TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Célkeresztben a fenntarthatóság

Célkeresztben a fenntarthatóság

Növénytermesztés - 2020.08.07

Az emberi életminőség javításának szenteli működését a Corteva Borsos László, a Corteva Agriscience cégcsoport magyarországi vezetője számolt be lapunknak a globális vállalatcsoport stratégiájáról és a következő 10 évre szóló terveiről.

 – Milyen kihívások elé néz a mezőgazdaság azzal kapcsolatban, hogy egyre nagyobb figyelem irányul a fenntartható élelmiszer-előállításra, és az elvárások nőnek?

borsos l– A globalizációval nagyobb rálátást nyertünk a világban zajló folyamatokra, így a mezőgazdaság és ezen belül is a gazdálkodók kulcsfontosságú szerepére. A leküzdhetetlennek látszó globális kihívások – a népességnövekedés, az éhínség, a nem megfelelő táplálkozás, az élelmezésbiztonság hiánya, a középosztály növekvő létszáma és az étrendváltozás – rendkívüli teherként nehezednek a világ gazdálkodóira. Az európai gazdálkodók véleménye 
a mezőgazdaság kulcskérdéseiről sokkal közelebb áll a fogyasztók véleményéhez, mint azt eddig sejtettük. A Fenntartható Élelmezési Rendszerek című kutatás – amelyet a Financial Times csoport Longitude nevű vállalata végzett a Corteva megbízásából – megállapítja, hogy mind a gazdálkodók, mind a fogyasztók kívánatosnak tarják a fenntarthatóbb gazdálkodást, aggódnak a környezetszennyezés és környezetkárosítás miatt, és támogatják az olyan új gazdálkodási technológiák alkalmazását, amelyekkel magasabb tápértékű élelmiszerek állíthatók elő.

Noha sok gazdálkodónak ambiciózus tervei vannak e téren, a szándék önmagában nem elég ahhoz, hogy a terveket széles körűen át lehessen ültetni a gyakorlatba, a fenntarthatóbb gaz­dálkodás megvalósítása azonban továbbra is jelentős akadályokba ütközik. A legfontosabb kérdés: ki állja ezen intézkedések költségeit? A fogyasztók készek viselni a rájuk eső költségeket, de a gazdák gyakran úgy érezhetik: nekik pénzügyileg nem éri meg. Az élelmiszeripar többi szereplőjének – a feldolgozóiparnak és a kereskedőknek – késlekedés nélkül ki kellene állni mellettük. Szintén döntő fontosságú, hogy miként lehet biztonságosan és etikusan eljárni a növénynemesítés során úgy, hogy a döntéshozók figyelembe vegyék a lehetséges egészségügyi és környezeti előnyöket és a fogyasztók védelmének szempontjait is.

Befektetés a jövőbe

 – Hogyan látja a Corteva Agriscience a fenntarthatóságot a mezőgazdaságban? Miért számít ez a téma annyira fontosnak napjainkban?

 – A Corteva számára a fenntarthatóság nem üres szólam. 
A fenn­­tarthatóság pontosan az, ami jelenleg vagyunk és amit te­­­­szünk. Amikor a vállalat megalakult, tettünk egy merész fogadalmat önmagunk és a világ számára – a célunk, hogy javítsuk a termelők és a fogyasztók életminőségét, biztosítjuk globális élelmiszer-termelési rendszerünk rugalmasságát, fenntartva ezt a folyamatot az elkövetkező generációk számára is. Így növeljük a bizalmat, csökkentjük a kockázatokat és növeljük a partnereink termékei iránti keresletet. Mint a mezőgazdasági innováció egyik élharcosa úgy gondoljuk, hogy most van a legjobb pillanat arra, hogy élelmiszerforrásaink megóvásába és fenntartásába invesztáljunk.

Ez az oka annak, hogy június elején, amikor a Corteva független vállalattá alakulásának első évfordulóját ünnepeltük, bejelentettük a 2030-ig tartó, „Javítsuk együtt az élet minőségét” elnevezésű fenntarthatósági stratégiánkat és célkitűzéseinket. Ez a bejelentés a vállalatunk nyilvános elköteleződése, egy tízéves terv, amelynek célja globális élelmiszerrendszerünk rugalmasságának növelése. 14 fenntarthatósági célt fogalmaztunk meg és léptettünk életbe, amely az egész világra és a teljes élelmiszerrendszerünkre kiterjed. Nemcsak meghatározzuk, de nyomon is követjük a célkitűzések megvalósulását. Ezek arra irányulnak, hogy javítsuk a gazdálkodók életminőségét, megóvjuk termőföldjeinket és természeti erőforrásainkat, segítsük a helyi közösségeket és jövedelmezőbbé tegyük működésüket.

