TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Egy lépéssel mások előtt

Egy lépéssel mások előtt

Növénytermesztés - 2021.07.20

BiogeN szárbontó, amelyet 10 napig ráérünk bedolgozni A baktériumok fennmaradásához és szaporodásához szükség van többek között cukorra és nitrogénre. Nagy mennyiségű baktérium gyors és olcsó előállításához a legtöbb laboratóriumi technológia bőségesen adagolja a tápanyagokat (cukor, nitrogén…).

szarbontas

Természetes körülmények között azonban a tápanyagok mennyisége véges, ami azt is jelenti, hogy a baktériumok nem tudnak korlátlanul szaporodni, így a fennmaradásuk is nehézkes a természetben.

biogen1A BiogeN egy szilárd halmazállapotú mikrobiológiai készítmény, melyben Bacillus licheniformis baktérium található. A baktérium különlegessége, hogy a szármaradványokból elő tudja állítani magának a szaporodásához szükséges cukrot, és a levegőből meg tudja kötni a szaporodásához szükséges nitrogént, így természetes körülmények között is képes fennmaradni. Ezeket a tulajdonságait kihasználva a mezőgazdasági alkalmazhatóságát kutatták. A baktériumot kijuttatva a szármaradványra, inaktív állapotban 10 napig is képes életben maradni a szármaradványok és a talaj felületén, és amikor megfelelő számára a nedvességtartalom, akkor kezdi el az élettevékenységét. Ez a mezőgazdaságban azt jelenti, hogy nem kell azonnal bedolgozni a talajba.

A természetben a cukrot leghamarabb a cellulóz bontásával tudja előállítani magának, ha megfelelő nedves környezetbe kerül. Ezt a képességét felismerve és kihasználva olyan szántóföldi kísérletekre került sor, ahol a tarló- és szármaradványokban található cellulózbontó képességét és a fennmaradását vizsgálták. A kísérletek rámutattak arra, hogy a tarló- és szármaradványok cellulózbontása a Bacillus licheniformis baktériumot tartalmazó készítmény esetén gyorsabb és hatékonyabb volt, mint a kontrollvizsgálat esetében, ahova nem juttattak ki semmilyen cellulózbontó enzimet tartalmazó készítményt. Továbbá megfigyelték azt is, hogy ha a baktérium számára megfelelő volt a tarló nedvességtartalma, akkor a szármaradványokat már a talajba dolgozás előtt is elkezdte bontani.

Mivel ez a baktérium képes a levegő nitrogénjét megkötni, a további vizsgálatok során kiderült, hogy a BiogeN-kezelés hatására a talaj nitrogén- és humusztartalma jelentősen nőtt.

A BiogeN alkalmazásának előnyei 
a ter­­mőföldön:

– 
Természetes úton, gyorsan és egyszerűen lebonthatóvá válnak a szántóföldi szármaradványok, így az azokon megtelepedő kártevők (például kukoricabogár-lárva) és kórokozók (például Fusarium) nem tudnak áttelelni és felszaporodni.

– 
A Bacillus licheniformis baktérium 
a szármaradványra vagy a tarlóra kijuttatva 10 napig életképes, tehát van idő a talajba való bedolgozásra.

– 
A Bacillus licheniformis saját maga fenntartásához megköti 
a levegő nitrogénjét, így a megkötött nitrogén könnyebben elérhetővé válik a növények számára is, ezáltal a talaj nitrogéntartalma javul.

– 
A cellulózt egyszerűbb, így más mikroorganizmusok számára is elérhető molekulákká alakítja, ezzel javul a talaj szerkezete, humusztartalma nő.

– 
Termékenyebb talaj hatására az utóvetemények növekedését gyorsítja.

– 
A vetemények minőségi és mennyiségi paraméterei jobbak lesznek.

A készítmény összetétele:


Bacillus liceniformis baktérium, perlit

Felhasználása:

– 
Komposztálás esetén 10 g/m³ mennyiségben, legfeljebb 1% töménységben, vízben feloldva, a komposztálandó anyagra kipermetezve és bekeverve.

– 
Valamennyi szántóföldi és kertészeti kultúrában tarló- és szármaradványok kezelésére, cellulóztartalmuk lebontásának gyorsítására, a talaj mikrobiális életének serkentésére 1 kg/ha mennyiségben, 100–300 l/ha vízmennyiséggel kijuttatva.

Keverhetőség:

– 
Baktericid és fungicid készítményekkel nem keverhető!

– 
Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: 0 nap

– 
Munka-egészségügyi várakozási idő: 
0 nap

Raktározás és eltarthatóság:

– 
Eredeti, zárt csomagolásban, fedett, fagy­­­­mentes, száraz helyen, hirtelen és nagy hő­­­­­­ingást kerülve.

Eltarthatóság ideje:

– 
5 °C alatti hőmérsékleten 2 év

– 
25 °C alatti hőmérsékleten 1 év

Kiszerelés:

– 
1 kg, 10 kg-os polietilén tasak, illetve polietilén zsák, vagy polietilén tasak pa­­­­­pírzacskóban, illetve polietilén zsák többrétegű papírzsákban

 

Márki Anita
Tel.: +36 30 747 6217
E-mail: marki.anita@naturbiokal.hu
www.naturbiokal.hu

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: szárbontás, szárbontó, BiogeN, Natur Biokal
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Európai cirokkongresszus: 2025, Magyarország

Magyarországon rendezik 2025 szeptemberében a negyedik európai cirokkongresszust – adta hírül honlapján a ...