek (ES Vito, ES Palermo, Memori CS) mellett ebben a szezonban két újdonságot is kínálunk partnereink részére: az ES Desirio és az ES Juvento hibrideket.

Repceportfóliónk vezető terméke az intenzíven gazdálkodók számára javasolt, középkorai ES Capello hibrid. Kiemelkedő terméspotenciál, alkalmazkodóképesség és átlagon felüli termésstabilitás jellemzi. Fómával szembeni ellenállósága kiváló, a szár elágazódóképessége kifejezetten jó.

A Lidea a fenntartható mezőgazdaság elkötelezett híve, és folyamatosan keresi azokat a megoldásokat, amelyekkel a természet fokozott védelme mellett növelheti a gazdálkodók jövedelmét.

A hazai piacon egyedülálló innovatív fejlesztésünk az ES Capello Protect, amely egy vetésre kész, háromkomponensű vetőmagkeverék. Az ES Capello mellett néhány százalékban a nagyon korai virágzású ES Alicia repce vetőmagját és alexandriai herét tartalmaz. Ez a megoldás biológiai védekezéssel nyújt nagyobb biztonságot a repcefénybogár ellen, csökkentve a rovarirtó szerek használatát, kímélve a hozam növelésében nagy szerepet betöltő beporzó és egyéb hasznos rovarokat.

Átlagos vagy gyengébb adottságú területekre javasolt hibridünk a nagyon korai érésű ES Amadeo. Azok számára jó választás, akik korán betakarítható, stressztűrő, stabil, jó termőképességű repcét keresnek.

Az ES Capello Protect néhány százalékban a nagyon korai virágzású ES Alicia repce vetőmagját és alexandriai herét is tartalmaz. Ez a megoldás biológiai védekezéssel nyújt nagyobb biztonságot a repcefénybogár ellen.

Repcéink erőssége az alkalmazkodóképesség

szundy peter marton genetics2Szundy Péter stratégiai igazgató Marton Genetics

 

A Marton Geneticsnél mindig is nagy hangsúlyt kapott, hogy a lehető legjobb ár-érték arányú termékeket hozzuk a hazai piacra. Így van ez a repcéknél is. Olyan hibridek tartoznak a termékportfóliónkba, melyek már bizonyították, hogy eredményesen termeszthetők. A sikeres repcetermesztés egyik alapfeltétele, hogy a környezeti feltételekhez, a termesztéstechnológiához jól illeszkedő hibridet válasszunk. A mi hibridjeinknek egyik erőssége a jó alkalmazkodóképesség.

A Clearfield® szegmensben az Abantia CL-t kínáljuk. Az Abantia CL már az új generációs Clearfield® repcék közé tartozik, ami azt jelenti, hogy nem egy meglévő repce „átalakításával” készült, hanem célzott nemesítési folyamat eredménye, így a herbicidrezisztencia nem jár együtt alacsonyabb termésszinttel. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a Clearfield® gyomirtási technológia lehetőségével gazdagított repcehibrid az Abantia CL, mely ősszel gyorsan fejlődik, ezért vetésével „meg lehet várni az esőt”. Tavaszi újraindulása is dinamikus, jól hasznosítja a téli csapadékot. Érése alapján inkább a korai csoportba tartozik, pergésre egyáltalán nem hajlamos. A korai Clearfield® szegmens egyik meghatározó terméke ez a hibrid.

A középkorai szegmensben a Kyudo hibridünket ajánljuk a repcetermesztőknek. A Kyudo az elmúlt években már bizonyított üzemi körülmények között is, és igazolta a kísérleti eredményeket. Azt tapasztaltuk, hogy a repcék mindkét értékmérő tulajdonságában – olajtartalomban és termőképességben – kiemelkedik a mezőnyből. Robusztus, nagy egyedi teljesítményű növényei 5 t/ha-t meghaladó termést is képesek produkálni, főleg a jobb adottságú helyeken. Betegségekkel szembeni ellenállósága nagyon jó, pergésre nem hajlamos.