A Cortevának megvan a lehetősége, az erőforrásai, valamint az iparág kiemelkedő munkatársainak páratlan elkötelezettsége ahhoz, hogy megvalósítsuk a pozitív és tartós változásokat. Mi benne vagyunk.

 – Milyen lehetőségek állnak a növényvédelem előtt, amelyek a fenntarthatósági célkitűzéseket elősegíthetik?

 – Mezőgazdasági rendszerünk átalakítása és a folyamatos innováció elengedhetetlen ahhoz, hogy szembe tudjunk nézni 
a jö­­­vőbeli kihívásokkal. A növényvédelem terén az egyik újítás a természetes eredetű termékek fejlesztése, ami egy lehetséges módja annak, hogy a kémiai növényvédő szerek használatát csökkentsük.

Egyik jó példa erre az Inatreq™ hatóanyag (fenpikoxamid), amely egy új, innovatív gombaölő szer a gabonafélék főbb betegségeinek, különösképpen a búzát leginkább fenyegető szeptória kezelésére. A fenpikoxamid természetes eredetű, kiemelkedő biológiai hatékonyságú szer, egyedi hatásmóddal. A hatóanyagot európai uniós szinten 2018. október 11-én engedélyezték tíz évre, valamint a maximális hatóanyagmaradék-határértéket 
is rögzítették. Az Inatreq™ termékek nemzeti regisztrációja jelenleg több országban folyamatban van, és az első engedély Franciaországban várható.

További példa a természetes eredetű Spinosad rovarölő szer, amely több mint 200 termesztett növény védelmére szolgál. 
A Spinosad hatóanyag-tartalmú készítményeket 25 EU-tagállamban már engedélyezték, a hatóanyag EU-s engedélyének megújítási folyamata jelenleg zajlik. A Spinosad rendkívül értékes, hatékony és biztonságos rovarölő megoldás, amely gyakran nélkülözhetetlen a hagyományos és a biogazdálkodók számára is.

Már a tettek mezejére léptek

 – Hogyan tudja a Corteva Agriscience támogatni a gazdákat abban, hogy fenntarthatóbban termeljenek?

 – Nyilatkozatunkban a termelők életminőségének javítása mellett olyan célokat is megfogalmaztunk, amelyek a megélhetésüket és a működésüket segítik, valamint megóvják az erőforrásokat és a termőföldet. Kötelezettségvállalásaink között az is szerepel, hogy eszközt és képzést biztosítunk a termelőknek 
a terméshozamok stabilitásának javításához, az input anyagok optimalizálásához, az éghajlatváltozásokkal szembeni ellenálló képesség javításához.

• 
Világszerte 25 millió termelő számára fogunk képzést tartani 
a legújabb fejlesztésekről és a technológiáról: a talaj egészségéről, a tápanyagokról és a vízgazdálkodásról, valamint 
a termelékenység növelésének módszereiről – ez a tudás és információ fogja segíteni a termelőket abban, hogy mindennapi működésükbe beépíthessék a legújabb fejlesztéseket és a legújabb technológiát.
• 
Világszerte a fejlődő gazdaságokban 500 millió mezőgazdasági kistermelő termelési hatékonyságát és jövedelemtermelő képességét fogjuk növelni és javítani a fenntartható gazdálkodási gyakorlatukat – ehhez eszközöket, megoldásokat és szakmai támogatást biztosítunk a kulcsfontosságú fejlődő gazdaságokban működő kistermelők számára.
• 
Kutatásainnkal, bevált módszerekkel és különféle innová­ciók segítségével elérjük, hogy a mezőgazdasági vállalkozások fenntartható módon növeljék 20%-kal a terméshozamukat, és ezzel egyidejűleg 20%-kal csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását.

 – A fenntarthatósági szemlélet így hogyan illeszkedik a Corteva 
Agriscience működésébe? Mennyire tekinthető fenntarthatónak 
a Corteva mint vállalat?

