TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.094,72 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.647,58 Ft (tonna)
Napraforgómag: 135.244,11 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 62.359,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.815,37 Ft (tonna)
Repcemag: 162.038,58 Ft (tonna)
Full-fat szója: 231.530,42 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 686 Ft
Benzin ára: 662 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 383,69000
USD: 358,72000
CHF: 399,78000
GBP: 443,70000
Hirdetés
Májusi teendők a szántóföldön

Májusi teendők a szántóföldön

Növénytermesztés - 2019.05.17

A lombtrágyázás elősegíti a megkésett állományok fejlődését Április végén – amikor ez a cikk is készül – van remény az esőre. Az ország egészét tekintve a klasszikus trend érvényesül, 
a legszárazabb területek a Dunától keletre találhatóak, ezt az eltérő fejlettségű növények is nagyon jól tükrözik, hiába a több hullámban érkező csapadék.


A kö­­­­­vetkezőkben a legfontosabb tápanyag-utánpótlási javaslatok kerülnek te­­­rítékre, a teljesség igénye nélkül.

Őszi vetésűek

Az elmúlt hat-nyolc hónap csapadékszegény időjárása eddig elsősorban az őszi vetésűeknél okozott mérhető terméskiesést, ám ez lassan ez a tavaszi vetésűek esetében is igaz lesz. Az őszi vetésűeknél ebben az időszakban egyértelműen 
a lombtrágyázás játssza a főszerepet, mert az alaptrágyázás már mindenütt meg­­­­­történt (vagy elmaradt), a fejtrágyázás optimális időszaka is lassan már 
a múlté, de itt egy kicsit érdemes megállni. Az őszi vetésűeknél a megszokottnál is szélesebb a technológiai paletta. Igen sok esetben csökkentett, megosztott kezelések történtek. Ezekben az esetekben 
a csapadék megérkeztével azonnal pótolni kell a hiányt, mert ha eddig a víz volt 
a limitáló tényező, akkor ez most gyorsan átfordulhat az N(S) hiányába. Természetesen itt nagyon fontos a növény fejlettségét, az állomány potenciális termőképességét figyelembe venni. A gyenge, visszamaradott állományok esetében egy jól időzített fejtrágyázással még hatékonyan kompenzálhatunk. Első helyen a YaraBela Sulfant javasoljuk, mint a nitrogén és kén egyidejű pótlására a legeredményesebb és legjobb megoldást.

És akkor térjünk rá elsődleges témánkra, a lombtrágyázásra. Repce esetében most egyszerűbb a dolgunk, hiszen kivételes esetektől eltekintve virágzásban semmilyen termék használatát nem javasoljuk. Virágzást követően viszont 
a kén és nitrogén együttes kijuttatására használjunk a YaraVita Thiotracot 5 l /ha mennyiségben.

Őszi kalászosoknál már egy kicsit bonyolultabb a helyzet. A megkésett, gyenge állományoknál a YaraVita Gramitrel növényspecifikus lombtrágya használata májusban még ideális megoldás lehet. 
A zászlós levél kiterülése előtt kiadott 2–3 l/ha YaraVita Gramitrel tartamhatása május elejétől, közepétől június közepéig, végéig is kitart, a legintenzívebb növekedéssel egybeesve. A kalászvédelem időszaka a YaraVita Thiotrac kijuttatására is optimális: a magas kén- és nitrogéntartalom a sikér mennyiségére és minőségére egyaránt pozitív hatással van.

Tavaszi vetésűek

Ebben az időszakban a tavaszi vetésűek­nél a leginkább elterjedt a fejtrágyázás, a kultivátoros kijuttatás pedig ennek 
a leg­­­­­hatékonyabb módszere. A kijuttatni szánt adagot az eddig kiadott nitrogén, 
a megcélzott termésszint, valamint a talaj nitrogénszolgáltató képességének figyelembevételével határozzuk meg. Kukorica esetében ez körülbelül 120-160, napraforgónál pedig 60-90 kg/ha között van. 
Az előbb említett YaraBela Sulfan ez esetben is figyelemre méltó hatékonysággal alkalmazható, hiszen kén- és nitrogéntartalma, valamint fizikai tulajdonságai is kiemelkedők.

Napraforgó, szója, cukorrépa esetében ugyanazt a növényspecifikus lombtrágyát érdemes használni, hiszen a YaraVita Brassitrel összetétele kifejezetten e növények igényeit hivatott kielégíteni. Napraforgó esetében a 6-8 levélpár időszakában juttassuk ki. Ha a technológiában szerepel későbbi növényvédelem, csillagbimbós állapotban, akkor a napraforgó számára elengedhetetlen bór kijuttatását a növényvédelmi munkálatokkal együtt időzítsük. Ehhez használjuk a YaraVita Bortracot. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor a YaraVita Brassitrellel együtt juttassuk ki a bórtartalmú készítményt is.

Az elmúlt évek eredményei, tapasztalatai alapján a repcéhez hasonló 8-10 százalékos terméstöbblet realizálható napraforgóban is, amennyiben követjük az ajánlott technológiát.

Végül, de természetesen nem utolsósorban ejtsünk néhány szót a kukoricáról. A kukorica tápelemigényéhez igazodva alkalmazzunk YaraVita Zeatrelt, amely magas foszfor-, cink-, kálium- és magnéziumtartalommal rendelkezik. 4-8 leveles állapotban juttassuk ki 3–5 l/ha dózisban. Mivel a kukorica rendkívül érzékeny 
a cink hiányára, főleg cinkhiányos területeken mindenképp javasoljuk a pótlását. A YaraVita Zintrac 700 g/l cinket tartalmaz, így elegendő 0,5–1 l/ha mennyiségben alkalmazni.

Keverési próba

Lombtrágya és növényvédő szerek együttes alkalmazása előtt mindenképp érdemes keverési próbát végezni vagy felkeresni a www.tankmix.com weboldalt vagy letölteni a TankmixIT mobilalkalmazást, amely több száz keverési próba eredményét tartalmazza, vagy kérheti annak elvégzését. Termékeinkről már közvetlenül a www.yara.hu weboldalon is kérhet árajánlatot ke­­­reskedő partnereinktől.

 

Gyuris Kálmán
+36 30 383 9341

Címkék: lombtrágyázás, őszi vetésűek, Yara, YaraVita, tavaszi vetésűek, YaraBela
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Objektív fajtakísérleti eredményekkel segít idén is a ...

Véget ért a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, ...