A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

FLAVO PLANT: A STRESSZOLDÓ – Ne hagyjuk a termést elveszni!

Növénytermesztés - 2022.01.08

A ­növényeket 
a tenyészidő során számos abiotikus – 
talajból, időjárásból vagy növényv­édő szeres kezelésekből eredő – és biotikus (kórokozók, kárte-vők) stressz éri. Ezek a hatások végső soron 
megmutatkoznak a termésen mennyiségi vagy minőségi veszteség formájában.

FLAVO PLANT: A STRESSZOLDÓ – Ne hagyjuk a termést elveszni!


A növénykondicionáló készítmények egyik alapvető feladata, hogy e hatások káros következményeit minimálisra csökkentsék, illetve segítsék a növényt, hogy minél könnyebben átvészelhessék a stresszes időszakot, illetve abból minél gyorsabban felépüljenek.

ÚJ KORSZAK A NÖVÉNY-
KONDICIONÁLÁSBAN

A kemikáliák mezőgazdasági használata számos probléma forrása mind a környezetre, mind az emberi egészségre gyakorolt hatásuk miatt. Éppen ezért a felhasználásukra egyre szigorodó szabályok, egyre szűkülő lehetőségek jellemzők. Erősödő és jogos igény mind a termelők, mind a mezőgazdasági termékeket fogyasztók részéről, hogy azok előállítása minél kisebb környezetterheléssel, az egészségre veszélyes anyagok mennyiségének a csökkentésével vagy kizárásával történjen.

Ezen igények kielégítésének egyik eszköze a növényvédő hatású Flavo Plant növénykondicionáló készítmény. Az Arravis Kft. által forgalmazott Flavo Plant öt növény (fahéj, citrusfélék, csalán, rozmaring, cickafark) kivonatából készült. Baktérium- és gombaölő komponensekből álló, széles hatásspektrummal rendelkező, magas flavonoidtartalmú termék.

A Flavo Plant előállításánál elsősorban a flavonoidok immunológiai szerepére fókuszáltak. Így sikerült biológiailag aktív gomba- és baktériumölő hatóanyagokat tartalmazó, hő- és fénystabil, hatástartammal rendelkező, tisztán növényi hatóanyagokból összeállított kivonatot előállítani. Az eredmény egy olyan termék lett, amely:

- 
Nem tartalmaz hozzáadott emulgeálószert, ásványi olajat. A ké­szítmény a növényekből kinyert ha­tó­­anyagok vizes oldata.
- 
Minden növényi kultúrában, korlátozás nélkül használható (ökológiai termesztésben is).
- Virágzásban is használható, ilyenkor segít a termékenyülésben és a terméskötődésben is, a beporzó rovarokra nem veszélyes.
- 
Mechanikai sérülések esetén óv a fertőzéstől és elősegíti a sebgyógyulást. Használata előnyös fitotechnikai munkameneteket követően, jég- és szélverések után.
- 
Munkaegészségügyi és élelmezésügyi várakozási ideje nincs.
- 
Tapadása a növény felületén kiváló, a vele kombinációban kijuttatott készítmények (növényvédő szerek, levéltrágyák) felvételét is javítja.
- 
Esőállósága a kezelést követő 2 órával már kiváló.

szoja3

Jól kötött a szója

STRESSZKEZELÉS SZÓJÁBAN

Nagy gergo ivoNagy Gergő Ivó gazdálkodó, Szentlőrinc

 

A szója a szántóföldi növények közül egyike a legigényesebb, a különféle stresszhatásokra legérzékenyebb fajoknak. A nem megfelelő talajtulajdonságok és az időjárás okozta megpróbáltatások egyaránt jelentős termésveszteséget okozhatnak, továbbá a gyomirtó szeres kezelések is gyakran idézhetnek elő fitotoxikus tüneteket. Éppen e problémák kivédésére, a várható károk enyhítésére választotta Nagy Gergő Ivó szentlőrinci gazdálkodó az Arravis Kft. Flavo Plant növénykondicionálóját. A felhasználás tapasztalatait az alábbiakban összegezzük.

  

Kérem, mutassa be röviden a szója termesztéstechnológiáját a Flavo Planttal kezelt táblán!

– Kukorica elővetemény után őszi mélyszántást végeztem 30-32 cm mélységben. A talaj tavaszi elmunkálása után juttattam ki a komplex trágyát és a MAS-t, majd kombinátorral készítettem magágyat. A vetés április 30-ra esett, amit preemergens gyom irtó szeres kezelés követett. Ez a bemosó csapadéknak köszönhetően megoldotta a korai gyomosodási problémát. A kétszikű gyomok elleni állománykezelésre május végén került sor. Ezt követően egy héttel 0,6 l/ha Flavo Plantot juttattam ki a szójára, a gyomirtó szer okozta stressz következményeinek a kivédésére. A kezelés jó eredményt hozott: az állomány nem maradt le a növekedésben, nem volt sárgulás. Stresszhatásnak nem volt jele.

