A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Genezis Green Max

A levéltrágyázás jelentősége a napraforgóban

A levéltrágyázás jelentősége a napraforgóban

Növénytermesztés - 2022.04.28

A napraforgóra a múltban úgy tekintettünk, mint egy „élelmes” más szóval „talajzsaroló” növényre, mely nagy és mélyre hatoló gyökérzetével hatékonyan képes felvenni a talajból a szükséges tápelemeket, még csapadékszegény időjárási körülmények között is. Ebben volt igazság, azonban ahogy az elvárt termésmennyiségek meghaladták a hektáronkénti 3-3,5 tonnát szükségszerűvé vált a nitrogén, a kálium és a foszfor mellett más makroelemek, mint a magnézium, a kén, és több mikroelem pótlása is.

A levéltrágyázás jelentősége a napraforgóban


A gyökéren keresztüli növénytáplálás nem feltétlen elegendő. A nagy hozamok eléréséhez a növények a talajból nem minden esetben tudnak elegendő makro- és főleg mikroelemhez jutni, ezért megkerülhetetlen technológiai elemmé vált a lombtrágyázás. A levélen keresztüli tápelem-felvétel, bár mértékét tekintve korlátozott, akár 2-20-szor is hatékonyabb lehet, mint gyökéren keresztül. Ezen felül a szakszerűen kivitelezett és jól időzített levéltrágyázással elkerülhetjük mind az abszolút, mind pedig a látens tápelemhiány (még nincsenek látható hiánytünetek) okozta termésveszteséget, minőségromlást. Célzott használatukkal növelhetjük a környezeti stresszfaktorokkal, mint az időjárási szélsőségekkel, vagy növényi károsítókkal szembeni ellenálló képességét. Fontos kiemelni, hogy a levéltrágyázás nem helyettesíti, hanem kiegészíti a talajon keresztüli növénytáplálást.

De milyen esetekben indokolt a levéltrágyázás? Az intenzív növénytermesztésben szinte mindig,  de ez így túl egyszerű válasz lenne…

Indokolt, ha a talajvizsgálati eredmények alapján egyes tápelemek abszolút vagy relatív hiánya jelentkezhet. Abszolút hiány esetén gyakran lesznek látható hiánytünetek is. A tápelemek relatív hiánya viszont sokkal veszélyesebb, mert nehezebb visszavezetni egy-egy adott tápelem hiányára. Az első lépés a talajvizsgálati eredmények elemzése (pH, egyes tápelemek relatív túlsúlyának vizsgálata), amit célszerűen levélanalízis követ, ellenőrizve a növényállomány tápelem-ellátottságát, azaz tápláltságát. Fontos megemlíteni, hogy fiatal korban, a gyorsan fejlődő állomány tápanyagigénye sokszor meghaladja a gyökerek tápanyagfelvevő képességét.

nitrltr2 min

A napraforgó termesztésben az intenzív növekedés vagy a virágzást megelőző időszakban gyakran szükséges a levélen keresztüli magnézium, kén és mikroelem pótlás. Ezzel elkerülhető a kezdeti növekedési erély megtorpanása vagy a gyengébb termékenyülés problémája. De beszéljünk az egyes tápelemekről. A magnézium a klorofil központi atomja, nem helyettesíthető más tápelemmel. Részt vesz számos enzim aktiválásában, a szénhidrát- és zsíranyagcserében, ezért pótlása elengedhetetlen. Hiányában a levelek kifakulnak, érközi klorózis jelentkezik, amikor csak a főér és környéke marad hosszabb ideig zöld. Amennyiben talajon keresztüli pótlása nem történt meg, vagy felvétele gátolt, akkor pótlására a két új innovatív lombtrágyatermék a Magnesol-S és a MagneMix-S is rendelkezésre áll, melyek valódi és gyors megoldást jelentek az intenzív vegetatív növekedés magnéziumigényének biztosítására. A Magnesol-S (7% MgO: 14% SO3) 10-15 l/ha dózisban kijuttatva nem csak magnéziumot, hanem a napraforgó számára fontos ként is pótolja. A ként egyes esszenciális aminosavakban (cisztein és a metionin), vitaminokban (B1, biotin, tiamin) találjuk meg, legismertebb a szerepe a zsírsavak (olaj) szintézisében van. Szükséges a glutation előállításához, mely mint antioxidáns, a növényi immunrendszer nélkülözhetetlen eleme. Kénhiányos területeken közvetlen kénpótlásra a Genezis Nitrokén használata is javasolt. A MagneMix-S (5% MgO  + 10% SO3 + B, Zn, Cu, Fe, Mn, Mo) szintén 10-15 l hektárdózissal kijuttatva a magnézium és a kén mellett az intenzív növekedést támogatandó, mind a 6 mikroelemet is pótolja.

Gyakori azonban, hogy a mikroelemek ismételt kijuttatására még nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, ugyanis napraforgóban egy komolyabb (4 t/ha vagy a feletti) termésszinten nagyon is jelentős igény jelentkezik (1. táblázat)

nitrtabl min

A Genezis Olajosnövény BS (10,4% N; 4% SO3; 1,2% B + összes aminosav tartalom 13,53%) aminosavtartalma révén hatékonyan tölti fel a növényi sejtek aminosavraktárait, jelentősen meggyorsítva a riboszómákon folyó fehérjeszintézist. A termék 17 féle aminosavat tartalmaz, köztük a metionint, mely minden esetben a fehérjeszintézist indító (iniciáló) aminosava. A készítmény fokozza a biotikus és abiotikus stresszfaktorokkal szembeni ellenálló képességet, különösen a kritikus fejlődési időszakokban. Napraforgóban 3-4 levélpártól már ajánlott kijuttatása a gyorsabb korai növekedési erély kihasználás céljából, és egészen a virágzás időszakáig használható.

A mikroelemek közül nehéz kiemelni egyet-egyet, de a bór pótlására mindenképpen hangsúlyt kell helyezni, különösen akkor, ha más kultúrákban már tapasztaltunk hiánytüneteket. A bór esszenciális mikroelemként a pollentömlők stabilitásához járul hozzá, hiányában a termékenyülés nem lesz megfelelő, kritikus esetben virágelrúgás is jelentkezhet. Pótlására már 3-4 levélpártól akár 2-3 alkalommal is sort kell keríteni, ugyanis a napraforgónak legalább 450-550 g/ha bórt érdemes még a virágzás előtt kijuttatni, mert a növényben nem, vagy alig mozog. Ha nem áll rendelkezésre elegendő bór a virágzatképzés idején, akkor maga a bimbó bór hiányában le is eshet, ami komoly termésveszteséget jelenthet.

Használjuk ki lehetőségeinket és válasszunk a napraforgónak a Genezis Partnerhálózat gazdag levéltrágya kínálatából! Gyors hatás, hatékony felszívódás!

 

                NM logo                 genezis


Címkék: napraforgó, levéltrágya, levéltrágyázás, Genezis, Nitrogénművek Zrt.

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...