TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Megbízható, mert hazai

Megbízható, mert hazai

Növénytermesztés - 2020.09.05

Rendhagyó fajtabemutató a Gabonakutató Kft. kalászoskínálatából Rendhagyó módon került megrendezésre ebben az évben 
a szegedi Gabonakutató Kft. kalászos-fajtabemutatója 
és szántóföldi szemléje.

gkwagner minWágner József, 
a Gabonakutató Kft. ügyvezető 
igazgatója

 

Bár a járványhelyzet nem tette lehetővé 
a hagyományos bemutató megrendezését, a Gabonakutató Kft. fontosnak tartja a személyes kapcsolattartást partnereivel, így a járványügyi előírásokat betartva szervezte meg rendezvényét Hódmezővásárhelyen, a Hódagro Mezőgazdasági Zrt. pihenőparkjában. Ezen túl azonban más módon is igyekeznek információval szolgálni a gazdálkodók számára. Ahogy azt Wágner József ügyvezető igazgató bevezetőjében elmondta, virtuális módon is bemutatják ajánlatukat, kalászos- és repcefajtáikat. Videósorozatuk, amelyben kutatóik, fejlesztőik számolnak be legújabb eredményeikről, az új fajtákról, weboldalukon mindenki számára elérhető. Azonban ez az év nem csak a járványhelyzet miatt rendkívüli a Gabonakutató Kft. számára. Folyamatban van ugyanis egy olyan beruházásuk, melynek révén 
a rendelkezésükre álló feldolgozókapacitás tovább bővül. Ez nem kizárólag mennyiségi növekedést jelent: még inkább képesek lesznek kellő időben kiszolgálni a gazdálkodók vetőmagigényét.

gkDr. Gyuricza Csaba minDr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója

 

A mezőgazdaságban egyre gyakrabban jelentkező rendkívüli helyzetekre utalt dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója is megnyitójában. A körülöttünk zajló környezeti változások felértékelik azokat a fajtákat, amelyek lehetővé teszik a szélsőséges időjárási körülményekhez történő alkalmazkodást. Mindez a biológiai alapoknál kezdődik, amelyek a Gabonakutató által nemesített fajták esetén már biztosítottak, legyen szó kalászosokról, repcéről, napraforgóról vagy kukoricáról. Az eredményes gazdálkodás egyik legfontosabb döntésének a termesztett fajta kiválasztását nevezte, aminél minden gazdálkodónak kellően körültekintőnek és elővigyázatosnak kell lennie.

gkszabo minSzabó Lajos, 
a Hódagro Zrt. elnök-
vezérigazgatója

 

Az ez évi, gabonatermesztést is befolyásoló időjárási problémákról Szabó Lajos, a Hódagro Mezőgazdasági Zrt. elnök-vezérigazgatója számolt be a hallgatóságnak. Elmondása szerint március közepéig az időjárás azt mutatta, hogy akár rekordtermés is elérhető lehet az őszi gabonáknál, jól fejlett, szépen bebokrosodott, sok sarjkalászt hozó állományok mutatkoztak. Az ezt követően beköszöntő meleg és egyben rendkívül száraz periódus azonban meghiúsította a várakozásokat, amin a június hónapban lehullott mintegy 200 mm csapadék már nem tudott érdemben javítani. Elmondása szerint a rossz csapadékeloszlás és az áprilisban rendszeresen beköszöntő meleg és száraz időjárás sajnos hosszabb távon is alapvetően befolyásolhatja a gabonatermesztésünket.

Pterfy Csaba minPéterfy Csaba, 
a Gabonakutató Kft. kereskedelmi 
igazgatója

 

A Gabonakutató Kft. fajtakínálatát, valamint az új, bevezetés alatt álló fajtákat Péterfy Csaba kereskedelmi igazgató mutatta be. Mint mondta, a jövedelmező gabonatermesztéshez két dologra van szükség, a termőhelyre adaptált, korszerű termesztéstechnológiára, valamint jó minőségű, fémzárolt vetőmagra. A gazdálkodóknak az idén ősszel is dönteniük kell, milyen célpiacra kívánnak termelni, és ehhez milyen fajtát kell vetniük. A Ga­­­­bonakutató Kft. ebben tud a rendelkezé­sükre állni, mivel kínálatukban minden felhasználó megtalálhatja az igényeinek leginkább megfelelő fajtát.

