TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Repcében is: Lajtamag

Repcében is: Lajtamag

Növénytermesztés - 2019.07.05

Megbízható genetikák a Lajtamag Kft. forgalmazásában A Lajtamag Kft. már több mint 25 éve foglalkozik vetőmagok termeltetésével, feldolgozásával és forgalmazásával. Ez idő alatt – gondos fajtaválasztással – rendkívül széles vetőmagkínálatot alakított ki, melynek részei őszi és tavaszi kalászos gabonák, kukorica, napraforgó, szója, olajtök, repce és különféle zöldtrágyakeverékek. Jelen írásunkban az őszi káposztarepce vetőmagpalettáját mutatjuk be.

Minőség, termésbiztonság

A Lajtamag forgalmazásában a Saatbau Linz nemesítőházának három kiváló hibridje és egy élenjáró repcefajtája érhető el Magyarországon.
Az innovatív, ausztriai központú vállalat a pannon régió adottságaihoz adaptált genetikákat hozott létre, és azokból kimagasló értékű vetőmagokat állít elő. 
E vetőmagok kiszerelésével és hazai forgalmazásával a Lajtamag Kft. foglalkozik. A hibridrepce-vetőmagok rovarölő szerrel csávázottak.

A termékpalettán szereplő Graf, Clarus és Hycolor hibridrepcék, a Labrador pedig fajtarepce.

• 
A Graf gyors korai fejlődésű, nagy olajhozamú, stabil termésű korai hibrid. Sok elágazást, sűrű becőréteget nevel. Betegség-ellenállósága kiváló, ami kifejezetten jól érvényesül fóma és fehérpenész esetében.

• 
A Clarus szintén korai hibrid, amely kimagasló magtermésre képes. Betegségekkel – különösen fehérpenésszel – szembeni ellenállósága kiváló, akárcsak szárszilárdsága és télállósága.

• 
A Hycolor hibridet nagy magtermés és magas olajtartalom jellemzi. Erős gyökérzetének köszönhetően a szárazságtűrése jó, betegségeknek jól ellenáll. A téli hideget jól bírja, kora tavaszi regenerálódóképessége kiemelkedő.

Mindhárom hibridet nagyon intenzív korai fejlődés jellemzi, ezért későbbi (szeptember 10. körüli) vetésre is alkalmasak.

• 
A Labrador intenzív technológiákban a hibridek szintjén teljesítő fajta, magas olajtartalommal és stabil szárral, erős gyökérzettel.

Viszonylag késői virágzású, így a tavaszi fagyokra kevésbé érzékeny, érése azonban gyors és egyöntetű. Érésidejét tekintve középkorai fajta. A négy bemutatott repce közül Magyarország valamennyi, repcetermesztésre alkalmas vidékére kiválasztható az adott tájegység adottságainak és az alkalmazott termesztéstechnológiának legmegfelelőbb. A döntésben segítséget nyújt a Lajtamag Kft. szaktanácsadó csapata.

 

Stabilan terem

Tóth IstvánTóth István növénytermesztési termelési irányító
Püski Búzakalász Mezőgazdasági Szövetkezet

 

A Szigetközben, Püski, Dunaremete és Kisbodak határában gazdálkodunk, meszes, semleges kémhatású öntéstalajokon. A területeink tápanyaggal közepesen feltöltöttek, és rendszeres trágyázással igyekszünk is a tápelemek szintjét megtartani, a növényeket megfelelően kiszolgálni. Az éves csapadék mennyisége ebben a tájegységben 350 és 450 mm között szokott lenni, ami a repcének önmagában kevés, de a Duna közelsége némileg ellensúlyozza ezt. A reggeli időszakban rendszeresen igen magas a levegő páratartalma, és viszonylag magas a talajvíz szintje is, bár ez utóbbi a Duna elterelése óta érezhetően csökkent.

Régóta foglalkozunk repcetermesztéssel, a Lajtamag által forgalmazott Graf hibridet pedig 2014-től termesztjük 
a szövetkezetben. Bár kisebb területen más hibridek azóta is előfordulnak náluk, a Graf a meghatározó.

A mi adottságaink között a Graf stabilan terem 3-3,5 tonnát hektáronként. Ezzel a termésszinttel a környékünkön jóval az átlag felett vagyunk, talán azt is kijelenthetem, hogy a mennyiséget és a minőséget tekintve a vezető gazdaságok közé tartozunk. Nyilván ezt nem lehet egy az egyben a hibridnek tulajdonítani, hiszen 
a termés az agrotechnika számos elemétől függ, de azért a genetikai háttér is fontos tényező.

Betegség-ellenállóságát tekintve szintén elégedett vagyok a Graf hibriddel. 
A szárbetegségekkel (fehérpenész, fómás szárrák) nem sok bajunk van. A szárbetegségeken túl a becő védelmére is nagy figyelmet fordítunk: az állandó párás klíma eleve hajlamosító tényező a gombás fertőzésekre, de ha ezt tetézi egy enyhébb jégverés is, akkor jól jön a gombaölő szeres védelem.




Szerző: AgrárUnió, Fotó: Pixabay

Címkék: repce, vetőmag, Lajtamag Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Korszerű fejési rendszerek a világban

Aki egy kicsit is jártas a tejtermelő tehenészetek világában, annak nem kell bizonyítani, hogy mennyire ...