TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Kalászos fajták a KWS-től – Vetőmagok mindazoknak, akik a stabilan magas minőséget keresik

Kalászos fajták a KWS-től – Vetőmagok mindazoknak, akik a stabilan magas minőséget keresik

Növénytermesztés - 2022.06.29

A hazánkban fontos szerepet betöltő kalászosgabona-termesztésben nagy felelősség hárul nemesítőházakra és a vetőmag előállításában szerepet vállaló szervezetekre. Stabil, a változó körülményeknek megfelelő fajtákkal és minőségi vetőmaggal kell ellátniuk a gazdálkodókat. Erre a szerepre vállalkozik a Betamag-Trade Kft., amely a KWS kalászos fajták hazai képviseletét végzi. Kínálatukról, a gabonatermesztés idei kihívásairól beszélgettünk a cég munkatársaival.

Új búzafajták a kínálatban

A KWS hazánkban is elérhető búzafajtáinak száma négy új szereplővel bővül a következő évtől. Ezek jelenleg felszaporítás alatt állnak, a gabonatermesztők a következő évben vethetik őket először.

A bőtermő és malmi minőséget biztosító szegmensbe két új fajta érkezik. A KWS SPHERE egy tar kalászú, tömött, szép állományú, korai fajta, amelynek átlagos sikér- és fehérjetartalmához magas hektolitersúly tartozik. Ugyanebbe a kategóriába érkezik a KWS EXTREME, egy szálkás, korai, kiemelkedő hozamra képes búza, amelyre a magas hozam mellett is jó sikér-és fehérjetartalom, magas hektolitersúly jellemző. Már a bőtermő szegmensbe tartozik a KWS ULTIM, amely jelenleg a KWS csúcsfajtája az európai piacon. Ez a búza kifejezetten alacsony habitusú, korai, nagy termőképességéhez átlagos sikér- és fehérjetartalom társul. Már a kifejezetten magas minőség iránti igény kielégítésére született meg a korai érésű KWS CRITERIUM, ez az átlagos hozam mellett magas hektolitersúly, valamint sikér- és fehérjetartalom elérésére lehetőséget adó búza.

Az újonnan érkező fajták mellett azonban nem szabad elfeledkezni azokról sem, amelyek már kiállták az üzemi termesztés próbáját és sikeresen szerepelnek a köztermesztésben. Ilyen a STROMBOLI, amely a bőtermő és malmi kategória legújabb, középkorai érésidejű, stressztűrésével a mezőnyből kiemelkedő, korszerű fajtája. Ugyanebben a kategóriában található a korai érésű, szálkás típusú, a Trigo Kft. kizárólagos forgalmazásában lévő SILVERIO is, amely az intenzív termesztési viszonyokat malmi minőséggel és kiemelkedő hozammal hálálja meg. De nem szabad megfeledkezni a gazdálkodók körében kedvelt EXOTIC búzáról sem, amely alkalmazkodóképességével, megbízhatóságával és termésstabilitásával érdemelte ki a bizalmat. Már a bőtermő kategóriába tartozik a korai, intenzív termesztési körülmények közé ajánlott SOLEHIO, amely népszerűségének köszönhetően a termékpaletta legnagyobb volumenben forgalmazott búzafajtája. A KWS búzanemesítői nem feledkeztek meg azokról a gabonatermesztőkről sem, akik adottságaik miatt extenzív körülmények között gazdálkodnak. Számukra az ilyen viszonyok között is sikeres búzatermesztést lehetővé tevő RUSTIC és ZEPHYR fajtákat ajánlják.

A KWS a hazai árpatermesztés meghatározó szereplője.

kwskalaszos

A Betamag-Trade új munkatársai, Szabó Gábor kereskedelmi és marketingmenedzser (balra) és Tót László szaktanácsadó (jobbra)

