TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
Kalászosvetőmagot is a KWS-től! – Fajtáink mindent tudnak a magyar igényekről

Kalászosvetőmagot is a KWS-től! – Fajtáink mindent tudnak a magyar igényekről

Növénytermesztés - 2021.09.14

Az elmúlt tíz év jelentős változásokat hozott 
a KWS életében a kalászos gabonák hazai vetőmag-előállítása és forgalmazása terén, akkor jelentek meg fajtáik önálló ajánlatával a magyar piacon. Az eltelt évek alatt komoly sikereket értek el ezen a területen is, és mára megkerülhetetlen szereplőjévé váltak a magyar kalászosgabona-termesztésnek. A sikertörténet részleteiről Steinmacher Lászlót, a KWS kalászosok hazai képviseletét ellátó Betamag-Trade Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Hirdetés

Őszi búza

Bőtermő, egyben malmi minőséget nyújtó fajták

A cég kifejezetten sikeresnek tekinthető ebben a ka­­tegóriában, aminek a titka, hogy a piaci igényeknek megfelelő, nagy hozamokra képes, ugyanakkor malmi minőséget biztosító fajtákat kínálnak a gazdálkodók számára. Ezek közül a legújabb a kiemelkedően stressztűrő, korai-középkorai érésidejű STROMBOLI, amely az idei, korántsem ideális körülmények között is bizonyított. A fajta kiemelkedik a mezőnyből kiegyensúlyozott kórtani tulajdonságaival, vörös- és sárgarozsda-toleranciájával. A kategória másik erőssége a SILVERIO, ez a korai típusú, szálkás, vadkáros területre ajánlott, az intenzív termesztéstechnológiát nagy terméssel és malmi minőséggel honoráló fajta. 
A korai éréscsoportba tartozik a VYCKOR, amely jól bokrosodó, tar kalászt nevelő, nagy termőképességű, ideális kenyérgabona. Megbízhatóság, stabilitás jellemzi az EXOTIC fajtát, amely alkalmazkodóképességének köszönhetően régóta kedvelt a gazdálkodók körében.

Bőtermő fajták

A kategória fajtáit egyaránt a nagy, esetenként kiemelkedően nagy termőképesség jellemzi. Zászlóshajója a legnagyobb mennyiségben értékesített SOLEHIO, amely intenzív termesztési körülményekhez javasolt, korai, kiváló állóképességű búza. Méltó társa 
a SIRTAKI, amely azért kedvelt a gabonatermesztők körében, mert nagy biztonsággal képes a magas terméshozamra, ami intenzív körülmények között a tíz tonnát is meghaladhatta.Extenzív körülmények közé is ajánlott fajták

Ebben a kategóriában azon fajták szerepelnek, amelyek rosszabb termőhelyi adottságok mellett is biztosan teljesítik a gazdálkodók elvárásait. Ilyen a kifejezetten extenzív viszonyok közepette is eredményesen termeszthető RUSTIC. Magabiztos tudása kiemelkedő alkalmazkodóképességének, szárazságtűrésének és kórokozókkal szembeni jó ellenálló képességének köszönhető. Hasonlóan kedvező tulajdonságokkal rendelkezik 
a ZEPHYR, amelynek növénykórtani szempontból nincs gyenge pontja, kukorica utáni termesztésre is bátran ajánlható.

Őszi árpa

A KWS nem titkolt célja, hogy az őszi árpa esetében is megismételje az őszi búzában elért sikere­ket. Ehhez máris rendelkeznek olyan fajtákkal, amelyek erre kellő alapot adnak, és továbbiak érkezésére is számíthatnak az árpatermesztők. A jelenleg forgalmazott árpafajták közös tulajdonsága a rendkívül stabil, erős szár, így megdőlésre még magasabb nitrogénfelhasználás mellett sem hajlamosak. A KWS HIGGINS a cég nemesítési programjának legújabb képviselője, kiemelkedő minőségű, magas hektolitersúlyú termésre képes, korszerű árpafajta. A KWS ASTAIRE is az új generáció képviselője, kevésbé intenzív viszonyok mellett is jól teljesítő, nagy termésre képes, jó betegség-ellenállósággal bíró árpa. A korai vetést jól toleráló, a gyengébb termőhelyi adottságokhoz is jól alkalmazkodó, akár csúcstermésre képes KWS KOSMOS mindezeken túl stabil, megbízható kórtani tulajdonságaival érdemli ki a gazdálkodók figyelmét.

kws2

Hibrid rozs

A KWS rozshibridjei Európa északi termesztési régióiban nagyon erős pozíciót harcoltak ki maguknak, a piac mintegy 70%-át tudhatják magukénak. E növényfaj magyarországi jelentősége lényegesen szerényebb, azonban egyre növekszik takarmánynövényként való hasznosítása. Köszönhető ez annak, hogy termesztésével nagy tömegű, jó beltartalmi értékkel bíró tömegtakarmány biztosítható az állatállomány részére, ráadásul erre száraz időjárási körülmények között is nagy biztonsággal számíthatnak termesztőik. A KWS SERAFINO egy nagyon jól bokrosodó, kimagasló hozamú, rosszabb termőhelyi adottságok között is megbízhatóan teljesítő hibrid. A KWS PROGAS ugyancsak nagy hozamokra képes, rendkívül jó stressztoleranciával rendelkező rozshibrid, kifejezetten biogázüzemek igényeire nemesítve.

A KWS a vetőmagellátás biztonsága érdekében jelentős erőfeszítéseket tesz, aminek jegyében az előző évben a Szarvas melletti Csabacsűd-Nagyrátán átadtak egy korszerű kalászosvetőmag-feldolgozó üzemet. Ez nagy előrelépés a cég életében, aminek pozitív hatásait minden bizonnyal a KWS-vetőmagok felhasználói is érezni fogják. 
A fajták felszaporítása is többségében Békés megyében, hazai viszonyok között, a Betamag-Trade Kft. által történik. Ahogyan azt a cég ügyvezetője, Steinmacher László elmondta: „Nagyon jó, hogy mi nemcsak forgalmazzuk ezeket a fajtákat, hanem termeljük is. Látva, megtapasztalva legújabb fajtáink teljesítményét, nyugodtan állíthatom, bizakodóak vagyunk.”

A KWS-nemesítésnek köszönhetően a „bőtermő” és a „malmi” ma már nem ellentmondás.

Kérjük, keressék kiváló fajtáinkat kereskedőinknél és szaporítópartnereinknél.

www.kws.hu

30/567-1722, 30/933-1735

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Szerző: AgrárUnió

Címkék: kalászos, vetőmag, gabona, őszi búza, rozs, őszi árpa, hibridrozs, KWS
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

PÖTTINGER TEGOSEM – egy tartály, többféle géphez

A PÖTTINGER TEGOSEM tartálya, gépeik széles választékával kompatibilis. A TEGOSEM segítségével a talajművelés, a ...