TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.094,72 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.647,58 Ft (tonna)
Napraforgómag: 135.244,11 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 62.359,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.815,37 Ft (tonna)
Repcemag: 162.038,58 Ft (tonna)
Full-fat szója: 231.530,42 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 686 Ft
Benzin ára: 662 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 383,69000
USD: 358,72000
CHF: 399,78000
GBP: 443,70000
Hirdetés
„RAGT-szemmel” a repce

„RAGT-szemmel” a repce

Növénytermesztés - 2019.07.10

Kiváló vetőmag és technológiai fegyelem a magas profit kulcsa Feltehetjük a kérdést, hogy jelenleg hazánkban melyik szántóföldi növényünk termeli a legnagyobb profitot hektáronként. És válaszoljuk is meg azonnal a gazdálkodók nagy többségével egyetértésben: természetesen az őszi káposztarepce termeli a legnagyobb profitot, ismerve a mai termésátlagokat és a piaci felvásárlási árakat.

Mennyire szép és egyszerű is lenne, ha 
a gazdálkodó csak kigondolná, hogy repcét szeretne vetni egy adott területen, 
és ezzel már nyert ügye is lenne!

Sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet, mint ahogy az élet más dolgai sem azok. A repce az egyik legösszetettebb és legnagyobb szakértelmet igénylő növény. Számos buktató előfordul a mag­ágykészítéstől kezdődően egészen a betakarításig. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a repcetermesztés tele van kihívásokkal, de kellő odafigyeléssel és szakértelemmel el lehet érni az elvárt eredményt a betakarítás után. Nem véletlen, hogy hazánkban 
a repce vetésterülete évről évre növekszik. Köszönhető ez a legkorszerűbb, stabil hibrideknek – melyeket az RAGT Vetőmag Kft. is biztosít partnerei számára –, illetve a repcetermesztés gyorsan fejlődő innovációjának, melyet a teremlők gyorsan magukévá tesznek.

Hová, hogyan vessük a repcét?

Nagy vonalakban tekintsük át a repce termesztésének sarkalatos pontjait, aztán gondolkodhatunk azon, hogy az adott területünkre melyik RAGT-hibridet válasszuk és miért.

Egyik legfontosabb kérdés eldönteni azt, hogy hová, melyik országrészbe vethető az őszi káposztarepce, ugyanis kimagasló az őszi és tavaszi csapadékigénye. A Dunántúl és az északi országrészek éghajlata áll a legközelebb az igényeihez. Ez nem jelenti azt, hogy esetleg ezeken 
a területeken kívül nem lehet repcét vetni. Nyilván mindenki – ismerve termőterületének talaj- és csapadékviszonyait – maga dönti el, hogy a földjei alkalmasak-e az adott növénynek.

A terület kiválasztása után a legfontosabb művelet a magágy-előkészítés. Ha jó minőségű magágyat tudunk készíteni a repcének, akkor egyenletes lesz 
a ke­­­­lésünk, amivel megalapozzuk az őszi fejlődést. Ahhoz, hogy jó magágyat tudjunk létrehozni, szükség van egy kevés augusztusi csapadékra, tehát megfelelő nedvességtartalmú talajra.

A következő, amire figyelnünk kell, 
a táp­­­­anyag-gazdálkodás. A repce intenzív termesztést igénylő növény, és nagyon jó a tápanyag-reakciója. Tehát a kijuttatott tápanyagot meghálálja termésmennyiségben és -minőségben egyaránt. Ennél a fázisnál sem lehet költséget csökkenteni, mert ezáltal a termés mennyiségét is csökkentenénk. Figyelni kell a repce különleges igényeire az N-P-K műtrágya felhasználásakor, valamint a mezo- és mikroelemekre is. A legfontosabb mezoelemek a termesztés során a kén, 
a kalcium és a magnézium. A mikroelemek közül a bór elengedhetetlen, mivel 
a terméskötődésért felel.

A repce vetése is kiemelt gondossággal végzendő, ugyanis apró magvú növényről lévén szó jellemző rá a kelésérzékenység. Fontos, hogy egyöntetű legyen a vetés, megfelelő mélységben és sűrűségben. Szükséges az optimális tőszám ahhoz, hogy a növényünk a faggyal szemben ellenálló legyen. A repce vetésideje általában augusztus 20. utánra tehető, de országrészenként változó lehet (újabban szeptember végéig is kihúzható a déli részeken). Optimális fejlettségben kell a repcének a télbe érnie, ez a gyökérnyakvastagságot tekintve minimum egy centimétert jelent. Ha ilyen fejlettségű az állományunk, akkor a kifagyással nem lehet problémánk.

Idén országosan olyan mértékű aszály tapasztalható, melyhez hasonlót legutóbb az 1900-as évek elején mértek. Ennek ellenére az RAGT repcéi jelenleg igazán fejlettek, és jól tűrik ezt a stresszes, szélsőséges időjárást.

Az RAGT hibridjei hazánkban

Ha már a vetésnél járunk, elengedhetetlen, hogy az RAGT hibridekről is írjunk néhány gondolatot.

