TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Rhyzo Plus® - gyökerestől oldja meg a problémát

Rhyzo Plus® - gyökerestől oldja meg a problémát

Növénytermesztés - 2022.02.28

A RHYZO PLUS® egy organikus, gyökeresedést stimuláló készítmény, amely kiváló alternatívája a hormonokra alapozott termékeknek. Fokozza a gyökerek fejlődését, illetve a másodlagos és harmadlagos gyökérszőrök fejlesztésében játszik fontos szerepet minden olyan fenológiai fázisban, amikor erre különösen szükség van.

A termék kijuttatását ültetés után, sérült gyökérzet regenerációja esetén, illetve a téli nyugalmi állapot után ajánljuk. A gyökeresedésre kifejtett magas teljesítmény alapja a rendkívül magas aminosav-tartalom, illetve szerves nitrogén és foszfor tartalma. A készítményben lévő aminosavak a gyökérzet fejlesztéséhez szükséges hormon prekurzorokat, illetve különleges biostimulánsokat tartalmaznak, melyek kifejezetten segítik növényeinket az abiotikus, illetve a kiültetés utáni stresszhatások leküzdésében.

A RHYZO PLUS® összetétele (w/w %):

rhyzotabl

Tartalmaz továbbá gyökérképződést fokozó bioinduktorokat, valamint a Corynebacterium melassecola baktériumos erjesztésével nyert aminosavakat, mint a glutaminsav, arginin, lizin, metionin, treonin és triptofán. Összefoglaló néven ezeket specifikus aminogrammoknak hívjuk.

A termék kifejezett használatát az alábbi esetekben ajánljuk:

  • a növények fejlődésének kezdeti szakaszában
  • átültetési időszakban
  • kedvezőtlen időjárási viszonyok között (elsősorban hideg körülmények között)
  • gyökereket érintő stresszhelyzetek (a talaj túlzott víztelítettsége, hőstressz, gyökér elvesztése stb.)
  • gyümölcsösökben a kritikus időszakokban (virágzás, zsendüléskor, intenzív gyümölcsnövekedés időszakában stb.)
  • palántanevelésben, palánták kiültetése utáni gyökeresédre
  • ültetvények telepítése (szőlő, gyümölcs) beáztatással, telepítés után beöntözéssel.

Üzemi kísérlet a Neszmélyi Borvidéken 2015-ben

A Neszmélyi Borvidéken üzemi méretben (6 hektáron) állítottunk be kísérletet. A telepítés előtt 5016 db oltványt áztattunk be 0,1%-os Rhyzo Plus oldatba 48 órára, a kontroll oltványok vízben voltak. Az ültetés május második felében, kifejezetten száraz és meleg időjárási viszonyok mellett történt. A területetbejárás július 27-én volt, az oltványokat és a hajtásokon található levelek számát vizsgáltuk. A telepítés és az értékelés között eltelt időszakban számottevő csapadék nem volt. A lenti táblázat és diagram jól mutatja a kezelt és kezeletlen terület közötti különbséget. A  Rhyzo-val kezelt oltványok, minden esetben a tábla szélén helyezkedtek el.

Mivel a telepítés után nem volt jelentős csapadék, így kézi kapálásra – ami  befolyásolhatta volna az eredményt - nem volt szükség. A számokból egyértelműen látszik a kezelés hatásossága (1.táblázat, 1.diagram). Darabszámra vetítve, több mint harmadával kisebb volt a hiány mértéke. Így már a plusz ráfordítás a kisebb hiánnyal meg is térült, nem beszélve a hiány pótlásának extra költégeiről. A hajtások vizsgálata során szemmel is jól látható volt, hogy a neszmélyi területen – mely sík – zöldebbek voltak a növények és a hajtásokon 1-2 levéllel több volt. A dunaszentmiklósi táblarészen a kezelt terület domboldalra esett. Ebben az esetben nem beszélhetünk a fenti különbségekről, “csak” az eredés mértéke volt számottevően jobb.

rhyzotabl1

rhyzograf1

Mindent összevetve a RHYSO PLUS® hatásossága szignifikánsan kimutatható (2.táblázat) és az is jól látszik, hogy a kedvezőtlenebb területi adottságok még jobban megmutatják a termék tudását (2.diagram).

rhyzotabl2

rhyzograf2

 

kezeletlen

1.kép- kezeletlen terület

 

Rhyzo plus

2.kép- Rhyzo Plus

Bővebb információért keresse bizalommal területileg illetékes szaktanácsadó kollégáinkat!

Tel: +36-54 480-401

Csiha Attila, termékmenedzser

 

kite logo min

Címkék: biostimulátor, KITE Zrt., RHYZO PLUS®, gyökérképződés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A vadkár-érem több oldala

Az elmúlt időszak egyik nagy port kavaró bejelentése Győrffy Balázstól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ...