TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,34
USD: 359,18
CHF: 396,23
GBP: 450,16
Hirdetés
Életre való vetőmag

Életre való vetőmag

Növénytermesztés - 2019.10.22

KWS-megoldások kukoricában, a nagy és biztos termésért A KWS komplexen kezeli a vetőmag kérdését, ami a magban lévő genetikai potenciál mellett annak a megvalósulását segítő vetőmagkezelési eljárásokat is magába foglalja.

A muronyi nemesítőállomáson tartott kukoricabemutatón ennek megfelelően a fajták ismertetése mellett a vetőmagkezelés jelentőségébe, az e területen folyó vizsgálatokba és elért eredményekbe is bepillantást nyerhettek a rendezvény vendégei.


Alkalmazkodás 
a körülményekhez

kwspallos mihalyPallós Mihály ügyvezető

 

A növénytermesztési technológiának fel kell készülnie a klímaváltozás kihívásaira, ami már napjainkban is egyre több szélsőséges időjárási jelenségben nyilvánul meg. A technológia elemein belül a vetőmag és a benne rejlő genetikai információ adja meg az alapot a termesztés későbbi sikeréhez, ezért a nemesítővállalatoknak kötelességük válaszokat és megoldásokat kínálni az előttünk álló kihívásokra – mondta Pallós Mihály a KWS Magyarország Kft. ügyvezetője. Ennek eszköze egyrészt a kihívásoknak megfelelő célirányos nemesítés, másrészt a vetőmag vigorát javító kezelések, amire több példát láthattak az érdeklődő gazdálkodók 
a rendezvényen.

A kukorica termőképességében és 
a termésátlagokban az elmúlt száz évben tapasztalt óriási előrelépéshez a nemesítés és a növénytermesztési technológia fejlődése adta az alapot, melyek közül hol az egyik, hol a másik kapott nagyobb hangsúlyt. A nemesítésben hosszú időn keresztül meghatározó cél volt a termőképesség növelése. A nagy adagú inputok, a növényvédelem fejlődése pedig segítette a kukoricatermesztőket, hogy a lehető legtöbbet ki tudják hozni a fajtákból, később a hibridekből. Mára a nemesítőházak nem a termés folytonos maximalizálásában látják elsődlegesen a fejlődés lehetőségét – hangsúlyozta Pintér János termékmenedzser. Egyre nagyobb hangsúlyt kap az elérhető termésmaximum minél nagyobb arányú megvalósítása, amiben a szélsőségekre való szelektálás, továbbá olyan technológiai elemek adhatnak megoldást, mint a vetőmag kezelése, a hibridhez és termőhelyhez igazodó tőszám, vetésidő, vetőmagmix használata, tervezett tápanyag- és öntözővíz-felhasználás stb.

Egy nemesítő- és vetőmag-előállító vállalat értelemszerűen a céloknak és körülményeknek megfelelő hibridek előállításával és a vetőmag kezelésével tud közvetlenül hozzájárulni a legjobb termések eléréséhez. A KWS a legjobb alkalmazkodóképesség és a magas termés biztosítása érdekében indította el ClimaControl³ és Plus4Grain programjait, melyeket olyan kiváló hibridek fémjeleznek, mint a KAMPARIS, KWS 4484, KONFITES, valamint a KWS SMARAGD, KWS KASHMIR, KWS DURANGO. A programokra épülnek rá azok a speciális csávázási eljárások, melyek egy része már a közeljövőben a vetőmagkezelés részét fogja képezni. Ezek a megoldások az egyre szűkülő hagyományos fungicides, inszekticides csávázási technológiák kiegészítői, kiváltói lehetnek. Ezek a biológiai csávázószerek magukban foglalnak a korai fejlődést segítő biostimulánsokat, tápelemeket, biofungicideket, bioinszekticideket. Céljuk az állomány átsegítése az érzékeny fejlődési stádiumokon, a tápanyagfelvétel hatékonyságának növelése, a különböző károsítók távoltartása.

kwsbellavista helyett

Aszálytűrő kukoricahibridek

A KWS ClimaControl³ programjában a stressztűrésre a kukorica három fejlődési időszakában koncentrálnak kiemelten. Ezek:

• 
a korai fejlődési időszak, amikor egyenletes kelésre, gyors korai fejlődésre, maximális tápanyag-hasznosításra kell törekedni,
• 
a virágzás időszaka, amikor az intenzív pollentermelés biztosít biztonságosabb termékenyülést,
• 
és a szemfejlődés, szemkitelítődés időszaka, hogy aszályos időszakban is a legjobb teljesítményt nyújthassák a hibridek.