2022-ben is csak hazai előállítású, kifejezetten nagy ezermagsúlyú tételekkel állunk a termelők rendelkezésére! Az Abantia CL-t választó gazdák számára pedig egy különleges ajánlatunk is van: 2022-ben MV Supary készítménnyel csávázzuk a vetőmagot. Ennek az innovatív készítménynek a hatóanyagai segítik a kikelő növények tápanyagellátását, ami rendkívül fontos lehet ebben a korai fenológiai fázisban, különösen az egyre gyakoribb száraz őszi időjárás esetén.

Az Abantia CL már az új generációs Clearfield® repcék közé tartozik, célzott nemesítési folyamat eredménye, így a herbicidrezisztencia nem jár együtt alacsonyabb termésszinttel.

Hibridrepcék minden technológiához

rikk istvan cortevaRikk István marketingvezető Corteva Agriscience

 

A Corteva globális vetőmagmárkájaként a Pioneer® az iparág egyik legismertebb és legsikeresebb márkája. Az itt folyó nemesítő munka és a Corteva innovatív növényvédelmi megoldásai révén cégünk olyan technológiát ad a gazdálkodók kezébe, amely hatékony és egyben fenntartható repcetermesztést tesz lehetővé.

A repcenemesítésben a Pioneer® Maximus féltörpe hibridek bő másfél évtizedes hazai termesztésük során méltán váltak népszerűvé. Növénymagasságuknak, alacsonyan induló elágazásaiknak köszönhetően nem dőlnek meg, és a kisebb állományban a növényvédelem is egyszerűbb, hatékonyabb.

A Maximus repcék legújabb képviselője a PX141 hibrid. Korai érésű, termésszintje kiemelkedik a féltörpe hibridek közül, amihez magas olajtartalom párosul. Őszi fejlődése gyorsabb, mint más féltörpe hibrideknek. A tarlórépa sárgaságvírusával szemben ellenálló, és a fehérpenésszel szemben is kiváló toleranciát mutat.

Magas hibridrepcéink legújabb képviselői a PT303 és a PT298. A PT303 nagy termőképességű, kimagasló olajtartalmú középkésői repce. Többrétű betegség-ellenállósággal is rendelkezik: ellenáll a tarlórépa sárgaságvírusának, nagyon jó a fómatoleranciája, és az őszi káposztarepce egyik legártalmasabb betegsége, a fehérpenészes rothadás elleni toleranciája révén Protector Sclerotinia minősítést kapott. A középérésű PT298 rendkívüli adaptációs képességű, pergés-ellenállósága pedig a legjobb a Pioneer hibridek között. Kimagasló termésszint és jó olajtartalom jellemzi. Ezt jól mutatja, hogy az IKR Agrár Kft. 2020–21. őszi káposztarepce-kísérletében 44 hibridből a második legnagyobb termést adta. Tavaszi újraindulása gyors, korán kezd virágozni. Ellenáll a tarlórépa sárgaságvírusának és fómatoleranciája is jó.

Vetőmagjainkat LumiGEN csávázási technológiával kezeljük, ami már a vetéstől megalapozza az erős, egyöntetű állományt. Magában foglalja egyrészt az Integral Pro biológiai csávázószert, amely fungicid hatású, és a növény védekezőképességét is stimulálja, másrészt a Lumiposa rovarölő csávázószert a korai kártevők elleni védelemhez, harmadrészt pedig a Lumibio Kelta biostimulátor hatású csávázószert, amely elősegíti a gyors, egyenletes kelést, a biztonságos áttelelést.

Vetőmagjainkat LumiGEN csávázási technológiával kezeljük, ami már a vetéstől megalapozza az erős, egyöntetű állományt.

Lehet kézzelfoghatóan több 

blum zoltan rapoolBlum Zoltán ügyvezető RAPOOL Hungária Kft.

 

A RAPOOL németországi anyavállalatában már több mint 100 éves múltra tekint vissza a repcenemesítés. Ez idő alatt olyan tapasztalat halmozódott fel és genetikai háttér alakult ki, hogy a RAPOOL európai viszonylatban Franciaországtól Délkelet-Európáig minden repcetermőhelyre megfelelő genetikát tud kínálni.

