A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Újraéledő termőföld

Növénytermesztés - 2020.03.14

Konferenciát rendeztek a hazai talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Nagy örömünkre szolgált, hogy a legrangosabb agrár-szakkiállításon, az AGROmashEXPO, AgrárgépShow 2020 rendezvényén a gazdálkodói igényeket kielégítve a magyar termőföld újra középpontba került.

Újraéledő termőföld


Ennek alapot adott az a folyamat, amely az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának megújításához kapcsolódóan jelenleg is zajlik. Az új Közös Agrárpolitika szerves részét képezi a talaj és talajélet helyreállítása, védelme. A fogyasztói társadalom részéről is egyre nagyobb igény mutatkozik az egészséges élelmiszerek és a környezettudatos mezőgazdasági technológiák iránt. Ennek az elvárásnak eleget téve a Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete szakmai rendezvénye keretében az Agrárminisz­­­té­rium, a NAK, a Nébih és dr. Németh Ta­­­­­­­más (Kaposvári Egyetem) részvételével kerek­asztalfórumot szervezett.

A KAP 2020

Dr. Juhász Anikó helyettes államtitkár 
„A magyar termőföldek állapotának ja­­ví­­­­tási lehetőségei és az új KAP” címmel tartott előadást. Jelenleg az Agrár­mi­nisz­­­­térium intenzíven dolgozik a 2021-től életbe lépő új KAP támogatási rendszeren, amelynek tervezett célrendszeréből rendezvényünkhöz kapcsolódóan három fontos dolgot emelt ki: klímaváltozás, kör­­nyezetvédelem és természetvédelem. A klí­­­­­­­­maváltozással kapcsolatban az ég­­haj­­­­­­­­­­­­­­latváltozás hatásainak mérséklése, 
a környezetvédelmi területen a természeti erőforrások fenntartható használata (például talaj, víz, levegő), a természetvédelem esetében pedig a biológiai sokféleség megőrzése a fő célkitűzés.

Az új KAP-tervezet I. pillérének zöld eszközei közül akad kötelező a gazdálkodók számára, a többi önkéntes lehetőség. A tervezett II. pillér nyolc vidékfejlesztési beavatkozásból áll, többek között Agrár-környezetgazdálkodás, Különböző irányelveknek megfelelő gazdálkodás, Fiatalgazdák támogatása témáiból.

Előadások a talajminőségről

Dr. Németh Tamás akadémikus „A termőtalaj minőségi és mennyiségi változása, következménye” című előadásában kiemelte, hogy noha Magyarország jó talajadottságokkal rendelkezik, az elmúlt évtizedekben drasztikusan nőtt a művelés alól kivont területek nagysága, amiben az urbanizáció is jelentős szerepet játszik. A termőföldek állapota és minősége szempontjából kiemelten fontos lenne talajaink pontos ismerete, ami meghatározza az alkalmazandó technológiát is.
Dr. Németh Csilla engedélyezési referens a Nébih képviseletében arról számolt be, hogy változás várható a termésnövelő anyagok engedélyezési eljárásaiban. 2022. július 16-tól új EU-rendelet lép életbe, mely mellett a nemzeti szabályozás is megmarad. Ezen új rendelet szerint 
az EU bármely tagállamában engedélyezett termésnövelő termék minden EU-tagországban szabadon forgalomba hozható. Jogosan merül fel az a félelem, hogy 
a mezőgazdasági input anyagok ezen kategóriájában a minőséggel problémák lehetnek.

Farkas László okleveles agrármérnök előadásában kiemelte a precíziós szemlélet használatának előnyeit, aminek szerves részét képezi a baktériumos talajoltás is. Véleménye szerint a támogatási rendszerben a GPS-alapú mintavételezésre épített talajvizsgálatok nagyban segítenék a talajismeretet, és erre építve sokkal tudatosabb gazdálkodást lehetne folytatni.


Együttműködések 
és szervezeti változások

A kerekasztal-beszélgetés keretében Petőházi Tamás, a NAK Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya elnöke bejelentette: a NAK és a talajoltó-szervezet megállapodott abban, hogy idén a NAK-szaklapban cikksorozat jelenik meg a talajjal és talajélettel kapcsolatban. To­vábbá szakmai konferenciát rendeznek ősszel a talajélet és baktériumos talajol­­­­­­­­tás témájában.

A Magyar Talajbaktérium-gyártók és -for­­­­­­­galmazók Szakmai Szervezete ünnepélyesen bejelentette, hogy magasabb szerveződési szintre lép: szakmai szövetséggé alakul. Az erről szóló szándéknyilatkozatot a tagok alá is írták.

Nagy eredménynek tartjuk, hogy a termőföld védelme mint találkozási pont összehozta a szegmens különböző szakterületeit. A közeljövőben megfogalmaz­zuk a közösen elvégzendő feladatokat. En­­nek a munkának az a célja, hogy 
a gaz­­­­­­­dák, növénytermesztők érdekeit és a környezettudatos gazdálkodást szem előtt tartva az új információk, technoló­giai ismeretek, kutatási anyagok mindenki számára elérhetővé és használhatóvá váljanak, ezzel segítve a termelő agrárszektor tevékenységeit.

 

(Sajtóközlemény)


Címkék: talajbaktérium, konferencia, termőfld

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...