TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Hetech –  az optimális terményszárítás

Hetech – az optimális terményszárítás

Növénytermesztés - 2022.03.02

A rendszer használatával elkerülhető a túlszárítás és a törtszem-képződés. 

 hetech logo

A kecskeméti Hetech Trend Kft. közel negyed százada alakult, és mára Magyarország egyik vezető cége lett a gabonatárolók, terményszárítók és -tisztítók tervezése, építése és ezek komplett technológiai rendszerként való kivitelezése területén. A cég folyamatos üzemű, kis- és nagyüzemi szemestermény-szárító berendezései 4–50 t/h teljesítménnyel rendelkeznek. 

hetechhoterkep

A Hetech meglátása szerint a szárító-tároló telepek energiatakarékos üzemét és a terményminőség megóvását a szárítás során elsősorban a szemestermény-szárító határozza meg. Ehhez nemcsak a mai kor követelményeinek megfelelő, energiatakarékos, hővisszanyerő rendszerrel ellátott szárító szükséges, hanem olyan berendezés, amely megfelelően illesztett szabályozórendszerrel rendelkezik, ezáltal a szárító hő- és anyagáramlási folyamatait a szárított termény és a környezeti jellemzők függvényében folyamatosan szabályozni tudja.

hetechszarito folyamatabraErre a feladatra a H-TECH szárítógépcsalád a legalkalmasabb, amely oszlopos anyagáramlási rendszerű, ugyanakkor olyan szekvenciális részegységekből (modulokból) épül fel, amelyekhez önállóan vezérelhető teljesítményű légtechnikai és porleválasztó egység kapcsolódik. Ennek segítségével a légáram és a hőáram is modulonként szabályozható. A cég által kidolgozott „Komplex szárítási folyamatszabályozó rendszer” nemcsak egy kiragadott terményjellemző alapján avatkozik be a rendszer működésébe, hanem a teljes szárítási folyamat szabályozását végzi. Állandóan méri a szárítóban található terményhőmérsékleti adatokat, valamint a belépő és kilépő nedvességértékeket. A hőmérsékleti állapot felügyeletében a vezérlő szoftverbe integrált hőtérképrendszer segít, amely grafikusan, térképszerűen ábrázolja a szárító teljes keresztmetszetének hőmérsékleti állapotát. Így a hőmérsékleti eltérések, túlmelegedések időben kiszűrhetők, megelőzve ezzel az esetleges tűzfészkek kialakulását. A kiválasztott terménytípus és a belépő termény nedvességtartalma alapján automatikusan megválasztja a megfelelő szárítólevegő-hőmérsékletet, és a gáz-égőt ez alapján szabályozza. Meghatározza továbbá az optimális terményhőmérsékletet, és a modulonként elhelyezett fő ventilátorok légszállítási teljesítményének változtatásával az aktuális terményhőt az optimális értékhez szabályozza.

A forradalmian új, differenciált (oszloponként független vezérlésű) kitárolórendszer segítségével folyamatosan mintát vesz az egyes oszlopokból, és méri a kilépő nedvességértékeket. Ezek alapján a leáramló termény kitárolási sebességét oszloponként úgy szabályozza, hogy a hőmérséklet- és nedvességeltérések kiegyenlítődjenek. A szárítási egyenletesség így a 0,3-0,5 százalékos sávban tartható, megelőzve ezzel a túlszárítás okozta minőség-, súly- és energiaveszteséget, valamint a törtszemképződést. A szárítóban végzett műveletek, a szárítási paraméterek és a hőmérsékleti állapot naplózásra kerül, és akár több évre visszamenőleg is visszakereshető.

A terményszárítási rendszereket az elmúlt időszakban kétféle hatás érte. A növénynemesítés eredményeképpen, valamint az utóbbi évekre jellemző aszályos időjárás miatt is csökkent a termények kezdeti nedvességtartalma, ugyanakkor növekedtek a terményszárítással szembeni energetikai, minőségi, környezetvédelmi elvárások. A szárítási folyamatok esetében a legnagyobb kihívás az eltérő környezeti és terményjellemzők behatása mellett az egyenletes anyag- és hőáram biztosítása. Megfelelően szabályozott szárítás csak ezen feltételrendszer figyelembevételével érhető el.

 

hetechhirdetes

Nagyítás a képre kattintva!

Címkék: terményszárítás, terményszárító, Hetech Trend Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Egy cserépnyi bűbáj – Hogyan bánjunk muskátlink elszáradt ...

A muskátli maga a csoda! Ha kellő törődést kap, éjt nappallá téve azon fáradozik, hogy virágaival tavasztól őszig ...