TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,05
USD: 368,85
CHF: 404,04
GBP: 460,32
Hirdetés
Karintia-szójaroadshow – A növekedés feltételei adottak

Karintia-szójaroadshow – A növekedés feltételei adottak

Növénytermesztés - 2016.03.03

A Karintia Kft. nyolcállomásos „roadshow”-ja Magyarország legnagyobb szójás rendezvénysorozata, amely jelzi is egyben a Karintia Kft. elkötelezettségét e növény mellett. A hatodik állomásnak Pécs adott otthont, ezzel a sorozat elérkezett a hazai szójatermesztés fellegvárába, hiszen Baranya megye húszezer hektár szója-termőterületével vezető szerepet tölt be a növény előállításában.


A szója iránt nagyon megnőtt az érdeklődés, és a rendezvény egyik alapvető célja a sikeres szójatermesztést szolgáló információk átadása volt.
A Karintia és partnercégei – TimacAgro, Fitohorm, BASF – jóvoltából az előadások témái felölelték a termesztéstechnológia elemeit, a vetőmagtól a tápanyag-utánpótláson és növénykondicionáláson át a növényvédelemig. Bemutatkozott számos új, illetve megújult szer, így a BASF részéről a Corum, TimacAgro oldaláról a Physiomax talajjavító készítmény, a Fitohormtól pedig a Fitohorm szója nevű lombtrágya.


Motiváló támogatási rendszer
A rendezvény meghívott előadójaként dr. Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke a mezőgazdasági támogatási rendszer számos elemével foglalkozott. Ezek közül a szójára vonatkozó, termeléshez kötött támogatásokról adott információkból emelünk ki néhányat:
• 
A gazdálkodási napló vezetésére a termelőknek nagyobb figyelmet kell fordítaniuk.
• 
Legalább 70 kg/ha minősített vetőmag felhasználását igazolni kell. Ha a vetőmag számlája tartalmazza a fajra, fajtára, fémzárszámra vonatkozó adatokat, akkor a címkéket nem kell beküldeni.
• 
A ténylegesen kijuttatott vetőmag mennyiségét a kérelmen fel kell tüntetni, kilogrammban.
• 
Minimum 1 t/ha hozamot kell elérni, amiről az igazolást november 15-ig kell beküldeni.
• 
A dokumentumok esetében hiánypótlásra nincs lehetőség, ezért mindent időben, a megfelelő tartalommal kell beküldeni.
• 
Idegen nyelvű iratokról (külföldi számla) szakfordító által készített fordítást kell beküldeni.
Az elnök úr megjegyezte:, hogy a termeléshez kötött támogatások kifizetése a jogosultsági feltételek ellenőrzése után indulhat, várhatóan februártól.


Igény a GMO-mentes szójára
A Karintia Kft. képviseletében Bene Zoltán cégvezető, Nemes János régió vezető és Fejes Vilmos vetőmag üzletág vezető foglalta össze a szója helyzetéről, a hazai termesztésben rejlő lehetőségekről, a fajtákról, vetőmagról a legfontosabb információkat. Az Európai Unió 700 ezer hektáros termőterületével nem nevezhető szójanagyhatalomnak, viszont e terület egészén GMO-mentes szója terem, ami jelentős versenyelőnyt jelent. Az EU-ban alapvetően GMO-mentes szójára lenne kereslet, amelynek megfelelő kielégítése nem megoldott. A hazai szója-termőterület 2014-ről 2015-re több mint nyolcvan százalékkal nőtt, de az éves szójaigényünknek így is alig negyedét fedezi.
A sikeres szójatermesztésben meghatározó tényezők a termőhely, a vízellátottság és az agrotechnika (megfelelő szaktudásra és gépi háttérre alapozva). Az agrotechnika elemei közül a Karintia szakemberei a szaporítóanyaggal foglalkoztak részletesen: egyrészt kulcsfontosságú a termőhelyhez illeszkedő stabil fajta kiválasztása, de a szójánál legalább ennyire fontos a vetőmag megfelelő és kíméletes kezelése. A Karintia Kft. ezekre a problémákra megoldást nyújt 3 komponensű készre oltott vetőmagjaival. A szója csírázóképessége a többszöri kezelés hatására jelentős mértékben romolhat, ezért vetőmagüzemükben egy menetben viszik fel a gümőképzéshez nélkülözhetetlen Rhizobium japonicum törzset, a kezdeti növekedést segítő speciális serkentőanyagot és a gombaölő csávázószert. Ezután kerül sor a fémzárolásra, a csírázási százalék meghatározására, így a termelőt nem érheti kellemetlen meglepetés.
Egy prémiumminőségű vetőmag terméspotenciálja is legyen kiemelkedő. Ehhez három fajtát ajánlottak a szójatermesztők figyelmébe. A korai Sigalia (00) és Sinara (00) intenzív kezdeti fejlődésű, 3,5-4 t/ha termésre képes fajták. Vetésük gabonasortávra ajánlott. A középkorai Regale (1) elsősorban az ország déli felének fajtája. Nagy, 4 tonna feletti terméspotenciálja mellett jó alkalmazkodóképességét is bizonyította az elmúlt években.




Szerző: AgrárUnió

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Enyhíthetők az aszályos évek az Alföldön

Az intenzív mezőgazdasági művelés következtében kialakuló talajszerkezeti változások miatt a nyári hőhullámok ...