TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
FLAVO PLANT: A STRESSZOLDÓ – Ne hagyjuk a termést elveszni!

FLAVO PLANT: A STRESSZOLDÓ – Ne hagyjuk a termést elveszni!

Növénytermesztés - 2022.01.08

A ­növényeket 
a tenyészidő során számos abiotikus – 
talajból, időjárásból vagy növényv­édő szeres kezelésekből eredő – és biotikus (kórokozók, kárte-vők) stressz éri. Ezek a hatások végső soron 
megmutatkoznak a termésen mennyiségi vagy minőségi veszteség formájában.

A növénykondicionáló készítmények egyik alapvető feladata, hogy e hatások káros következményeit minimálisra csökkentsék, illetve segítsék a növényt, hogy minél könnyebben átvészelhessék a stresszes időszakot, illetve abból minél gyorsabban felépüljenek.

ÚJ KORSZAK A NÖVÉNY-
KONDICIONÁLÁSBAN

A kemikáliák mezőgazdasági használata számos probléma forrása mind a környezetre, mind az emberi egészségre gyakorolt hatásuk miatt. Éppen ezért a felhasználásukra egyre szigorodó szabályok, egyre szűkülő lehetőségek jellemzők. Erősödő és jogos igény mind a termelők, mind a mezőgazdasági termékeket fogyasztók részéről, hogy azok előállítása minél kisebb környezetterheléssel, az egészségre veszélyes anyagok mennyiségének a csökkentésével vagy kizárásával történjen.

Ezen igények kielégítésének egyik eszköze a növényvédő hatású Flavo Plant növénykondicionáló készítmény. Az Arravis Kft. által forgalmazott Flavo Plant öt növény (fahéj, citrusfélék, csalán, rozmaring, cickafark) kivonatából készült. Baktérium- és gombaölő komponensekből álló, széles hatásspektrummal rendelkező, magas flavonoidtartalmú termék.

A Flavo Plant előállításánál elsősorban a flavonoidok immunológiai szerepére fókuszáltak. Így sikerült biológiailag aktív gomba- és baktériumölő hatóanyagokat tartalmazó, hő- és fénystabil, hatástartammal rendelkező, tisztán növényi hatóanyagokból összeállított kivonatot előállítani. Az eredmény egy olyan termék lett, amely:

- 
Nem tartalmaz hozzáadott emulgeálószert, ásványi olajat. A ké­szítmény a növényekből kinyert ha­tó­­anyagok vizes oldata.
- 
Minden növényi kultúrában, korlátozás nélkül használható (ökológiai termesztésben is).
- Virágzásban is használható, ilyenkor segít a termékenyülésben és a terméskötődésben is, a beporzó rovarokra nem veszélyes.
- 
Mechanikai sérülések esetén óv a fertőzéstől és elősegíti a sebgyógyulást. Használata előnyös fitotechnikai munkameneteket követően, jég- és szélverések után.
- 
Munkaegészségügyi és élelmezésügyi várakozási ideje nincs.
- 
Tapadása a növény felületén kiváló, a vele kombinációban kijuttatott készítmények (növényvédő szerek, levéltrágyák) felvételét is javítja.
- 
Esőállósága a kezelést követő 2 órával már kiváló.

szoja3

Jól kötött a szója

STRESSZKEZELÉS SZÓJÁBAN

Nagy gergo ivoNagy Gergő Ivó gazdálkodó, Szentlőrinc

 

A szója a szántóföldi növények közül egyike a legigényesebb, a különféle stresszhatásokra legérzékenyebb fajoknak. A nem megfelelő talajtulajdonságok és az időjárás okozta megpróbáltatások egyaránt jelentős termésveszteséget okozhatnak, továbbá a gyomirtó szeres kezelések is gyakran idézhetnek elő fitotoxikus tüneteket. Éppen e problémák kivédésére, a várható károk enyhítésére választotta Nagy Gergő Ivó szentlőrinci gazdálkodó az Arravis Kft. Flavo Plant növénykondicionálóját. A felhasználás tapasztalatait az alábbiakban összegezzük.

  

Kérem, mutassa be röviden a szója termesztéstechnológiáját a Flavo Planttal kezelt táblán!

– Kukorica elővetemény után őszi mélyszántást végeztem 30-32 cm mélységben. A talaj tavaszi elmunkálása után juttattam ki a komplex trágyát és a MAS-t, majd kombinátorral készítettem magágyat. A vetés április 30-ra esett, amit preemergens gyom irtó szeres kezelés követett. Ez a bemosó csapadéknak köszönhetően megoldotta a korai gyomosodási problémát. A kétszikű gyomok elleni állománykezelésre május végén került sor. Ezt követően egy héttel 0,6 l/ha Flavo Plantot juttattam ki a szójára, a gyomirtó szer okozta stressz következményeinek a kivédésére. A kezelés jó eredményt hozott: az állomány nem maradt le a növekedésben, nem volt sárgulás. Stresszhatásnak nem volt jele.

