TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés

Az innováció a siker titka

Növénytermesztés - 2016.01.27

 A francia gyökerekkel rendelkező Euralis csoport szövetkezeti tulajdonú, tulajdonosi körét tizenkétezer farmer alkotja, a csoport számos üzletága közül a legsikeresebb a vetőmagüzletág, amely több mint 60 éve működik. 2009 óta magyarországi leányvállalat – az Euralis Kft. – képviseli hazánkban az Euralis genetikáit kukoricában, napraforgóban, repcében, cirokban és szójában.

Farkas Ferenc cégvezető

 Farkas Ferenc 
cégvezető

Az Euralis hosszú időn keresztül Francia nemzeti cégként volt jelen a nemzetközi piacokon, időközben azonban kinőtte korábbi kereteit, ami jelentős szerkezeti átalakulásokat indokolt. A változásokról Farkas Ferenc cégvezető és Czina Zoltán értékesítési vezető sajtótájékoztatón számolt be. Ezt követően Bognár Mihály termék- és marketingfelelős az Euralis fejlesztési irányvonalait, a megújuló hibrid- és fajtaválasztékot mutatta be.
Intenzív fejlesztés minden 
 fronton
Az Euralis csoport világszerte ötezer munkatársat foglalkoztat, ezerkétszázat a vetőmag-divízióban. Európában tizenegy leányvállalatot üzemeltet, amelyek 300 ezer farmert szolgálnak ki, és több mint 3,5 millió hektár vetésterületet látnak el magas minőségű Euralis-vetőmagokkal. Mind az öt, Euralis által felkarolt szántóföldi növény nemesítésében intenzív szerepet vállal a cég, amely a bevételeinek kiemelkedően nagy részét, tizenhárom százalékát kutatás-fejlesztésre fordítja. A nemesítésben, értékesítésben az egyes termesztési körzetek igényeit igyekszik kielégíteni, üzleti régiókba beosztva leányvállalatait. A közép-európai régióba tartozó Magyarországon még 2006-ban elindították a fajta- és hibridbejelentéseket, hogy a 2009-ben életre hívott Euralis Kft. már államilag elismert hibridekkel rendelkezzen. A dinamikus fejlődést a dolgozói létszám megtöbbszörözése, illetve a Limagrainnel közösen birtokolt Soltis cég zsombói nemesítőállomásának elindulása kísérte.
Az elmúlt években az Euralis a gazdálkodók és a forgalmazók bizalmát egyaránt elnyerte. A kukorica vetőmagok piacán stabil háromszázalékos a részesedése, hazánkban a napraforgó-vetésterület hat százalékán használunk Euralis vetőmagot, a Soltis pedig tizenhárom százalék feletti piaci részesedéssel az első három nemesítő egyike. Szójában harminc százalék feletti részesedéssel piacvezető az Euralis, mint ahogy a cirokban is, amelyből a vetésterület 23 százalékán Euralis-hibrideket vetnek. A repce vetőmagpiacán a részesedése ötszázalékos.
Alkalmazkodóképesség, 
 megbízhatóság
A Csongrád megyei zsombói nemesítő-állomáson a már meglévő genetikák tesztelése mellett a magyar klímához adaptált fajták/hibridek nemesítése is folyik. Emellett a Nyugat-Romániában létrehozott kutatóbázis és a Szlovákia délnyugati részén működő nagymegyeri nemesítőállomás eredményei is szinte hazainak tekinthetők. 

