TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Velünk a SIKER stresszben is garantált! – Többet és jobbat termeszteni – ez a kihívás áll mezőgazdaságunk előtt

Velünk a SIKER stresszben is garantált! – Többet és jobbat termeszteni – ez a kihívás áll mezőgazdaságunk előtt

Növénytermesztés - 2021.10.26

Az évek múltával a kukoricakultúra szárazabb nyarakkal és szigorúbb szabályozási korlátokkal (vízgazdálkodás, tápanyagutánpótlás stb.) néz szembe.

Kutatóink ebben a környezetben igyekeznek megfelelő fajtákkal előállni, hatékonyabb fajták kifejlesztésével.

ragt1A stressztűrő H2O kukorica hibridek genetikai hátterüknek köszönhetően hatékonyan veszik fel a versenyt vízhiányos állapotú adottságokkal szemben. A stressztűrő termékjelölést csak azon kukorica hibridek kaphatják meg, amelyek több évi vizsgálat után bizonyítják alkalmasságukat a korlátos feltételekhez, továbbá versenyképesek a normál és optimális körülmények között is.

Jelenleg az RAGT portfóliójában több, mint a fele stressztűrő kukorica hibridből áll. Ezek stabilitása már több éve bizonyított a kísérleteinkben. Átlagosan elmondható, hogy a nem stressztűrő hibridek esetében a gyenge adottságú területek számos kockázatot rejtenek magukban, amelyek változó mértékben kihatást gyakorolna k a hibrid teljesítményére.

Az utóbbi 3 év kísérleteinek tapasztalatai alapján (1. ábra) az új intenzív helyekre nemesített nagy termőképességű hibrideknél az átlagos terméskülönbségek a stressztűrő genetikával szemben 15,1-23,6 q/ha-os terméskiesést mutatnak a gyenge és optimális csapadékeloszlású termőhelyek összehasonlításában. Ez markáns különbséget jelent, amelyet a sikeres gazdálkodás és nyereséges termelés érdekében nem hagyhatunk figyelmen kívül.

ragttabl1

1. ábra: 2018-2020. fejlesztői kísérletek termőhelyi adottságokból eredő eltérés (q/ha)

Éppen ezért javasoljuk az RAGT Vetőmag Kft. legújabb generációs stressztűrő hibrid palettáját, amelyben a koraitól egészen a késői éréscsoportig megtalálhatók hibridek. Az egyik legkésőbbi anyagunk az RGT MEXXPLEDGE, robusztus küllemű FAO 520-as éréscsoportú szemes kukorica. FAO-ban nem messze áll tőle a tavalyi évben nagy termésével berobbanó RGT HUXXO FAO 490-es szemes hasznosítású hibrid, amely közepes növénymagasságával, narancssárgás hosszú, akár 18 sor/46 szemes csöveivel egyik legnagyobb terméspontenciálú hibridnek mutatkozik. Mindemelett az elmúlt 2 év mesterségesen fertőzőtt toxikológiai vizsgálatában magasan az ellenálló hibridek felett teljesített Fusarium graminearum, Fusarium verticillioides, Aspergillus flavus fajokkal szemben. Napjaink két zászlóshajója az RGT MEXINI FAO 480-as, az RGT URBANIX FAO 450-es, valamint az RGT NOEMIXX FAO 410-es hibridek szintén magasfokú stressztűrésük és páratlan termésstabilitásuk következtében vártak ismerté. Aszályal szembeni toleranciájuk kiemelkedő. Középmagas növénymagasságú és kiváló termőképességű generatív hibridek. Az RGT MEXINI nagy előnye a viaszos, kemény maghéjú, narancsos színű (arany) kukoricaszemek, amelyek rendkívüli betegésgellenállóságot biztosítanak a csövek számára mind a kukoricamoly, mind a fuzárium vagy egyéb gombafajok ellen.

DUPLA GÁZÁRAK MELLETT IS ÉRDEMES KUKORICÁT TERMELNI!

Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül az augusztushoz képest megduplázódó gázáremelkedést sem, amely egyrészt műtrágya, másrészt pedig szárítóköltség áremelkedéshez vezetett. Erre egy olyan stressztoleráns, gyenge, szárazságra hajlamos termőhelyeket (homokos termőhely) toleráló hibridre van szükség, mint a FAO 370-380-as RGT TEXERO. Ez a hibrid az új generációs stessztűrő, szemes hasznosítású kukoricák közé tartozik. Már a kezdetek kezdetén dinamikus korai fejlődés figyelhető meg nála. A hibrid látványos korai fejlődési erélye éppen ezért a korai vetésre is alkalmassá teszi. Az RGT Texero még a leggyengébb területen is képes a minimum 16 szemsort és soronkénti 30 kukoricaszemet kinevelni. A cső egyenes és a stresszes körülmények között is végigtermékenyül. Az elmúlt évek vízleadási dinamikája szerint ez az anyag a FAO 300 eleji hibridek vízleadásával vetekszik, ugyanakkor termésben a FAO 400-ok szintjén áll. (2. ábra)

ragttabl2

2. ábra: Vízleadás-dinamika a mocsai (Komárom-Esztergom megye) 2019

Annak aki pedig a FAO 300 elejéről szeretne választani, a kettős hasznosításra alkalmas FAO 300-as RGT EXXACT-ot vagy a szemes hasznosítású FAO 320-as RGT REAXXION-t tudjuk ajánlani.

RAGT a másik út a sikerhez!


ragt2Szemerits Balázs
Fejlesztőmérnök

 

Címkék: kukorica, vetőmag, hibrid, RAGT, kukoricahibrid
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vertikális farmok® – Így érhetsz el 239-szer nagyobb hozamot

A hazai precíziós gazdálkodás pozícióinak erősödését, technológiai fejlődését és elterjedését mutatja, hogy az ...