A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15

Tíz év alatt plusz egy tonna

Tíz év alatt plusz egy tonna

Növénytermesztés - 2018.10.24

Kukoricabemutatók a Dekalb® technológiai centrumokban A kukoricahibridek és termesztéstechnológiai elemek eredményességének bemutatására kiváló lehetőséget biztosít a kora őszi időszak, amikor már szemmel látható az egész éves munka eredménye. A Dekalb szeptemberben három technológiai centrumában, Hajdúböszörményben, Komáromban és Dalmandon tartott szakmai találkozót.

Tíz év alatt plusz egy tonna


A rendezvények vendégei élőben vehették szemügyre a jövő évi Dekalb-ku­koricaportfólió hibridjeit. Emellett meg­­­­ismerkedhettek a Dekalb Smart szolgáltatás elemeivel, illetve szemléletes bemutatón több, a vetés körül elkövethető hibára is rávilágítottak a szervezők.

Évi másfél százalékkal több

A bemutató első blokkjában az aktuális Dekalb-kukoricaportfólió sorakozott fel. Minden, jelenleg forgalomban lévő, illetve ettől a szezontól forgalomba kerülő Dekalb-hibrid helyet kapott a fajtasorban. Az egyes hibridek képességeinek, sajátságainak bemutatásán túl ez lehetőséget adott arra is, hogy a nemesítő munka eredményeként megvalósuló genetikai előrehaladást is szemléltesse. A vizsgálatok tanulsága szerint ez az előrehaladás évente átlagosan 1,5 százalék, azaz a legújabb Dekalb-hibridek terméspotenciálja egy tonnával meghaladja a 10 évvel ezelőtt termesztésbe fogott kukoricákét. A nemesítés a terméspotenciál fokozásán túl számos, hasonlóan fontos tulajdonságban is egyre jobb eredményeket ér el, legyen szó a hő- és szárazságtűrésről, 
a vízleadásról vagy betegség-ellenállóságról. Éppen ezért a kukoricatermesztőknek is célszerű időről időre új hibrideket termesztésbe vonniuk, hiszen ezek már több tulajdonságban is felülmúlhatják elődjeiket.

A fentieknek megfelelően a Dekalb-portfóliót alkotó és a rendezvényen be­­mutatott hibridek is olyan optimális „korfát” alkotnak, amelyen helye van az elmúlt években legjobb teljesítményt nyújtó „nagy öregeknek” és az őket már felülmúló és fokozatosan leváltó új genetikáknak is.

Termőképesség, és -biztonság

• 
A korai kukoricák új képviselője a DKC3975. A korai szegmens legnagyobb termőképességű Dekalb-hib­ridje, korai vethetőséggel, gyors korai fejlődéssel. HD minősítésű kukorica, azaz kimagasló hő- és aszálytűrés, termésstabilitás jellemzi.

• 
A DKC4025 (FAO 310–320) régóta népszerű hibrid, amely gyengébb ter­­mőhelyeken is stabilan teljesít. 
Az idén még vásárolható a kiváló ár-érték arányú vetőmagja.

• 
A DKC4351 (FAO 350) termőképességben a középérésű kukoricákkal verseng. Korai vetésre alkalmas, erős gyökérzetű, jó stressztűrő hibrid. Jobb termőhelyeken csúcstermésre képes, de még a gyengébb adott­sá­gok közé is javasolható. Elődje, a szé­les tőszámoptimummal vethető DKC4631 még szintén része a kínálat­nak.

• 
A Dekalb-portfólió nagy klasszikusa 
a DKC4590. Többféle termesztéstechnológiába is beilleszthető, megbízható hibrid.

• 
A DKC4670 tavaly került köztermesztésbe. HD minősítésű kukorica: nagy termőképesség, aszálytűrés, jó termésstabilitás jellemzi. Erős gyökérzete és szára miatt nem hajlamos megdőlésre.

• 
Egy régebbi genetika a DKC4490, mely termésstabilitásának, aszálytűrésének köszönhetően népszerű a gazdák körében, sokan gyengébb termőhelyekre választják.

• 
Sokak által ismert és termesztett hibrid a DKC4717 (FAO 380): jó alkalmazkodóképesség, stabil termésszint jellemzi. 2014-ben az év kukoricája volt.

• 
Az utóbbi évek sikeres hibridje a DKC4943 (FAO 390–410) – 2015-ben az év kukoricája. Erős szár, erőteljes korai fejlődés jellemzi. Nagy termőképességű, ugyanakkor gyors vízleadású, stabil terméshozamú hibrid.

• 
Az idei év újdonsága a DKC5057, mely átlagos vagy gyengébb körülmények között is nagy termésre képes. Fix csőtípus jellemzi, ezért nagyobb tőszámmal (hektáronként 75-80 ezer) érdemes vetni.

• 
Erős szár és gyökérzet, kimagasló termőképesség is jellemzi a széles tőszámoptimummal vethető DKC5068 hibridet (FAO 450–470). 2017-ben ezzel a kukoricával nyerték meg a Magyar Kukorica Klub termésversenyét, 17,1 t/ha eredménnyel.

• 
Többféle termőhelyre is javasolható 
a DKC5031. Intenzív körülmények kö­­zött nagy termésre képes, de stresszes körülmények között is jól teljesít. Éréscsoportjában (FAO 450–480) kiváló vízleadás jellemzi.

• 
Az idei év újdonsága a DKC5182. Erős gyökérzet és szár jellemzi. Termésstabilitása, vízleadása is kiemelkedő, jól reagál a tőszámsűrítésre.

• 
Intenzívebb körülmények közé ajánlott a DKC5141. Ez is HD minősítésű hibrid, azaz kimagasló hő- és aszálytűrés, termésstabilitás jellemzi, jó vízleadással.