Czina Zoltán 
értékesítési vezető

 Czina Zoltán 
értékesítési vezető

A kukoricában az alkalmazkodóképesség javítása a fő irányvonal, ennek egyik alapját a Tropical Dent koncepció adja: javuló szárazságtűrés, gyorsabb vízleadás elérése új genetikai kombinációkkal. Újdonságként a jövő évtől az Euralis a késői éréscsoportban is kínál Tropical Dent-hibridet, ES Lagoon (FAO 460) néven. 2012-ben indult útjára a Roots Power koncepció, amelynek keretében új szisztémában tesztelik a még bevezetés előtt álló hibridek gyökérteljesítményét,az igényeket a kontinentális klímához igazítva. A program egyik perspektivikus terméke a tavaly bevezetett Harmonium (FAO 380).
Megoldás a problémákra
Az Euralis napraforgó-nemesítésében a kiváló agronómiai tulajdonságok, beltartalmi mutatók és a betegség-ellenállóság a meghatározó, valamint a magas olajsavas hibridek, amelyek Franciaországban és Spanyolországban a napraforgóvetőmag-piac vezetőjévé tették az Euralist.
A Clearfield gyomirtási technológiához évek óta kínál hibrideket a cég, a várható igényekre felkészülve pedig a Clearfield Plus rendszerben alkalmazható genetikákat is kínál: a hazai piacon az ES Genesis CL+-t, ES Candimis CL+-t és az ES Poetic CL+-t. Emellett az Express napraforgó gyorsan növekvő piacára is belép 2016-tól az Euralis az ES Arcadia SU hibridjével.
A napraforgó-termesztéssel kapcsolatban Bognár Mihály a szádor elleni küzdelemre is felhívta a figyelmet. A jelentős kártételre képes élősködő gyom a jövőbeni napraforgó-termesztésre komoly fenyegetést jelent. A védelemben úttörő szerepet vállal az Euralis az innovatív OR Master program életre hívásával, amelyhez egyedülálló, okostelefonra letölthető applikáció is tartozik.
A szójatermesztés jövőjéért
Az Euralis Európa egyik meghatározó szójanemesítőjeként az ágazat érdekképviseletében is szerepet vállal. Alapító tagja a számos országot összefogó Danube Soya nonprofit szervezetnek, amelynek célja a teljes iparág összefogásával az import GM szója kiváltása Európában saját termelésű, GMO-mentes termékkel.
Természetesen a felfutóban lévő európai és hazai szójatermesztéshez számos fajtával is hozzájárul a nemesítő cég, Magyarországon a legnépszerűbb fajtái a piacvezető ES Isidor és a szintén dobogós ES Mentor.
Válasz a klímaváltozásra
Az egyre gyakoribb aszályok miatt hazánk több térségében szinte lehetetlen öntözetlen körülmények között nyereségesen kukoricát termeszteni. Ezekre a régiókra ajánlja az Euralis a cirok vetését, amely jóval kevesebb csapadék mellett is képes hektáronként öt-hat tonna termésre és ezzel elfogadható bevételre. A cirok nemesítésére, gyomirtása jelenlegi nehézségeinek leküzdésére hozta létre az Euralis és a Semences de Provence az Eurosorgho céget, amely 36 százalékos részesedésével meghatározó az európai piacon.
Már Clearfield-repce is
Az Euralis a repcetermesztőknek minden termőkörzetbe kínál megfelelő hibridet vagy fajtát, ez évtől pedig egy új piaci szegmensben is részt vállal a cég: az ES Angel CL és az ES Aquarel CL hibridek révén Clearfield-repcét is választhatunk az Euralis kínálatából.

Bognár Mihály termék- és 
marketingfelelős Euralis Kft.

Bognár Mihály
termék- és 
marketingfelelős
Euralis Kft.

Az európai és a hazai szójatermesztők is pozitív kilátásokkal várhatják a jövőt, ráadásul uniós szinten jelentős támogatást élvez a növény termesztése. Danube Soya néven az ágazat képviselői európai együttműködést hívtak életre, amelynek célja, hogy minél nagyobb mértékben önellátó legyen az Európai Unió, biztosítva a GMO-mentes alapanyagot mint emberi mint állati felhasználásra. Hazánk több régiója is alkalmas szójatermesztésre. A fő korlátozó tényező a csapadék mennyisége, de öntözetlen körülmények között is elképzelhető a jövedelmező szójatermesztés, ha a növény számára nagyon fontos reggeli párát biztosítják a mikroklimatikus körülmények. Adottságaink alapján a jelenlegi termőfelület megduplázható, a termésátlag csökkenése nélkül.
Szerző: AgrárUnió

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hírek, információk a szántóföldről - A mezei pocok elleni ...

Az elmúlt hét egyik legfontosabb híre, hogy ország jelentős részén megérkezett a már nagyon várt eső. Bár ehhez ...