A hibridválaszték a genetikai előrehaladással dinamikusan változik, így aktuális repcekínálatunk olyan kedvező tulajdonságokat hordoz, amivel a termesztés biztonsága, hatékonysága növelhető. A legújabb hibridjeink már ellenállóak a tarlórépa sárgaságvírusával szemben. Repcéink fejlődési erélyében is jelentősen előreléptünk, aminek fontos szerepe van a földibolha-kártétel jobb tolerálásában. Kipergéssel szemben kifejezetten ellenálló hibrideket is tudunk kínálni, aminek a mi klímánkon igen nagy a jelentősége, hiszen a betakarítást megelőző hetekben gyakoriak a meleg, száraz periódusok, amikor nagyon felgyorsulnak az érési folyamatok. A RAPOOL repcéi olajtartalomban élen járnak, ami az értékesítéskor kézzelfogható plusz bevételt hozhat a gazdának. Az idei szezontól új Clearfield-hibrid is szerepel a kínálatunkban.

A genetikai háttéren túl a vetőmagok fizikai paramétereiben is igyekszünk a maximumot nyújtani. Több hibridünk esetében frakcionált vetőmagot kínálunk, ami egyöntetűbb kelést, fejlődést tesz lehetővé. Ennek előnyei nemcsak szemenkénti vetéssel, de akár gabonavető géppel elvetve is érezhetők.

Repcekínálatunkból három hibridet emelnék ki, melyek közös tulajdonsága a tarlórépa sárgaságvírusával és a fómával szembeni rezisztencia, továbbá a kipergéssel szembeni ellenállóság. A DYNAMIC az elmúlt évek szélsőséges időjárása mellett is stabilan magas terméseredményeket mutatott. Vetésideje rugalmasan kezelhető, késői vetésre is alkalmas. Üzemi körülmények között több helyen is 5 tonnát meghaladó termést adott hektáronként. A DUKE nagyon vigorózus, kiváló vitalitású hibrid, amely kimagasló olajtartalomra képes. A DUPLO repcénket nagyon jó őszi fejlődési erély jellemzi, késői vetésre is alkalmas. Átlag feletti nitrogénhasznosításának köszönhetően közepes termelési szinten is jó termésre képes.

Továbbfejlesztett repcegenetika és minőségi vetőmag a magas árbevétel alapja.

Nemcsak repcét, technológiát is kínálunk

dr. kiss erzsebet ikrDr. Kiss Erzsébet fejlesztési tanácsadó IKR Agrár Kft.

 

Az IKR Agrár Kft. évek óta a repcepiac jelentős szereplője: a gazdálkodók minden ötödik hektárra tőlünk szerzik be a repcevetőmagot. Minden hazánkban érdekelt nemesítőházzal és vetőmag-forgalmazóval kapcsolatban vagyunk, termékeiket forgalmazzuk. Hibridjeiket évről évre az ország több pontján beállított fajtasorokban vizsgáljuk, melyeket be is mutatunk a gazdáknak. Arra törekszünk, hogy a már ismert hibrideken túl az új genetikákat is megismertessük a termelőkkel.

Többéves vizsgálataink alapján olyan hibrideket emeltünk ki, melyeknek kizárólagos forgalmazói vagyunk. Két ilyen hibrid a Franklin (RAPOOL) és az Azurite (RAGT). Mindkettő nagy termőképességű, megbízható, kevésbé intenzív termesztéshez is ajánlható.

Az idei őszre kizárólagos joggal forgalmazzuk a RAPOOL Duplo nevű hibridjét és kiemelt ajánlatként az LG Absolut hibridjét. Mindkét hibrid az új generációs hibridek élvonalába tartozik, mind termőképességük, mind kórtani tulajdonságaik alapján. A Duplo megkülönböztető pozitív tulajdonsága ezenfelül a robbanásszerű, gyors fejlődés és az átlagnál magasabb olajtartalom, míg az LG Absolutot a 6-6,5 t/ha termőképessége és alkalmazkodóképessége teszi különlegessé. Mindkettőt bátran ajánljuk nagy terméseket megcélzó, intenzív termesztésbe.

