A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis

Alma-fajtainnováció a Holland Alma Gyümölcsfaiskolában

Kertészet - 2016.06.29

Senki sem lehet próféta a saját hazájában, tartja a mondás. 
A faiskolai szektorra ez különösen igaz, mégis vannak, akik 
szembemennek ezzel az elképzeléssel. Ilyen a nevével ellentétben magyar tulajdonú Holland Alma Kft. Gyümölcsfaiskola.

Alma-fajtainnováció a Holland Alma Gyümölcsfaiskolában


A gyümölcsfaiskolai termék, bizalmi termék. A faiskolának garantálnia kell a fajtaazonoságot, törekednie kell az elérhető legmagasabb minőségre, vírusmentességre, jogtisztaságra. Csak ebben az esetben számíthat arra, hogy vevőkörét megtarthatja, illetve bővíteni tudja.
 Ezen felül folyamatosan fejlesztenie kell a fajtaszortimetnet, hogy kínálatát bővíteni tudja. Ráadásul olyan fajtákkal kell bővíteni, amelyek a mellett, hogy újdonságnak számítanak már bizonyítottak is, rendelkezünk velük kapcsolatban több éves termelési tapasztalattal. Ez a két dolog – az újdonságérték és a több éves tapasztalat látszólag ellentmond egymásnak. Hogyan lehet valami új és ugyanakkor gyakorlatban jól bevált is? Erre a Holland Alma Gyümölcsfaiskola meglehetősen újszerű megoldást talált ki.
 A faiskola vezetése idejekorán felismerte, hogy az új fajták bevezetése szükség-szerű, ugyanakkor meglehetősen kockázatos vállalkozás. Gondoljunk csak a kilencvenes évek elején-közepén behozott számtalan új almafajtára, melyek nagy része később rossz választásnak bizonyult. A faiskola ezért évekkel ezelőtt megállapodásokat kötött Európa vezető kutatóintézeteivel, hogy legígéretesebb fajtajelöltjeiket tesztelésre átadják a faiskolának. Mivel a nemesítési trendek a rezisztencianemesítés irányába mutatnak, ezért elsősorban friss fogyasztási célra megfelelő, tetszetős, tárolható és magas élvezeti értékű fajtajelöltekről van szó. Ezeket a fajtajelölteket a faiskola hazai körülmények között, különböző termőhelyeken teszteli. Mire a fajtajelöltből fajta lesz és megtörténik az fajták jogainak levédése, az újdonságokról a faiskola már 4-5 éves termelési tapasztalattal rendelkezik.
 Vizsgálják a fajták termékenységi hajlamát, alternanciára vonatkozó hajlamukat, termékenyülési viszonyaikat, színeződésüket, tárolási tulajdonságaikat. Tapasztalatokat gyűjtenek a virágzáskezdetről, fagyérzékenységről, termőrügyképzési tulajdonságaikról, metszésre adott reakcióikról, növekedési hajlamukról. Tehát amint a fajtaújdonság rendelkezésre áll a piacon már biztosított, hogy a Holland Almától nem veszünk zsákbamacskát. Ennek a 2007-2008-ban elkezdett tudatos munkának az eredményeképpen kerültek forgalomba pirosra színeződő Idared és Jonagold klónok mellett a Naturalma márkanév alatt terjedőben lévő Luna, Sirius, Orion, Red Topaz és Rozela fajták, valamint más fajták is.
 A Holland Alma fő kísérleti állomása a faiskola csobádi telephelyén található, ahol több mint hetven almafajta mellett néhány új körtefajta és csonthéjas tesztelése is folyik. A faiskolánál már most körvonalazódik az innováció következő fázisaiként majdan megjelenő fajták köre. Az újdonságok közül várhatóan egy-két évente jelenik meg majd egy-egy új fajta a Holland Alma szaporításában és forgalmazásában. A legnagyobb nehézséget a kísérleti ültetvényt kezelő faiskolavezető szerint az jelenti, hogy a most nagyon ígéretesnek tűnő 4-5 jelölt közül melyik legyen az, amelyik a 2016-2017-es szezon újdonságát jelentheti.
 A fajtainnováció mellett folyamatosan figyelni kell az új vegetatív alma és csonthéjas alanyokat is. Meg kell újítani a törzsültetvény hátteret és vizsgálni kell az új alany/fajta kombinációk viselkedését kísérleti és üzemi körülmények között is.
 Eredményeink és az új fajták iránti fokozott érdeklődés mint azt mutatják, hogy jó ötlet volt az innovációs tevékenység felgyorsítása és a saját kísérleti, valamint teszt parcellák létrehozása. Kipróbált fajtaújdonságainkból már több, mint háromszáz hektár ültetvényfelület létezik, melyek tulajdonosai elégedettek. Partnereink biztosak lehetnek benne, hogy tőlünk csak hosszas tesztelési folyamat során kiválasztott kiváló fajtákat kapnak és annak érdekében is sokat tettünk, hogy ehhez az itthon elérhető legmagasabb oltványminőséget is biztosítsuk. – mondta Babicz Szabolcs faiskolavezető.

A Holland Alma Kft kísérleti ültetvénye előzetes bejelentkezés után látogatható. Bejelentkezni a mellékelt hirdetésben található elérhetőségeken lehet. Tekintsen előre! Nézze meg a jövő fajtáit!


Címkék: