TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
A KWS ajánlata 
gabonatermesztőknek

A KWS ajánlata 
gabonatermesztőknek

Növénytermesztés - 2020.07.06

Kalászos fajták célok és igények szerinti csoportosításban Az idei év nem várt nehézségeket hozott, a járványhelyzet miatt korlátozottak a lehetőségek arra, hogy a fajtanemesítéssel, vetőmag-előállítással foglalkozó vállalatok szántóföldi bemutatókon ismertessék meg fajtáikat a gazdálkodókkal. Ezért is kértük meg Steinmacher Lászlót, a KWS kalászos fajták magyarországi képviseletét ellátó Betamag-Trade Kft. ügyvezetőjét, mutassa be az általuk forgalmazott őszibúza- és ősziárpa-fajtákat.

kwsSteinmacher László
Betamag-Trade Kft.
ügyvezető

 

A KWS igen terjedelmes termékportfólióval van jelen Magyarországon, ami 18 őszibúza- és 6 ősziárpa-fajtát tartalmaz. Célunk, hogy a magas szaporítási fokú ve­­tőmagokat mi magunk, itthon termeltessük meg és dolgozzuk fel. Ennek érdekében jelenleg korszerű vetőmagüzemet építünk a Szarvas melletti Csabacsűd-Nagyráta községben, amelynek átadása ez év júliusában várható, amivel biztosítottnak látjuk a korábban említett céljaink elérését.

Őszi búzáinkra rátérve, ebben az évben újfajta kategorizálást vezetünk be, amely a termelői igényeknek megfelelő csoportosításban tartalmazza fajtáinkat. Azt gondoljuk, hogy ezzel segíteni tudunk 
a gazdálkodóknak abban, hogy megtalálhassák kínálatunkban a céljaiknak és 
a termelési színvonaluknak leginkább megfelelő őszi búzát.


Bőtermő, malmi minőséget produkáló búzafajták

Ebbe a kategóriába azokat a fajtáinkat soroltuk, amelyek amellett, hogy magas termésre képesek, minőségi paramétereikben stabilan a malmi minőséget biztosítják.

Legújabb búzafajtánk a STROMBOLI, amely bár csak a tavalyi évben jelent meg a piacon, a gazdálkodók körében máris nagy népszerűségre tett szert. 
A tar kalászú, tetszetős fajta az idei évben bebizonyította kiemelkedő stressztűrő képességét, ugyanis sokkal kevésbé mutatkoznak meg rajta a csapadékhiány tünetei. Jellemző rá a korai kalászhányás és virágzás, növénykórtani szempontból általánosan jó ellenálló képességgel rendelkezik.

A SILVERIO szálkás kalászú, korai típusú fajta, amelyet vadkárral sújtott területekre ajánlunk. Termesztése elsősorban intenzív termesztési viszonyok közepette eredményes, az ilyen technológiát kiemelkedően magas terméssel és malmi minőséggel honorálja. Növénykórtani szempontból kiegyensúlyozott tulajdonságokkal rendelkezik, egészséges levélzetét egészen az érés végéig megőrzi.

A VYCKOR búzánk egy korai típusú, kifejezetten tetszetős, korszerű, nagy termőképességű fajta, ideális kenyérbúza. Tar kalászú, jól bokrosodó fajta, amely kórtani szempontból is kiegyensúlyozott, levélzete az érési időszak végéig egészséges marad.

Őszibúza-kínálatunk legnagyobb termésre képes tagja a SANTORIN, amely korai típusú, intenzív termesztési körülmények közé ajánlott fajta, nagyméretű, szálkás kalászokkal. Nem túl nagy szalmájú búza, jó állóképességgel, amely kevéssé teszi hajlamossá a megdőlésre. Kórtani szempontból kiegyensúlyozott tulajdonságokkal rendelkezik, egészséges levélzetét egészen az érés végéig megőrzi.

Már a középkései éréscsoportba tarto­zik a MODERN, amely az egyik legnagyobb mennyiségben forgalmazott fajtánk. Al­­­kalmazkodóképessége, tápanyag-reakciója kiváló, így akár gyengébb termőhelyi adottságok mellett is képes a jó termésre.

Kínálatunkból a legnagyobb területen vetett fajta az EXOTIC. Korai típusú, alkalmazkodóképessége miatt kifejezetten ajánljuk fagyzugos vagy vadkáros helyekre. Megbízható, stabil fajta minőségben és mennyiségben egyaránt.

Bőtermő búzafajták

Ezek a fajtáink termőképességükkel emelkednek ki a kínálatunkból, termésük az Eurobúza kategória minőségi paramétereinek felel meg. Ténylegesen legnagyobb mennyiség­ben forgalmazott fajtánk a SOLEIHO. Csúcs­­­­fajta, a kategória zászlóshajója ez az intenzív termesztési körülmények közé javasolt, korai, viszonylag magas, de egyben kiváló állóképességű, tetszetős, szálkás kalászú búza.

