A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Életre való vetőmag

Növénytermesztés - 2019.10.22

KWS-megoldások kukoricában, a nagy és biztos termésért A KWS komplexen kezeli a vetőmag kérdését, ami a magban lévő genetikai potenciál mellett annak a megvalósulását segítő vetőmagkezelési eljárásokat is magába foglalja.

Életre való vetőmag


A muronyi nemesítőállomáson tartott kukoricabemutatón ennek megfelelően a fajták ismertetése mellett a vetőmagkezelés jelentőségébe, az e területen folyó vizsgálatokba és elért eredményekbe is bepillantást nyerhettek a rendezvény vendégei.


Alkalmazkodás 
a körülményekhez

kwspallos mihalyPallós Mihály ügyvezető

 

A növénytermesztési technológiának fel kell készülnie a klímaváltozás kihívásaira, ami már napjainkban is egyre több szélsőséges időjárási jelenségben nyilvánul meg. A technológia elemein belül a vetőmag és a benne rejlő genetikai információ adja meg az alapot a termesztés későbbi sikeréhez, ezért a nemesítővállalatoknak kötelességük válaszokat és megoldásokat kínálni az előttünk álló kihívásokra – mondta Pallós Mihály a KWS Magyarország Kft. ügyvezetője. Ennek eszköze egyrészt a kihívásoknak megfelelő célirányos nemesítés, másrészt a vetőmag vigorát javító kezelések, amire több példát láthattak az érdeklődő gazdálkodók 
a rendezvényen.

A kukorica termőképességében és 
a termésátlagokban az elmúlt száz évben tapasztalt óriási előrelépéshez a nemesítés és a növénytermesztési technológia fejlődése adta az alapot, melyek közül hol az egyik, hol a másik kapott nagyobb hangsúlyt. A nemesítésben hosszú időn keresztül meghatározó cél volt a termőképesség növelése. A nagy adagú inputok, a növényvédelem fejlődése pedig segítette a kukoricatermesztőket, hogy a lehető legtöbbet ki tudják hozni a fajtákból, később a hibridekből. Mára a nemesítőházak nem a termés folytonos maximalizálásában látják elsődlegesen a fejlődés lehetőségét – hangsúlyozta Pintér János termékmenedzser. Egyre nagyobb hangsúlyt kap az elérhető termésmaximum minél nagyobb arányú megvalósítása, amiben a szélsőségekre való szelektálás, továbbá olyan technológiai elemek adhatnak megoldást, mint a vetőmag kezelése, a hibridhez és termőhelyhez igazodó tőszám, vetésidő, vetőmagmix használata, tervezett tápanyag- és öntözővíz-felhasználás stb.

Egy nemesítő- és vetőmag-előállító vállalat értelemszerűen a céloknak és körülményeknek megfelelő hibridek előállításával és a vetőmag kezelésével tud közvetlenül hozzájárulni a legjobb termések eléréséhez. A KWS a legjobb alkalmazkodóképesség és a magas termés biztosítása érdekében indította el ClimaControl³ és Plus4Grain programjait, melyeket olyan kiváló hibridek fémjeleznek, mint a KAMPARIS, KWS 4484, KONFITES, valamint a KWS SMARAGD, KWS KASHMIR, KWS DURANGO. A programokra épülnek rá azok a speciális csávázási eljárások, melyek egy része már a közeljövőben a vetőmagkezelés részét fogja képezni. Ezek a megoldások az egyre szűkülő hagyományos fungicides, inszekticides csávázási technológiák kiegészítői, kiváltói lehetnek. Ezek a biológiai csávázószerek magukban foglalnak a korai fejlődést segítő biostimulánsokat, tápelemeket, biofungicideket, bioinszekticideket. Céljuk az állomány átsegítése az érzékeny fejlődési stádiumokon, a tápanyagfelvétel hatékonyságának növelése, a különböző károsítók távoltartása.

kwsbellavista helyett

Aszálytűrő kukoricahibridek

A KWS ClimaControl³ programjában a stressztűrésre a kukorica három fejlődési időszakában koncentrálnak kiemelten. Ezek:

• 
a korai fejlődési időszak, amikor egyenletes kelésre, gyors korai fejlődésre, maximális tápanyag-hasznosításra kell törekedni,
• 
a virágzás időszaka, amikor az intenzív pollentermelés biztosít biztonságosabb termékenyülést,
• 
és a szemfejlődés, szemkitelítődés időszaka, hogy aszályos időszakban is a legjobb teljesítményt nyújthassák a hibridek.