Őszi árpa, sikerfajták és követőik

Túlzás nélkül állítható, hogy a KWS biztosítja a hazai ősziárpa-termesztés csúcsfajtáit. Azonban ez nem csupán hazánkra igaz, jelenleg őszi árpa esetében az általuk nemesített KWS TARDIS birtokolja a Guinness-rekordot az egy hektáron elért termésmennyiség terén, ami 14,2 tonna volt. E hatalmas termés elérésében nagy szerepe volt a BASF által biztosított, kórokozókkal szemben alkalmazott technológiának, amelynek elemei a hazai növényvédőszer-kínálatban is megtalálhatók. Az elért eredmény azt mutatja, hogy egyáltalán nem túlzó a KWS azon elképzelése, hogy az ősziárpa-termesztés területén erős piaci pozíciót építsen ki hazánkban. Ehhez máris több nagy tudású fajtával rendelkezik, amelyek közül a kiemelkedő minőségű, magas hektolitersúlyú termésre képes, korszerű, az IKR Agrár Kft. kizárólagos forgalmazásában elérhető KWS HIGGINS a cég nemesítési programjának legújabb képviselője. Ugyancsak az új generációt képviseli a KWS ASTAIRE, amely kevésbé intenzív viszonyok mellett is jól teljesítő, nagy termésre képes, jó betegség-ellenállósággal bíró árpa. A korai vetést jól toleráló, a gyengébb termőhelyi adottságokhoz is jól alkalmazkodó, akár csúcstermésre is képes, a Trigo Kft. kizárólagos forgalmazásában lévő KWS KOSMOS pedig stabil, megbízható kórtani tulajdonságaival érdemli ki a gazdálkodók figyelmét.

A már köztermesztésben lévő fajtákon túl a következő évtől új szereplő érkezik a fajtakínálatba, az összehasonlító vizsgálatokban rendre szép eredményt elérő KWS FEERIS, amely egy hatsoros, kimagasló terméspotenciállal bíró árpa.

Modern fajták, minőségi vetőmag, szakmai információk. Ezt nyújtja a Betamag-Trade partnereinek.

Hibridrozs, a KWS büszkesége

A KWS a hibridrozs-nemesítés terén európai szinten nézve is rendkívül erős pozíciókkal rendelkezik, részesedése az északi régiók piacán eléri a 70%-ot. Bár hazai viszonyaink között a rozstermesztés jelentősége kisebb, egyre növekszik takarmánynövényként való hasznosítása. Mindez annak köszönhető, hogy termesztésével nagy tömegű, jó beltartalmi értékkel bíró tömegtakarmány biztosítható az állatállomány részére. A gazdálkodás körülményeinek változásait látva óriási előny, hogy erre kedvezőtlen időjárási körülmények között is nagy biztonsággal számíthatnak termesztőik. A hazai gazdálkodók előtt is jól ismert már a KWS SERAFINO, amely egy nagyon erős bokrosodóképességű, kimagasló hozamú, a rosszabb termőhelyi adottságok között is megbízhatóan teljesítő hibrid. A KWS PROGAS ugyancsak nagy hozamokra képes, rendkívül jó stressztoleranciával rendelkező rozs, amelyet nagy tömegű biomassza előállítása érdekében termesztenek. Új szereplő a kínálatban a KWS TAYO, amely szárazságtűrésével, kiemelkedő szárstabilitásával a hazai termesztők kedvelt hibridjévé válhat.

Erősödő piaci jelenlét

A KWS kalászos gabonák hazai forgalmazója, a Betamag-Trade Kft. jelentős erőfeszítéseket tesz azért, hogy a hazai gazdálkodókat kiváló minőségű vetőmaggal és a termesztéshez szükséges szakmai tanácsokkal lássa el. Már e stratégia része a közelmúltban átadott vetőmag-feldolgozó üzem is, de része az is, hogy erősítik jelenlétüket a hazai piacon, minden gazdálkodó számára elérhetővé téve a forgalmazott fajtákra és hibridekre vonatkozó termesztési információkat. Ennek érdekében bővítik kereskedelmi csapatukat, amelynek célja országos lefedettség kialakítása. Már e törekvés része, hogy az idei évben a Betamag-Trade Kft. csapatát erősíti Szabó Gábor kereskedelmi és marketingmenedzser, aki bemutatkozásként elmondta: „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy egy ilyen dinamikusan fejlődő céghez csatlakozhattam, és lehetőségem nyílik kiváló szakértői csapattal együtt dolgozni, melynek célja piaci jelenlétünk és szakmai szolgáltatásaink erősítése és kiterjesztése.”

Vele egyidejűleg érkezett a céghez Tót László, aki a dél-magyarországi régióban lát el szaktanácsadói feladatokat.

A hazai gabonatermesztés nagy kihívások előtt áll, aminek okai egyaránt keresendők éghajlatunk változásában, valamint a minket körbevevő gazdasági környezet alakulásában. E kihívásoknak kíván megfelelni a Betamag-Trade Kft. modern fajták és azok minőségi vetőmagjának biztosításával, valamint a termesztésükhöz elengedhetetlen szakmai információk átadásával.

kwskalasos2

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: búza, kalászos, vetőmag, gabona, árpa, rozs, őszi árpa, hibridrozs, KWS
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

REPCE vetés margójára….avagy Mi a közös a két képen?

Az RWA Magyarország Kft. és az Omya Hungária Kft. szakmai javaslata júliusi hónapra, az optimális ...