TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 388,81000
USD: 359,44000
CHF: 407,67000
GBP: 454,94000
Hirdetés
Miért vessünk BMR cirkot?

Miért vessünk BMR cirkot?

Növénytermesztés - 2021.03.07

Alacsony lignintartalom és szárazságtűrés – az állattenyésztők kedvence lehet Az elmúlt időszakban többször foglalkoztunk 
a cirokkal, hiszen olyan fontos régi-új takarmánynövényünkről van szó, amely a klímaváltozás miatt újra az állattenyésztők látókörébe került.

Hirdetés

Az alacsony lignintartalmú BMR tökéletes kiegészítője lehet 
a kukoricaalapú szilázsnak, beltartalmi és emészthetőségi mutatói miatt kifejezetten javasolt a szarvasmarha-állományok etetésére.

Gyenge minőségű homokon, 15,6 aranykorona-értékű szántóföldön kénytelen gazdálkodni Farsang János, a Nagykőrösi Arany Tej Kft. ügyvezetője, akinek az utóbbi aszályos vagy rossz csapadékeloszlású években komoly gondot jelentett, hogy öntözés nélkül megfelelő mennyiségű és minőségű silókukoricát termeljen. Tejelőgazdaságában mintegy 900 szarvasmarha takarmányozását kell megoldani, köztük 350 tejelő tehenét. Azért nyitottak az utóbbi években a cirok felé, mert az köztudottan sokkal kevesebb csapadék mellett is képes elegendő, 30–40 t/ha termést hozni megfelelő minőségben. Tapasztalatai szerint a modern BMR fajta beltartalma kimagaslóan jó, emészthetősége miatt pedig a tehenek számára is sokkal jobb takarmány, mint a közepes minőségű kukoricából készült szilázs.

Az aszályos évek mindig feladják a leckét a kukoricatermesztőknek, és sokan nem képesek az állat­állományuk számára megfelelő mennyiségű és minőségű takarmányt előállítani. 
A cirok kiemelkedően szárazság- és stressztűrő növény, így a gyengébb adottságú területeken minimális csapadék idején is jóval biztonságosabban termelhető, mint a kukorica. Akár 40-50 százalékkal kevesebb vízre van szüksége egy kilo­gramm szá­­­­raz­­anyag előállításához, mint a kukoricának, aminek köszönhetően a globális felmelegedés és a vízhiány miatt a jövő stratégiai növénye lehet a cirok.

Termesztési cél szerint többféle cirok ismert. A szemes cirkot a szemterméséért termesztik, és csak a magját takarítják be. A hagyományos silócirokból szilázs készül, ekkor az egész növényt lesilózzák. Az ipari vagy kettős hasznosítású silócirkot főként biogázüzemi felhasználásra nemesítették.

eurbmr

Miben más a BMR?

A silócirok-nemesítés egyik legígéretesebb fejlesztési iránya a BMR (Brown Mid Rib: „barna főér”) típus. A BMR egy genetikai módosulás, ami a növény ligninszintézisét gátolja. Ez tulajdonság láthatóvá válik a levelek főerének és a fiatal szár rostjainak barna színében, és a hagyományos hibridekhez képest 15-25%-kal kisebb lignintartalmat, jobban emészthető és ízletesebb takarmányt eredményez.

A Texas Agrilife Research Station munkatársai már 1999 óta foglalkoznak az új típusú BMR cirokfélék kutatásával. A különböző, silózási célra nemesített cirokféléket több szempontból vizsgálták: agronómiai jellemzők, vízhasznosítás, szárszilárdság, zöldhozam és szemhozam, táplálóérték. A hosszú távú kísérletekben a BMR silócirkok emészthetősége 8%-kal kedvezőbb lett (a kisebb lignintartalom miatt), mint a normál, nem BMR silóciroké. Vannak már olyan tanulmányok, amelyek azt mutatják, hogy a BMR cirokszilázzsal hasonló mennyiségű tej termelhető, mint kukoricaszilázzsal. A nemesítők munkájának köszönhetően az új BMR cirok rost­emészthetősége még a kukoricaszilázsénál is 10%-kal jobb (NDFd48: BMR-cirok 60-64%, kukoricaszilázs 50-55%).
A BMR típusú cirkoknak nemcsak a lin­gintartalmuk alacsonyabb, de a lignin összetétele is eltér a „hagyományos” silócirkokéhoz képest, emiatt a rostemészthetőségük is jóval kedvezőbb. Fontos, hogy betakarításkori beltartalmuk kiemelkedő: a magas cukor- és keményítő tartalmuk miatt kiváló szilázs készíthető belőlük és ezáltal részben vagy egészben a kukoricaszilázs helyettesíthető velük.

A növendék üszők és a marhahizlalás során nagyobb potenciállal kell számolni, mint a tejelőnél. A tejelő tehén is eheti a tejtermelés kockáztatása nélkül, de ez fajta-, napiadag-, tejtermelésiszint- és minőségfüggő. Szakemberek azt javasolják, ha nincs elegendő silódepó, tehát egy helyre kell betárolnunk a cirkot, akkor BMR cirkot vessünk.

A BMR cirok a növendékek­­­­­nek sem túl drága, illetve kényszerhelyzetben (aszály, hőstressz)a tejelő tehén is eheti tejtermelés-csökkenés nélkül. A cirok mellett szól egy további érv is, mégpedig az, hogy úgynevezett last minute növényként még akár májusban is vethető. Őszi takarmánykeverékek tavaszi betakarítása után másodvetésként is biztonságosan termeszthető. Hazai viszonyok között a gazdák gondolkodhatnak a kettős termesztésben, mert az április végén-május elején betakarított gabonafélék (tritikálé, intenzív termesztésű fűfélék) után biztosabban előkészíthető cirok alá a talaj, mint kukorica alá.

A betakarítási ablak cirok esetében elég széles, a vetésidőtől és időjárástól füg­­­gően augusztus 15. és szeptember 15. közé esik. Jó tudni, hogy a BMR cirok rostemészthetősége a lassabb lignifikáció miatt lassabban romlik, mint a nem BMR-é.

euralishirdetes

Nagyítás a képre kattintva!

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Szerző: AgrárUnió

Címkék: Euralis, cirok, BMR
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Corteva kukorica hibridjei elismerést kaptak a 2023-as ...

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által előállított Pioneer® ...