A ClimaControl³ hibrideket a bemu-tatóparcellákon is szemügyre vehették 
az érdeklődők:

• 
A KONFITES (FAO 430) a KWS kukoricaportfóliójának zászlóshajója. Kiváló termőképesség jellemzi: jó körülmények között üzemszinten is képes 15 tonnás termésre, de heterogén területekre, szárazságnak kitett vidékekre is ajánlható. Szár- és csőbetegségekkel szemben ellenálló, zöld száron érő, gyors vízleadású hibrid.
• 
A KWS 4484 (FAO 390) gyors korai fejlődésű, megbízható hibrid. Kiváló szárazságtűrés jellemzi, heterogén és homoktalajokra is vethető, minden technológiai szinthez javasolható kukorica.
• 
A KAMPARIS-t (FAO 360) generalista kukoricaként jellemezték, amely homokon is termeszthető, de jó adottságok között kimagasló terméseket lehet vele megcélozni.
A Plus4Grain program Yield Plus kukoricáinak jellemzője a maximális hozam biztosítása normál (nem szélsőséges) időjárási körülmények között. A csoport tagjai:
• 
KWS SMARAGD (FAO 330), amely 
a muronyi nemesítőállomás szülötte. Éréscsoportjában kimagasló teljesítményt nyújt, gyors a korai fejlődése, szárbetegségekkel szemben ellenálló, jó szárazságtűrésű.
• 
A KWS KASHMIR a 300 végi éréscsoport legújabb tagja. Eddigi teljesítménye alapján nagy reményeket fűz hozzá a KWS. Heterogén területekre is vethető, de legalább közepes technológiai színvonal mellett ajánlott 
a termesztése.
• 
KWS DURANGO (FAO 470) a portfólió legnagyobb termőképességű tagja. Jobb talajokra ajánlott, ahol öntözési lehetőség is van, hogy képességei maximálisan kiaknázhatók legyenek.

A már bizonyított fajták mellett néhány újdonság is helyet kapott a fajtasorban. Ilyenek a FAO 400 közepi éréscsoportból a KWS KOLLEGAS, a FAO 300 közepéről 
a KWS AKUSTIKA és a FAO 300-as éréscsoport elejéről a KWS BELLAVISTA, amely 
az idei szezontól a ClimaControl³ kukorica- hibridek csoportját fogja erősíteni.

Cirok: jól tűri az aszályt

Az aszályra hajlamos területeken a jövő-ben fel fog értékelődni a cirok szerepe, mivel ilyen körülmények között sokkal biztonságosabban termeszthető, mint a kukorica. A várható igényekre a KWS is felkészült, ezért a silócirok-nemesítés mellett 2013-ban elindította szemescirok-programját is. A nemesítő munka első gyümölcse a tavaly bevezetett FRISKET hibrid.

kwscirok

A FRISKET nagy terméspotenciálú, középkorai cirok, bronzvörös szemterméssel. Erős szár, kiváló szárazságtűrés jellemzi. Szintén szemes cirok a fehér szemű ARSENIO. A kettős hasznosítású hibridek újdonsága a 3 méter magasra növő, szilázskészítéshez optimális beltartalmi értékeket mutató KWS PHOENIX.

kwsphoenix

 
Szerző: AgrárUnió


Címkék: kukorica, vetőmag, kukoricahibridek, KWS, cirok, aszálytűrő

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...