A ClimaControl³ hibrideket a bemu-tatóparcellákon is szemügyre vehették 
az érdeklődők:

• 
A KONFITES (FAO 430) a KWS kukoricaportfóliójának zászlóshajója. Kiváló termőképesség jellemzi: jó körülmények között üzemszinten is képes 15 tonnás termésre, de heterogén területekre, szárazságnak kitett vidékekre is ajánlható. Szár- és csőbetegségekkel szemben ellenálló, zöld száron érő, gyors vízleadású hibrid.
• 
A KWS 4484 (FAO 390) gyors korai fejlődésű, megbízható hibrid. Kiváló szárazságtűrés jellemzi, heterogén és homoktalajokra is vethető, minden technológiai szinthez javasolható kukorica.
• 
A KAMPARIS-t (FAO 360) generalista kukoricaként jellemezték, amely homokon is termeszthető, de jó adottságok között kimagasló terméseket lehet vele megcélozni.
A Plus4Grain program Yield Plus kukoricáinak jellemzője a maximális hozam biztosítása normál (nem szélsőséges) időjárási körülmények között. A csoport tagjai:
• 
KWS SMARAGD (FAO 330), amely 
a muronyi nemesítőállomás szülötte. Éréscsoportjában kimagasló teljesítményt nyújt, gyors a korai fejlődése, szárbetegségekkel szemben ellenálló, jó szárazságtűrésű.
• 
A KWS KASHMIR a 300 végi éréscsoport legújabb tagja. Eddigi teljesítménye alapján nagy reményeket fűz hozzá a KWS. Heterogén területekre is vethető, de legalább közepes technológiai színvonal mellett ajánlott 
a termesztése.
• 
KWS DURANGO (FAO 470) a portfólió legnagyobb termőképességű tagja. Jobb talajokra ajánlott, ahol öntözési lehetőség is van, hogy képességei maximálisan kiaknázhatók legyenek.

A már bizonyított fajták mellett néhány újdonság is helyet kapott a fajtasorban. Ilyenek a FAO 400 közepi éréscsoportból a KWS KOLLEGAS, a FAO 300 közepéről 
a KWS AKUSTIKA és a FAO 300-as éréscsoport elejéről a KWS BELLAVISTA, amely 
az idei szezontól a ClimaControl³ kukorica- hibridek csoportját fogja erősíteni.

Cirok: jól tűri az aszályt

Az aszályra hajlamos területeken a jövő-ben fel fog értékelődni a cirok szerepe, mivel ilyen körülmények között sokkal biztonságosabban termeszthető, mint a kukorica. A várható igényekre a KWS is felkészült, ezért a silócirok-nemesítés mellett 2013-ban elindította szemescirok-programját is. A nemesítő munka első gyümölcse a tavaly bevezetett FRISKET hibrid.

kwscirok

A FRISKET nagy terméspotenciálú, középkorai cirok, bronzvörös szemterméssel. Erős szár, kiváló szárazságtűrés jellemzi. Szintén szemes cirok a fehér szemű ARSENIO. A kettős hasznosítású hibridek újdonsága a 3 méter magasra növő, szilázskészítéshez optimális beltartalmi értékeket mutató KWS PHOENIX.

kwsphoenix

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: kukorica, vetőmag, kukoricahibridek, KWS, cirok, aszálytűrő
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Öntözésfejlesztési pályázatok

Költségmegtakarítás, környezetvédelem, energiahatékonyság és fenntartható vízgazdálkodás