Az előző évi, kalászfuzáriummal terhelt évjárat felértékelte azokat a fajtákat, amelyek kisebb fertőzési kockázattal vethetők kukorica elővetemény után. Ezek közé tartozik a FOXYL, egy korai, toklászos, a kórokozóval szembeni jó ellenálló képességű fajta. Ezt nagy biztonsággal tudjuk ajánlani kukorica elővetemény utáni vetésre is.

Kínálatunkból a SIRTAKI volt az, amely először volt képes – intenzív termesztési viszonyok mellett – a tíztonnás termés elérésére. Ez a középkorai, tar kalászú búza azért is számíthatott hosszú ideig sikerfajtának, mert nagy biztonsággal képes a nagy terméshozamra.


Extenzív körülmények közé javasolt fajták

Ebbe a csoportba azokat a búzáinkat so­­­­­­roltuk, amelyek rosszabb termőhelyi adottságok, alacsonyabb ráfordítás mellett is biztonságosan termeszthetők.
Termésstabilitásával, kiegyenlített kórtani tulajdonságaival emelkedik ki a csoportból a BASMATI, amelynek vetésterülete évről évre nő. Jó stressztűrő képessége, szárszilárdsága kitettebb körülmények közepette is eredményessé teszi a ter­mesztését.

A ZEPHYR fajtánkról sokat elárul, hogy nagy a népszerűsége az ökológiai gazdálkodást folytató termelők körében. Ez is azt mutatja, hogy növénykórtani szempontból nincs gyenge pontja, többek között kukorica utáni vetésre is ajánlható.

Kifejezetten extenzív viszonyok között is eredményesen termeszthető a RUSTIC fajtánk. Ez egyaránt köszönhető kiemelkedő alkalmazkodóképességének, szárazságtűrésének, kórokozókkal szembeni jó ellenállóképességének.

Járóbúza

Kínálatunkban egy járóbúzafajta is szerepel, a FIGARO, amelyet kimondottan a megkésett vagy netán kora tavaszra csúszó vetésekre ajánlunk. Rendkívül rugalmas vetésideje lehetővé teszi a novembertől március végéig történő vetését.

Őszi búzáinkról összességében el­­mond­­­­­hatók, hogy azok mindegyike szabad elvirágzású fajta, francia genetikai alapokkal. Kórtani tulajdonságaik kedvezőek, a vörös- és sárgarozsdával szemben jó vagy kiemelkedően jó toleranciával bírnak, egyikük sem fogékony a kalászfuzáriózisra.

Őszi árpa

A KWS ősziárpa-fajtaajánlattal is áll a gazdálkodók rendelkezésére. A forgalmazott fajták közül a legújabbak német nemesítésűek, és kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkeznek.

A KWS ASTAIRE kimagaslóan nagy ter­méspotenciállal rendelkező, hatsoros árpa, erős, stabil szárral, így megdőlésre egyáltalán nem hajlamos. A fajta még kevésbé intenzív termesztési körülmények között is képes a nagy szemtermésre.

kws1

Fajtáink új generációját képviseli a KWS KOSMOS, ez a hatsoros, középérésű, csúcstermésre képes fajta, amely még gyengébb adottságú termőhelyeken is eredményesen termeszthető.

Legújabb őszi árpánk a KWS HIGGINS, amely 2019-ben került be a köztermesztésbe. A fajta hatsoros, csúcstermésre képes, rendkívül erős szárszilárdságának köszönhetően még intenzív termesztési viszonyok mellett sem hajlamos a megdőlésre.

A KWS az előzőekben röviden bemutatott őszibúza- és ősziárpa-fajtákkal áll a gazdálkodók rendelkezésére. Fejleszté­seinkkel, magas szakmai színvonalon vég­­zett vetőmag-előállításunkkal igyekszünk támogatni a gazdálkodókat abban, hogy minél eredményesebbek legyenek. Válasszák bizalommal az általunk forgalmazott vetőmagokat, nem fognak csalódni fajtáinkban!

 

Forgalmazó: Betamag-Trade Kft.
Iroda és posta cím: 
5540 Szarvas,Kossuth Lajos u. 18.
Székhely: 5540 Szarvas,
Kossuth Lajos u. 31-33.
Mobil: + 36 20 344 6321
www.kws.hu

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: búza, gabonatermesztés, gabona, gabonatermesztők, őszi árpa, KWS
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hogyan védekezhet hatékonyan a kukoricamoly első nemzedéke ...

A kukoricamoly első nemzedékének kártétele elsősorban a termés mennyiségét veszélyezteti. Az ellene való ...