Az elmúlt néhány évben az RAGT folyamatosan sikeresebbnél sikeresebb hibridekkel újította meg repce-termékpalettáját. Számunkra fontos a magyarországi repcepiac, ezért fejlesztéseink és a nemesítések kimondottan a magyarországi talaj- és éghajlati viszonyokat figyelembe véve történtek. Csak a 2018-as évben öt új hibridet regisztráltattunk sikeresen Magyarországon!

Partnereink visszajelzései és a terméseredmények alapján büszkén mondhatjuk ki a már évek óta bevált szlogenünket, hogy az „RAGT – A másik út a sikerhez!”
Valóban így van, mert repcéink területtől függetlenül kimagasló eredményekkel szerepelnek a köztermesztésben, eladásainkat 250%-kal növeltük az elmúlt két évben, jelenleg 30 000 hektárt meghaladó területen termelnek a magyar gazdák RAGT-repcehibrideket.

A legnagyobb mennyiségben eladott hibridünk a Trezzor, mely minden repce-termőterületre ajánlott. Magas termőképesség és évjárat-stabilitás jellemzi, hivatalos kísérletekben évről évre 104% fölötti terméseredményt ad. Termesztésével plusz 3-5% olajprémium is elérhető.

Egy másik nagyon sikeres hibridünk a Manzzana, amely koraisága ellenére a hivatalos kísérletek sztenderdjeinél 5,8%-kal magasabb termésre képes. A termelők körében nagyon kedvelt hibrid, olajtartalma kimagasló. A szenderdek olajtartalmánál a vizsgálat évében 11,1%-kal többet ért el. Intezív körülmények közé ajánljuk.

Korábbi vezető hibridünk a Bonanza, amelyről mindenképp említést kell tenni. Sokak által ismert és elismert hibridrepce. A termelők körében nagyon népszerű, köszönhetően magas termőképességének és a betegségekkel szembeni ellenállóságának.

További hibridjeinket – Arazzo, Cuzzco, RGT Gazzetta, RGT Jakuzzi – megtalálják a www.ragt-vetomag.hu oldalon.

Növényvédelem és betakarítás

A vetés és a vetőmagválasztás után a nö­­­vényvédelem is a repcetermesztés buktatói közé tartozik. A repce őszi növényvédelme akár csávázással letudható, de a tavaszi növényvédelem folyamatos megfigyelést igényel ahhoz, hogy minden védekezés idejében megtörténhessen. Nincsenek általános szabályok, mert a kártevők megjelenését nagyon sok tényező befolyásolja. A leginkább bevált módszer a sárga tálas vagy hálócsapdás megfigyelés. Ha ezek alapján a fertőzőttség eléri a küszöbértéket, akkor azonnal védekezni kell!

Legelőször a repceszárormányos jelenik meg. Ezután szintén, még virágzás előtt megjelenik a repce-fénybogár, mely a virágkezdeményeket támadja. Többkörös védekezést kell alkalmazni ellene. 
A repcebecő-gubacsszúnyog a becőt károsítja, oda rakja le a tojásait.

A repce termesztése során az utolsó fázis a betakarítás, ami nagy szakértelmet kíván a gazdálkodótól, mert különben kárba veszhet a korábbi sok befektett munka.

Mivel a repce virágzása elhúzódó és érése egyenetlen, nem könnyű megválasztani a helyes betakarítási időt. Ha túl korai a betakarítás, akkor az olajtartalom lesz alacsony, ha pedig késői a betakarítás, akkor nagyobb lehet a pergési veszteség. Amikor a becőben lévő magvak elérik a 70-80%-os nedvességtartalmat, az állományt deszikkálni lehet. A pergési veszteséget becőragasztóval lehet mérsékelni. A betakarítást körülbelül 12%-os nedvességtartalomnál el kell kezdeni, 
a mag tárolása magas olajtartalma miatt 8-10% nedvességtartalom mellett lehetséges. Ha a repcetermesztés sajátosságaira figyelünk, és betartjuk a sarkalatos pontokat, akkor egy jó RAGT-hibrid választásával sikeres repcetermesztésnek nézünk elébe. Az időjárást nem lehet befolyásolni a technológiában, minden mást igen.

Hibridjeinkről bővebben a területi kollégáknál vagy az alábbi webes felületeken kaphatnak bővebb információkat, valamint a MY RAGT1.0 applikáció mind az Android, mind az IOS rendszeren letölthető és használható.

RAGT – A másik út a sikerhez!

További információ:
www.ragt-vetomag.hu
www.duokukorica.hu
www.facebook.com/ragt.vetomagkft

 

Kelemen Imre
régióvezető, Észak-Alföld

Címkék: repce, káposztarepce, hibrid, RAGT, őszi káposztarepce
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Újabb pénzügyi segítséget kapnak a gazdálkodók

A háború okozta ukrán gabonaválság kezelése érdekében újabb kamattámogatási programról döntött a kormány – ...