A későbbiekben azonban egy váratlan esemény okozott kárt a szépen fejlődő állományban…

– Igen. Június 25-én hatalmas jégesőt kaptunk, amely csúnyán letarolta az állományt. A megmaradt lombfelületet ismét növényi kivonattal kezeltük, remélve, hogy segíteni tudjuk a szója regenerálódását. A jég okozta lombvesztés miatt újragyomosodott az állomány, így be kellett iktatni még egy gyomirtó szeres kezelést. Az állományon láthatóvá váltak az alkalmazott gyomirtó szer tipikus tünetei, így rá 10 napra a szója még egy Flavo Plant-kezelést kapott 0,8 l/ha dózisban, amit lombtrágyázással is kiegészítettem. Ezzel a stresszkezelésen túl a virágzást is segíteni próbáltam.

szoja1

A szója június 25-i jégeső után

Megítélése szerint mennyiben segítettek ezek a kezelések, hogy rendbe jöjjön a szója állomány?

– Az állomány kiheverte a jégverés és a gyomirtás okozta stresszt: a törött részeknél új hajtásokat fejlesztett, vitálisabb, zöldebb, dúsabb lett. A jégverés miatt egy-két emelet hiányzott a növényekről, a növénymagasság is kisebb volt a megszokottnál, és a virágzás is későbbre tolódott, de ezzel együtt a kötés jó lett. A viszontagságok ellenére a tábla 3,1 t/ha termést adott, így azt mondhatom, elég jól sikerült orvosolni a problémákat.

A Flavo Plant teljes mértékben természetes összetevőkből áll.A felhasználás során okozott ez bármilyen nehézséget?

– Egyáltalán nem. Problémamentes volt a permetlékészítés, gond nélkül hozzáadhattam a lombtrágyát is. Még arra sem panaszkodhatok, hogy esetleg kellemetlen szagú lenne. Minden szempontból meggyőzött a termék: jövőre is használni fogom.

szojack

Az állomány szeptember közepén

MIK AZOK 
A FLAVONOIDOK?

A flavonoidok növények által termelt másodlagos anyagcseretermékek. Fenolos szerkezetű, kémiailag igen stabil, nagyméretű szerves molekulák, amelyek több ponton támogatják a növények élettani folyamatait:

- 
Központi szerepet játszanak növényeink stressztűrésében, az oxi­dáns-antioxidáns rendszer működésében.
- 
Részt vesznek a növények szerves anyagainak szintézisében, a fotoszintézis energiafolyamatainak szabályozásában.
- 
Komplexképzők, segítik a növény harmonikus tápanyagellátását.
- 
Egyes flavonoidok antibiotikus és antimikotikus hatással bírnak. 
E vegyületek a közvetlen növényvédelmi hatáson túl meghatározzák a növényállomány immun­státuszát is.

A FLAVO PLANT FELHASZNÁLÁSÁRÓL

- 
Korlátozás nélkül minden kultúrában és fenofázisban használható.
- 
Munkaegészségügyi és élelmezésügyi várakozási idő nincs.
- 
Kijuttatáskor nem érzékeny a közvetlen napsugárzásra és a környezeti hőmérsékletre.
- 
A vízmennyiséget úgy kell megválasztani, hogy a levélfelületen egyenletes fedettséget tudjunk biztosítani.
- 
Más készítményekkel jól keverhető.
- 
Növényvédő szerekkel, levéltrágyákkal kombinálva – az esetleges perzselést elkerülendő – figyelembe kell venni, hogy azok felvételét segíti, hatását fokozza. Ilyenkor más hatásfokozók használata nem javasolt.
- 
Tankkeverék készítésekor ügyeljünk arra, hogy a permetlé kémhatása savas tartományban maradjon. (Ez egyébként a növényvédő szerek többségénél is kívánatos.)
- 
Hatóanyagainak stabilitása és a viaszréteghez való jó kötődése miatt – normál körülmények között – nem indokolt 2 hétnél rövidebb időszakonkénti kezelés.

szojaflavoplant
Szerző: AgrárUnió


Címkék: szója, növénykondicionáló , stresszkezelés, stresszoldás, ARRAVIS Kft., FLAVO PLANT, növényv­édő szer

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...