• 
A FAO 500-as éréscsoport tagja a nagy termőképességű DKC5830. Kifejezetten jó ellenállóságot mutat a csőpenészedést előidéző fuzáriumfajokkal szemben, így állattenyésztőknek jó választás lehet.

kukorica

A lehető legtöbb a Dekalbtól

A Dekalb-genetikában rejlő terméspotenciál minél jobb kiaknázása az adott hibridhez leginkább illő termesztéstechnológiával lehetséges. Ennek megvalósításában segítik a gazdálkodókat a Dekalb Smart névvel fémjelzett technológiai újítások, melyekkel a bemutató második blokkjában ismerkedhettek a résztvevők.


Dekalb Smart tőszám-optimalizálás

Kukoricát sokféle talajtípuson és technológiai intenzitás mellett termesztenek. A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha a talajtípusnak és a termesztés körülményeinek megfelelő hibridet választunk, és ahhoz megtaláljuk az optimális tőszámot. Ennek az értéke azonban táblánként változhat. A Dekalb Smart szolgáltatás a szükséges alapadatok értékelésével ajánlást tesz adott az adott hibrid esetében az adott körülmények között optimális tőszámra. Táblaszintű ajánlások (tőszámkalkulátor) elérhetők a Dekalb online felületén (https://smart.dekalb.hu), de már folyik a Dekalb-hibridek táblán belüli tőszám-differenciálásának a tesztelése is.

A Dekalb Smart tőszámajánlásait a De­­kalb technológiai centrumok átfogó vizsgálatai alapozzák meg. Itt a talaj alapos feltérképezését követően precíziós vetőgéppel, különböző tőszámokkal vetik be a kísérleti parcellákat, így a kísérleti tér minden pontján ismert a pontos tőszám. A vizsgálatokat három termésszinten állítják be. Az állomány fejlődését, állapotát 10 naponta készülő NVDI-felvételek alapján értékelik, majd hozammérős kombájnnal takarítják be a kukoricát. A kapott eredmények adják az alapot a Dekalb Smart kínálta tőszám-optimalizáláshoz.

Csávázás extrákkal

A Dekalb új vetőmagcsávázási technológiát vezet be, mely az Acceleron® csávázószeren alapul. Az Acceleron komplex gombaölő és biostimulátor hatású készítmény: négy gombaölő hatóanyaga átfogó védelmet biztosít a kukoricának, a B-360 fantázianevű LCO (lipo-kitooligoszacharid) biostimulátor pedig a mikorrhizakapcsolatokat segíti elő 
a talajban. A kukorica gyökérzete és a hasznos mikroszervezetek között kialakuló szimbióta kapcsolat elsődlegesen a gyökérműködés jobb hatékonysá­gá­­­­­­­ban mutatkozik meg. A hatékonyabban működő gyökérzet erőteljesebb fej­­­­­­­lődést biztosít a növénynek, javítja a kukorica ellenálló képességét különfé­le stresszfaktorokkal szemben (például erős tavaszi lehűlés, aszály). A jobb víz- és tápanyagfelvétel következtében nőhet a csövön a szemsorok száma, 
a cső­­­­­­­­vég berakódása, a szemkitelítődés. Az ed­­­­digi vizsgálatok tanulsága szerint az Acceleron csávázási technológia kedvező hatása 5-7% termésnövekedést eredményez. Az előttünk álló szezonban a Dekalb hat hibridjét hozza forgalomba Acceleron csá­­­­­vázással, ezek a DKC4670, DKC5068, DKC4943 és az új hibridek közül a DKC3972, DKC5075, DKC5182. Fontos információ, hogy az Acceleron technológiás csávázás a hagyományos csávázáshoz képest nem jelent majd felárat a vásárlók számára.

kukorica

Egyenletes vetés – erős állomány

A bemutató harmadik blokkjában a talajmunka és a vetés minőségének hatását szemléltették a bemutatóparcellákon. 
A vetést megelőző talajmunka, a magágy minősége meghatározó az állomány későbbi fejlődése szempontjából. Fontos, hogy mennyire lett egyenletes a magágy, és abban hogyan sikerült megőrizni 
az egyöntetű keléshez szükséges nedvességet.

A talaj állapotával kapcsolatban külön figyelmet kapott a rendezvényen a taposási kár mérséklése. A nem megfelelő nedvességi állapotban megterhelt, túlzott taposástól tömörödött és levegőtlenné váló talaj lehetetlenné teszi az egyenletes vetést, illetve abnormális csírázást, csíraelhalást, a gyökérzet gyengébb fejlődését eredményezi. Ennek hatására egyenetlen, helyenként gyengébben fejlődő állomány alakul ki, amely a stresszhatásokra is érzékenyebb lesz.

A vetés kivitelezése során az egyenetlen vetésmélység és egyenetlen tőeloszlás jelenthet olyan problémát, amelynek káros hatását a későbbiekben már nem tudjuk korrigálni. Az egyenetlen vetésmélység egyenetlen kelést okoz. 
A később kelő növények versenyhátrányba kerülnek, nem hoznak teljes értékű termést, így táblaszinten terméskiesést tapasztalhatunk.

Az egyenletes vetési mélységhez ha­­sonlóan fontos, hogy minden egyes tő optimális távolságra kerüljön egymástól. Ennek megvalósításához a vetőgépet 
az adott vetőmagtételnek megfelelően kell beállítani, hogy minden furatba egy mag kerülhessen, és azt pontosan vesse is ki.

 
Szerző: AgrárUnió


Címkék: kukorica, bemutató, hibrid, csávázás, Dekalb Smart, Acceleron, Dekalb

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...