 – Ahogy említettem, a fenntarthatóság a stratégiánk. A 14 cél mindegyikének van megvalósítási terve, nyomon követhető mérföldkövekkel. A fenntarthatóság be fog épülni a mindennapi munkánkba, a célok megvalósulását pedig saját magunk vagy külső partnerekkel együtt mérjük. Törekszünk arra is, hogy harmadik fél is hitelesítse a célok teljesülését, és 2021-től kezdve nyilvánosan beszámolunk a fenntarthatóság terén elért teljesítményünkről.

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy olyan termékeket és megoldásokat szállítsunk, amelyek hasznosak lesznek, miközben magasabb szintre emeljük a fenntarthatóságot. A tíz évre szóló kötelezettségvállalásaink magukba foglalják a fenntartható innovációt, a klímastratégiát, a fenntartható csomagolás használatát és a telephelyeink fenntarthatósági erőfeszítéseinek növelését.

Többek között:

• 
minden új termék meg fog felelni a fenntarthatósági krité­riumoknak,
• 
kontrolláljuk és csökkenteni fogjuk az üvegházhatású gázok kibocsátását működésünk során és az ellátási láncban,
• 
minden csomagolás újrafelhasználható vagy újrahasznosítható lesz. Például az olaszországi Sissában lévő üzemünkben már 60%-kal, azaz 8 tonnával csökkentettük a műanyag felhasználását a vetőmagok csomagolásában,
• 
csökkenteni fogjuk a hulladékmennyiséget, megóvjuk a víz minőségét és erősítjük a biodiverzitást telephelyeinken.

 – Hogyan látja a fenntarthatóság kérdését Magyarországon? Milyen tevékenységeket végez a Corteva hazánkban a fenntarthatóság érdekében? Hogyan tudjuk megváltoztatni az emberek gondolkodását?

 – Hasonló tendenciákat látunk Magyarországon és a többi közép-európai országban, mint amit az idézett FT-tanulmány is említ: a fogyasztók szeretnék, ha több lenne a fenntartható módon előállított élelmiszer. A vásárlóerő természetesen nem ugyanakkora, mint a nyugat-európai országokban, de egyre többen hajlandóak többet fizetni a fenntartható módon előállított élelmiszerekért. A magyar mezőgazdaságnak is megvannak a maga fenntarthatósági bajnokai, akik invesztálnak ezen a téren, akik ösztönzik az innovációt, és számos fenntartható gazdálkodási gyakorlatot alkalmaznak.

A Corteva különböző eszközökkel és megoldásokkal támogatja a gazdálkodókat Magyarországon, hogy fenntarthatóbb módon termeljenek. Innovatív kukorica-, napraforgó- és őszikáposztarepce vetőmag-portfóliót biztosít, gondoljunk például az AQUAmax® kukoricahibridek hatékonyabb vízfelhasználására, a magas olajtartalmú napraforgóra vagy arra, hogy az olajrepce termesztése csökkenti a pálmaolajimport iránti igényt. A kedvező környezeti profilú, természetes eredetű biológiai növényvédő termékeink aránya is nő, de említhetném még a talaj egészségét javító programjainkat és termékeinket is.

Minden új termék megfelel a fenntarthatósági kritériumoknak. Az Arylex™-et 2019-ben vezettük be a magyar piacra, a Zorvec™-et és az Isoclast®-ot 2020-ban. Ezek növelik a gazdálkodók termelékenységét, miközben elősegítik a biológiai sokféleséget. Az újítások kifejezetten alacsony dózisban alkalmazhatók, ugyanis folyamatosan dolgozunk a hektáronként szükséges hatóanyag mennyiségének csökkentésén is. Az új termékek sokkal inkább célzott hatásúak, és kedvezőbb környezeti profillal rendelkeznek.

A nitrogénfelhasználás hatékonyságát javító termékünk, az N-Lock™ hozzájárul a nitrogénveszteség csökkentéséhez és az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogásához.

Ezeken túlmenően kiállunk a mezőgazdaságban dolgozó nők érdekeiért, és megszólítjuk a fiatalokat, hogy közelebb hozzuk őket a mezőgazdasághoz – hiszünk abban, hogy ilyen módon is hozzájárulunk az iparágunk minél jobb megismeréséhez.

 

Címkék: Corteva Agriscience™
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Repce regulátorozás – A professzionális repcetermesztés ...

A változékony, meleg őszi-tavaszi időjárásnak köszönhetően a repceállományok többsége fejlett tőlevélrózsás ...