A későbbiekben azonban egy váratlan esemény okozott kárt a szépen fejlődő állományban…

– Igen. Június 25-én hatalmas jégesőt kaptunk, amely csúnyán letarolta az állományt. A megmaradt lombfelületet ismét növényi kivonattal kezeltük, remélve, hogy segíteni tudjuk a szója regenerálódását. A jég okozta lombvesztés miatt újragyomosodott az állomány, így be kellett iktatni még egy gyomirtó szeres kezelést. Az állományon láthatóvá váltak az alkalmazott gyomirtó szer tipikus tünetei, így rá 10 napra a szója még egy Flavo Plant-kezelést kapott 0,8 l/ha dózisban, amit lombtrágyázással is kiegészítettem. Ezzel a stresszkezelésen túl a virágzást is segíteni próbáltam.

szoja1

A szója június 25-i jégeső után

Megítélése szerint mennyiben segítettek ezek a kezelések, hogy rendbe jöjjön a szója állomány?

– Az állomány kiheverte a jégverés és a gyomirtás okozta stresszt: a törött részeknél új hajtásokat fejlesztett, vitálisabb, zöldebb, dúsabb lett. A jégverés miatt egy-két emelet hiányzott a növényekről, a növénymagasság is kisebb volt a megszokottnál, és a virágzás is későbbre tolódott, de ezzel együtt a kötés jó lett. A viszontagságok ellenére a tábla 3,1 t/ha termést adott, így azt mondhatom, elég jól sikerült orvosolni a problémákat.

A Flavo Plant teljes mértékben természetes összetevőkből áll.A felhasználás során okozott ez bármilyen nehézséget?

– Egyáltalán nem. Problémamentes volt a permetlékészítés, gond nélkül hozzáadhattam a lombtrágyát is. Még arra sem panaszkodhatok, hogy esetleg kellemetlen szagú lenne. Minden szempontból meggyőzött a termék: jövőre is használni fogom.

szojack

Az állomány szeptember közepén

MIK AZOK 
A FLAVONOIDOK?

A flavonoidok növények által termelt másodlagos anyagcseretermékek. Fenolos szerkezetű, kémiailag igen stabil, nagyméretű szerves molekulák, amelyek több ponton támogatják a növények élettani folyamatait:

- 
Központi szerepet játszanak növényeink stressztűrésében, az oxi­dáns-antioxidáns rendszer működésében.
- 
Részt vesznek a növények szerves anyagainak szintézisében, a fotoszintézis energiafolyamatainak szabályozásában.
- 
Komplexképzők, segítik a növény harmonikus tápanyagellátását.
- 
Egyes flavonoidok antibiotikus és antimikotikus hatással bírnak. 
E vegyületek a közvetlen növényvédelmi hatáson túl meghatározzák a növényállomány immun­státuszát is.

A FLAVO PLANT FELHASZNÁLÁSÁRÓL

- 
Korlátozás nélkül minden kultúrában és fenofázisban használható.
- 
Munkaegészségügyi és élelmezésügyi várakozási idő nincs.
- 
Kijuttatáskor nem érzékeny a közvetlen napsugárzásra és a környezeti hőmérsékletre.
- 
A vízmennyiséget úgy kell megválasztani, hogy a levélfelületen egyenletes fedettséget tudjunk biztosítani.
- 
Más készítményekkel jól keverhető.
- 
Növényvédő szerekkel, levéltrágyákkal kombinálva – az esetleges perzselést elkerülendő – figyelembe kell venni, hogy azok felvételét segíti, hatását fokozza. Ilyenkor más hatásfokozók használata nem javasolt.
- 
Tankkeverék készítésekor ügyeljünk arra, hogy a permetlé kémhatása savas tartományban maradjon. (Ez egyébként a növényvédő szerek többségénél is kívánatos.)
- 
Hatóanyagainak stabilitása és a viaszréteghez való jó kötődése miatt – normál körülmények között – nem indokolt 2 hétnél rövidebb időszakonkénti kezelés.

szojaflavoplant
Szerző: AgrárUnió

Címkék: szója, növénykondicionáló , stresszkezelés, stresszoldás, ARRAVIS Kft., FLAVO PLANT, növényv­édő szer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Átalakult és bővült a NAK falugazdász hálózata

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette ...