TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Kalászos szakmai nap Rábahídvégen

Kalászos szakmai nap Rábahídvégen

Növénytermesztés - 2019.08.15

Június 4-én közel 300 érdeklődő részvételével átfogó kalászos termesztéstechnológiai bemutatót és tanácskozást tartott a Karintia Kft. Rábahídvégen. A rendezvény egyik fókuszpontját a pannon régióra nemesített bőtermő és prémiumminőséget adó őszi kalászos gabonák adták, emellett azonban figyelmet kapott a termesztéstechnológia számos eleme, így a növényvédelem, a növénytáplálás, a növénykondicionálás, a gépesítés és a dróntechnológia növényvédelmi célú alkalmazása is.


Alkalmazkodás 
az új feltételekhez

Németh Lajos Németh Lajos meteorológus

 

A bemutatókat követően Németh Lajos meteorológus az utóbbi évtizedekben felgyorsult klímaváltozás tényszerű adatait mutatta be, és az elkövetkező egy-két emberöltőnyi időszakra vonatkozó előrejelzéseket ismertette. A mezőgazdaság különösen kitett az időjárás hatásainak, amit egyre gyakoribb és fokozódó szélsőségek jellemeznek. A Kárpát-medencével foglalkozó klímamodellek tanulsága szerint a jövőben is erre számíthatunk, mind a hőmérséklet, mind a csapadék eloszlását tekintve. A növénytermesztés eredményességét alapvetően meg fogja határozni, hogy a gazdálkodók mennyire tudják a technológiájukat ezekhez 
a feltételekhez igazítani. Az alkalmazkodás lehetőségeit meghívott szakemberek kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg. A vélemények, észrevételek közül most dr. Gyuricza Csaba (NAIK) egy gondolatát emeljük ki a genetikai alapok adta lehetőségek kihasználásával kapcsolatban: 
„A kalászos gabonák esetében a jogtiszta vetőmagok használata jó, ha a húsz százalékot eléri hazánkban. Hiába a nemesítők munkája, ha a gazdálkodók egy jelentős része nem hajlandó minőségi vetőmagot vetni a földjébe.”

A pannon régióra nemesítve

Bene Zoltán Bene Zoltán cégvezető

 

A Karintia Kft. a pannon régióra nemesített őszi kalászos gabonáit bemutatón tekinthette meg a Rábahídvégen összegyűlt közel 300 gazdálkodó. Mint Bene Zoltán cégvezető elmondta: egy-egy fajta nemesítése 7-10 évet vesz igénybe. 
A nemesítőknek ennyivel előre kell gondolkodniuk a jövőbeni termelői igényeket tekintve. Kivételes helyzetben vagyunk, mert a klímaváltozást előre felismerve nemesítőink időben léptek. Az ő kiváló munkáinak eredményeként az itt bemutatott fajták megfelelő választ adnak napjaink kihívásaira, és minden termelői igény kielégítésére alkalmasak.

Fejes VilmosFejes Vilmos vetőmagüzletág

 

A fajtakínálatról Fejes Vilmos vetőmagüzletág vezető tartott bemutatót. A BŐTERMŐ őszi búzák képviselői a Karintia Kft. kínálatában a Rebell, a Pedro, a 10 tonnás búzaként is elhíresült, többszörös NAK-termésgyőztes Balaton és az ugyancsak kiemelkedő termésre képes Barok. A legújabb genetikát ebben a szegmensben 
a Balaton méltó ellenfeleként „szálkás Balaton”-nak is emlegetett GAIDIO képviseli, ami a fajta kiemelkedő értékesítési adataiban is tükröződik.

• 
Az egyik legnagyobb terméspotenciállal rendelkező Balaton képességeit jól mutatja, hogy a NAK 2015 óta zajló Vas megyei üzemi termésversenyét két évben is ezzel a fajtával nyerték meg. Kifejezetten a száraz, pannon régióra nemesített, tar kalászú fajta, kiváló télállósággal, jó bokrosodással és szárszilárdsággal. A legjobb teljesítményre szeptember 20. és október 10. közötti vetésidővel képes. A fajta nagy előnye, hogy stabilan magas terméseredményeket képes produkálni, malmi minőség mellett.

• 
Jól tolerálja a késői vetést, így későn lekerülő elővetemény után is javasolható a Pedro. Tar kalászú fajta, és 
a nagy termés mellett malmi minőségre is képes. Jó alkalmazkodóképességű, az ország valamennyi búzatermőhelyére javasolható.

• 
Vetésidőben a két fent említett fajta közötti átmenetet képez a kiemelkedő termőképességű Barok és a sokféle termőhelyen is biztonsággal termeszthető Rebell.

• 
A Karintia Kft. elmúlt három év legnagyobb mennyiségben értékesített fajtája a Gaudio, mely egyesíti 
a bőtermő és a prémiumbúzák előnyeit. Jó betegség-ellenállóságú, igazán nagy termésre képes, korai, szálkás fajta. Az évről évre egyre emelkedő értékesített vetőmagmennyiség a számos visszatérő, elégedett gazdáknak köszönhető.

A PRÉMIUMMINŐSÉGET termő búzák között több sikeres fajtát is kínál a Karin-tia Kft.

• 
Az Adesso fajtára rendkívül magas fehérje- és sütőipari minőség mellett kimagasló hektolitersúly és ezermagtömeg jellemző. A fajtát az olasz malmok is keresik.

• 
A Midas rendkívüli betegség-ellenálló képességével és a jó minőség (malmi) mellett a magas termőképességével emelkedik ki.

• 
A prémiumkategória újdonságai a Topkapi és a Maurizio, melyeket a kiváló minőségi paraméterek mellett nagy terméspotenciál jellemez. A Topkapi közepes növésű, jó télállóságú fajta. Szárazságtűrése kiemelkedő. Jó tűrőképességének köszönhetően extenzív körülmények közé is ajánlott. A Maurizio legalább közepes, de inkább intenzív technológiát igényel, amit jellemzően A2 lisztminőséggel hálál meg.

Egyre nagyobb igény mutatkozik a piacon a DURUMBÚZA iránt. Ennek az egyik, ha nem a legjelentősebb oka, hogy az olasz piac jelentős mennyiséget kell, hogy importáljon belőle. A durum esetén viszont a kemény búzát feldolgozó malmok nem szívesen kötnek kompromisszumot, ha a minőségről van szó. Az olasz malmok által keresett durumbúza az Auradur. Korai, szálkás kalászú, közepes növénymagasságú, kiváló szárszilárdságú és jó télállóságú fajta, kiváló szárazságtűrő képességgel. A minőséget tekintve 
ez idáig nem talált legyőzőre.

Betegségeknek ellenálló, jó gyomelnyomó képességű TRITIKÁLÉ a Polego. Bőtermő, ugyanakkor szerény igényű fajta, mely a gyengébb talajokon is biztonsággal termeszthető. Hosszú évek körültekintő fajtaválasztásának eredményeképpen végre megtaláltuk a Polego méltó utódját a KAULOS fajtában. Ez 
az igazán bő termésre képes tritikálé már az idei évtől elérhető lesz a Karintia Kft. fajtakínálatában.

A SÖRÁRPA rendkívüli 2018-as kereslete felkavarta az állóvizet, a nemritkán 70 000 Ft/tonnát meghaladó felvásárlási árral. A Karintia Kft. nem csupán értékesíti a sörárpatermesztésre alkalmas vetőmagot, hanem szívesen fel is vásárolja azt.

• 
Az Axioma kétsoros sörárpa. Közepes szármagassága ellenére megdőlésre nem hajlamos. Nem fogékony a lisztharmatra és a rozsdabetegségekre, hálózatos levélfoltossággal szemben is jó toleranciát mutat.

A TAKARMÁNYÁRPÁT termesztők számára is van megoldás.

• 
Az Alora hatsoros takarmányárpa, melyet kifejezetten a pannon régió klímájára nemesítettek. Középkorai érésű, kiváló ellenálló képességű, nagy termésre képes fajta.

A Karintia Kft. fajtáiból az évről évre töretlenül emelkedő kereslet miatt sajnos minden évben hamar hiány mutatkozik. Érdemes mielőbb meghozni 
a döntést és bebiztosítani magunkat, ha a pannon régióra nemesített bőtermő és pémiumminőséget adó kalászos fajtát keresünk. A Karintia Kft. országos lefedettségű szaktanácsadói hálózattal rendelkezik, így képviselői önt is szívesen felkeresik, és az igényeit megismerve mindent tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy a termőhelyére alkalmas genetikát ajánlhassanak. Keresse a szaktanácsadókat bizalommal. Elérhetőségeiket a www.karintia.hu honlapon találja.

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: kalászosok, gabona, szakmai nap , Karintia Kalászos Szakmai Nap
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Előnnyel a munkaerőpiacon

Valós szakmai tapasztalat, piacképes diploma, kiépülő kapcsolati tőke – ezek egyebek mellett a duális képzés ...