gabona

Milyen fajtát válasszak?

A gazdák akkor váltanak, ha az új típus bizonyított a területükön

Minden növény termesztése során időről időre visszatérő kérdés a fajtaválasztás, így van ez a kalászos gabonákkal is. A mennyiséget vagy a minőséget helyezzem előtérbe? Milyen fajtával lehet a legtöbbet kihozni egy termőhelyből, és melyik termeszthető ott nagyobb biztonsággal?

Az ország különböző részeiről gyűjtöttük össze gazdálkodók véleményét erről a kérdésről: ők mi alapján, hogyan döntenek.

Karakó 20 km-es körzetében 870 hektár szántóföldet művelünk. A területeink nagy részén enyhén savanyú, laza szerkezetű homoktalaj jellemző. Aranykorona-értékük többnyire 7 és 15 közé esik. A talajaink alaptulajdonságából adódóan a legtöbb helyen a gyenge vízmegtartó képesség a probléma, de helyenként előfordul belvízre való hajlam is. A talajok állapotán meszezéssel, tápanyagokkal való feltöltéssel (szerves és műtrágyák), ahol szükséges, ott altalajlazítással igyekszünk javítani.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

 

Szerző: AgrárUnió

Tags: búza, gabona, árpa

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom