TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
A levéltrágyázás jelentősége a napraforgóban

A levéltrágyázás jelentősége a napraforgóban

Növénytermesztés - 2022.04.28

A napraforgóra a múltban úgy tekintettünk, mint egy „élelmes” más szóval „talajzsaroló” növényre, mely nagy és mélyre hatoló gyökérzetével hatékonyan képes felvenni a talajból a szükséges tápelemeket, még csapadékszegény időjárási körülmények között is. Ebben volt igazság, azonban ahogy az elvárt termésmennyiségek meghaladták a hektáronkénti 3-3,5 tonnát szükségszerűvé vált a nitrogén, a kálium és a foszfor mellett más makroelemek, mint a magnézium, a kén, és több mikroelem pótlása is.

A gyökéren keresztüli növénytáplálás nem feltétlen elegendő. A nagy hozamok eléréséhez a növények a talajból nem minden esetben tudnak elegendő makro- és főleg mikroelemhez jutni, ezért megkerülhetetlen technológiai elemmé vált a lombtrágyázás. A levélen keresztüli tápelem-felvétel, bár mértékét tekintve korlátozott, akár 2-20-szor is hatékonyabb lehet, mint gyökéren keresztül. Ezen felül a szakszerűen kivitelezett és jól időzített levéltrágyázással elkerülhetjük mind az abszolút, mind pedig a látens tápelemhiány (még nincsenek látható hiánytünetek) okozta termésveszteséget, minőségromlást. Célzott használatukkal növelhetjük a környezeti stresszfaktorokkal, mint az időjárási szélsőségekkel, vagy növényi károsítókkal szembeni ellenálló képességét. Fontos kiemelni, hogy a levéltrágyázás nem helyettesíti, hanem kiegészíti a talajon keresztüli növénytáplálást.

De milyen esetekben indokolt a levéltrágyázás? Az intenzív növénytermesztésben szinte mindig,  de ez így túl egyszerű válasz lenne…

Indokolt, ha a talajvizsgálati eredmények alapján egyes tápelemek abszolút vagy relatív hiánya jelentkezhet. Abszolút hiány esetén gyakran lesznek látható hiánytünetek is. A tápelemek relatív hiánya viszont sokkal veszélyesebb, mert nehezebb visszavezetni egy-egy adott tápelem hiányára. Az első lépés a talajvizsgálati eredmények elemzése (pH, egyes tápelemek relatív túlsúlyának vizsgálata), amit célszerűen levélanalízis követ, ellenőrizve a növényállomány tápelem-ellátottságát, azaz tápláltságát. Fontos megemlíteni, hogy fiatal korban, a gyorsan fejlődő állomány tápanyagigénye sokszor meghaladja a gyökerek tápanyagfelvevő képességét.

nitrltr2 min

A napraforgó termesztésben az intenzív növekedés vagy a virágzást megelőző időszakban gyakran szükséges a levélen keresztüli magnézium, kén és mikroelem pótlás. Ezzel elkerülhető a kezdeti növekedési erély megtorpanása vagy a gyengébb termékenyülés problémája. De beszéljünk az egyes tápelemekről. A magnézium a klorofil központi atomja, nem helyettesíthető más tápelemmel. Részt vesz számos enzim aktiválásában, a szénhidrát- és zsíranyagcserében, ezért pótlása elengedhetetlen. Hiányában a levelek kifakulnak, érközi klorózis jelentkezik, amikor csak a főér és környéke marad hosszabb ideig zöld. Amennyiben talajon keresztüli pótlása nem történt meg, vagy felvétele gátolt, akkor pótlására a két új innovatív lombtrágyatermék a Magnesol-S és a MagneMix-S is rendelkezésre áll, melyek valódi és gyors megoldást jelentek az intenzív vegetatív növekedés magnéziumigényének biztosítására. A Magnesol-S (7% MgO: 14% SO3) 10-15 l/ha dózisban kijuttatva nem csak magnéziumot, hanem a napraforgó számára fontos ként is pótolja. A ként egyes esszenciális aminosavakban (cisztein és a metionin), vitaminokban (B1, biotin, tiamin) találjuk meg, legismertebb a szerepe a zsírsavak (olaj) szintézisében van. Szükséges a glutation előállításához, mely mint antioxidáns, a növényi immunrendszer nélkülözhetetlen eleme. Kénhiányos területeken közvetlen kénpótlásra a Genezis Nitrokén használata is javasolt. A MagneMix-S (5% MgO  + 10% SO3 + B, Zn, Cu, Fe, Mn, Mo) szintén 10-15 l hektárdózissal kijuttatva a magnézium és a kén mellett az intenzív növekedést támogatandó, mind a 6 mikroelemet is pótolja.

Gyakori azonban, hogy a mikroelemek ismételt kijuttatására még nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, ugyanis napraforgóban egy komolyabb (4 t/ha vagy a feletti) termésszinten nagyon is jelentős igény jelentkezik (1. táblázat)

nitrtabl min

A Genezis Olajosnövény BS (10,4% N; 4% SO3; 1,2% B + összes aminosav tartalom 13,53%) aminosavtartalma révén hatékonyan tölti fel a növényi sejtek aminosavraktárait, jelentősen meggyorsítva a riboszómákon folyó fehérjeszintézist. A termék 17 féle aminosavat tartalmaz, köztük a metionint, mely minden esetben a fehérjeszintézist indító (iniciáló) aminosava. A készítmény fokozza a biotikus és abiotikus stresszfaktorokkal szembeni ellenálló képességet, különösen a kritikus fejlődési időszakokban. Napraforgóban 3-4 levélpártól már ajánlott kijuttatása a gyorsabb korai növekedési erély kihasználás céljából, és egészen a virágzás időszakáig használható.

A mikroelemek közül nehéz kiemelni egyet-egyet, de a bór pótlására mindenképpen hangsúlyt kell helyezni, különösen akkor, ha más kultúrákban már tapasztaltunk hiánytüneteket. A bór esszenciális mikroelemként a pollentömlők stabilitásához járul hozzá, hiányában a termékenyülés nem lesz megfelelő, kritikus esetben virágelrúgás is jelentkezhet. Pótlására már 3-4 levélpártól akár 2-3 alkalommal is sort kell keríteni, ugyanis a napraforgónak legalább 450-550 g/ha bórt érdemes még a virágzás előtt kijuttatni, mert a növényben nem, vagy alig mozog. Ha nem áll rendelkezésre elegendő bór a virágzatképzés idején, akkor maga a bimbó bór hiányában le is eshet, ami komoly termésveszteséget jelenthet.

Használjuk ki lehetőségeinket és válasszunk a napraforgónak a Genezis Partnerhálózat gazdag levéltrágya kínálatából! Gyors hatás, hatékony felszívódás!

 

                NM logo                 genezis

Címkék: napraforgó, levéltrágya, levéltrágyázás, Genezis, Nitrogénművek Zrt.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Izgalmak a lankákon, avagy AXIÁL GaboNAP II.

Izgalmas és érdekes rendezvényre hívta vendégeit immár második alkalommal az AXIÁL Kft. egy jól szervezett, ...