Kísérleteink a hibridek vizsgálatán túl a termesztéstechnológia fejlesztését is célozzák. Ennek egyik fontos eleme a tápanyag-utánpótlás, amihez a repce igényeihez kialakított, saját gyártású termékeket is kínálunk. Ilyen az alaptrágyázásra és kora tavaszi fejtrágyázásra ajánlott Hunfert NPS immunMAX. Optimális nitrogén-foszfor arányával, jelentős kéntartalmával és a növény tápanyagfelvételi dinamikájához igazodó nitrogénfeltáródásával jó alapot ad egy erős állomány kialakításához, amit mészhiányos területeken a Kalcifert Plus termékünkkel ajánlunk kiegészíteni.

Igyekszünk a repcetechnológiába minél több természetközeli megoldást is beépíteni. Ehhez már vannak a kínálatunkban mikrobiológiai termékek, melyek a talajéletre, a talajszerkezetre kedvezően hatnak, illetve a növények védekezőképességét, abiotikus és biotikus stresszre adott válaszait javítják. Ezek közül már meggyőző pozitív tapasztalatokat szerezhettünk a Hi-Spore (Trichoderma asperellum hiperparazita gomba) egy- vagy kétszeri kiadagolásával.

Többéves vizsgálataink alapján olyan hibrideket emeltünk ki, melyeknek kizárólagos forgalmazói vagyunk.

InVigor repcehibridek a BASF-től

oczot martonOczot Márton termékmenedzser BASF Hungária Kft.

 

A BASF által kínált repcehibridek az InVigor repcecsaládba tartoznak, ami globális szinten piacvezető pozícióban lévő genetika. A kiváló genetikai háttérnek és a mutatott eredményeknek köszönhetően növekvő tendenciában van a magyarországi piacrészünk: a 2021-ben elvetett terület több mint 5%-án BASF InVigor hibrideket használtak a gazdák.

Alapelvünk, hogy a rendelkezésünkre álló repceválasztékból csak a magyarországi körülményekhez legmegfelelőbb, stabilan teljesítő hibridek kerüljenek a portfóliónkba, aminek a biztosításához az európai kísérleteinken túl kiterjedt hazai kísérleti hálózattal is rendelkezünk. A 2022-es portfóliónkba négy hibridet válogattunk be, amiből három konvencionális, egy pedig konvencionális és Clearfield gyomirtási rendszerbe is ajánlható. E hibridek bevezetésére legalább ötéves hazai vizsgálatok meggyőző eredményei után került sor, amiben a magas terméspotenciál mellett kiemelt figyelmet kap a termésstabilitás, megbízhatóság, az időjárási anomáliáikkal (szárazság, hideghatás) szembeni tolerancia is. A betegség-ellenállóság tekintetében a „klasszikus” problémák mellett olyanokra is megoldást kínálunk, mint a tarlórépa sárgaságvírusa (InV2020 hibrid).

A BASF hosszú idő óta foglalkozik növekedésszabályozó készítményekkel, amelyek mára a repcetermesztés egyik kulcselemévé váltak. Ezek optimális hatásához azonban a regulálás mértékét és időzítését az adott repcehibridhez kell igazítani. Saját nemesítésű hibridjeinkhez már egyedi regulátorajánlást tudunk adni, amivel a regulátorban és a hibridben rejlő potenciált is maximálisan ki tudjuk aknázni.

A jelenlegi portfóliónk csúcshibridje a „termésbajnok” InV1170. Terméspotenciálja piacvezető hibrideket is maga mögé utasít, és rendkívül nagy termésstabilitással párosul. Sikerének kulcseleme a kiegyensúlyozott, harmonikus fejlődés. Ez a homogenitás a teljes vegetációs időszakban jellemző a hibridre.

Az InV1266 CL robusztus, magasra növő hibrid. Kezdeti fejlődése erőteljes, igazi sprinterként a kései vetésekben is jól fejlődik. Kimagasló alkalmazkodóképessége miatt különböző termőhelyeken és a szokásosnál szárazabb évjáratokban is jól kiaknázhatjuk a terméspotenciálját.

A 2021-ben elvetett terület több mint 5%-án BASF InVigor hibrideket használtak a gazdák.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: repce, vetőmag, repcehibrid, hibrid, hibridrepce
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megfelelni a zöldséghajtatás növényvédelmében jelentkező ...

Olyan szakmai és társadalmi elvárások jelentkeznek a zöldségtermesztésben használatos növényvédő szerekkel ...