Őszi búza

Azoknak a gazdálkodóknak, akik számára elsősorban a nagy termésmennyiség, a hozam a fontos, jó választásként emelte ki az előadó a GK Arató, a GK Szilárd, valamint a GK Zete fajtákat. Azoknak, akik elsősorban a termés minőségét tartják szem előtt, a prémiumminőséget is elérő GK Ígéret és GK Pilis, valamint a javító minőséget biztosító GK Békés és GK Bakony fajtákat javasolta termesztésre. A kevésbé intenzív termesztési körülmények között gazdálkodók figyelmébe a sta­­­bil termésmennyiséget és a közepes-jó minőséget biztosító GK Bagó és GK Körös fajtákat ajánlotta.

A Gabonakutató Kft. kínálatában jelenleg három olyan őszibúza-fajta szerepel, amelyek piacra történő bevezetése folyamatban van.

A GK Börzsöny középérésű, tar kalászú őszi búza, amely jellemzően magas termésmennyiség mellett stabil malmi mi­nőséget biztosít. A fajta állóképessége jó, télállósága kiváló, levélrozsdával és sárgarozsdával szemben ellenálló.

A GK Déva középérésű, szálkás búza, amely esetében a magas terméspotenciál nagyon jó malom- és sütőipari tulajdonságokkal párosul. A fajta a betegségekkel szemben jó szántóföldi rezisztenciát mutat, valamint az eddigi tapasztalatok alapján a kalászfuzáriummal szembeni ellenálló képessége is jó.
A GK Szereda korai érésű, szálkás búzafajta, amelynek alkalmazkodóképessége kiváló, a száraz körülményeket jól tolerálja. Mindezeken túl a kalászfuzáriummal, 
a sárgarozsdával és a levélfoltbetegségekkel szemben is jó ellenálló képességgel bír, ami stabil termőképességgel párosul.

Durumbúza

A Gabonakutató két durumbúzafajtájából az egyik a GK Bétadur, amely jelenleg a hazai durumbúza-termesztés jól ismert, meghatározó fajtája. Nagy terméshozam, egyben prémiumminőség elérésére ké­­pes. A GK Julidur újabb fajta, amely nagy termőképességű, kedvező minőségi paraméterekkel rendelkezik, kiváló levél- és sárgarozsda elleni ellenálló képességgel.

Tritikálé

A tritikálé jelentősége folyamatosan nő, többek között az állati takarmányozásban, ahol mind szemesként, mint pedig tömegtakarmányként egyre több helyen használják. A Gabonakutató Kft. tritikálénemesítési munkája nemzetközi szinten 
is nagy jelentőséggel bír. Ezt a munkát 
igazolja vissza, hogy a GK Maros és 
GK Szemes fajták felkerültek a hazánk legjobb innovációit tartalmazó „Top 100 innováció” listájára. Jelenleg az előzőeken kívül a kínálatban a GK Rege található, de új fajtaként bevezetés alatt áll a GK Temes, amely középérésű, bőtermő őszi tritikálé, és 
a legkülönbözőbb termesztési körülmények közepette is magas hozamra képes. Szárazságtűrése, betegségekkel szembeni ellenálló képessége kiemelkedő.

Őszi árpa

A Gabonakutató kínálatában jelenleg két ősziárpa-fajta található. A GK Judy és a GK Aréna egyaránt kétsoros, magas terméspotenciállal rendelkező, középérésű fajta. Bevezetés alatt áll a GK Fórum, amely ugyancsak kétsoros árpa, de a korai éréscsoportban. Jellemzője a kiváló alkalmazkodóképesség, a nagy termőképesség, valamit a kiváló szemminőség.

Őszi zab

Ebből a növénykultúrából jelenleg a GK Impala áll a gazdálkodók rendelkezésére, de bevezetés alatt van a GK Arany, amely ugyancsak őszi vetésű. Ez utóbbi kiemelkedő hozamra képes fajta, amelynek alkalmazkodóképessége, bokrosodása, télállósága kiváló, regenerálódóképessége kiemelkedő.

Tönkölybúza

A Gabonakutató kínálatában ebből a növénykultúrából a GK Fehér található. A fajta közepes érésidejű, étkezési célú termesztésre ajánlott, termőképessége, szárazságtűrése kimagasló, bokrosodása, télállósága jó. Gombabetegségekkel szembeni kiemelkedő toleranciája lehetővé teszi felhasználását mind az ökológiai, mind a konvencionális termesztésben.

Az előadásokat követő szántóföldi bemutatón a résztvevők megtekinthették a Gabonakutató őszi kalászos-fajtakínálatát, egyben lehetőségük nyílt arra, hogy a nemesítőktől válaszokat kapjanak a kérdéseikre.

gk1 min 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: őszi búza, fajtabemutató, őszi árpa, durumbúza, tritkálé, Gabonakutató Kft., tönkölybúza
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A tarlóápolás növényvédelmi hatásai

Nyári betakarítású növényeink, a kalászos gabonák és őszi káposztarepce tarlójának szakszerű ápolása számtalan ...