Hirdetés

Az EURALIS vezető napraforgó hibridjei 2015-ben

Növénytermesztés - 2015.12.18

Az Euralis napraforgóinak nemesítési hátterét a cég résztulajdonában álló Soltis biztosítja, mely a világpiacon ma napjaink egyik vezető napraforgó-nemesítő vállalkozása. Magyarországon Szeged mellett Zsombón folytat aktív tevékenységet. A célok között szerepel a termőképesség, az olajtartalom, a betegség-ellenállóság, a szárazságtűrés, valamint a koraiság elérése a termésstabilitás megőrzése mellett.

Hazánkban ma a napraforgó-termesztésben a Clearfield szegmens aránya 65% körüli. Az Euralis itthon eladott napraforgó vetőmagjainak döntő hányada is ide tartozik.
A korai Clearfield csoport gerincét az ES AMIS, az ES NOVAMIS és az ES EUROMIS trió adja. Mindhárom hibrid igen jól bírta 
a csapadékos jelleg miatt megnövekedett betegségnyomást 2014-ben.
Az ES AMIS pl. Csávolyon 3,5 t/ha eredményt produkált üzemi körülmények között, de Csikérián is hozta a 3,1 t/ha-t minimális technológiai ráfordítással, gombaölő szeres kezelés nélkül! 
A Sclerotiniát (főleg a száron) jól tolerálja. Kezdeti fejlődése gyors, az állomány zömök és homogén. A napraforgószádor hazai rasszaival (A-E) szemben ellenálló.
Az ES NOVAMIS, mely az ES AMIS ikertestvére, a szádor A-F rasszaival szemben is ellenálló. A 2014-es saját demo kísérleteinkben 17 hibrid közül a 3. helyen végzett 7 hely átlagában 
3,67 t/ha termésszinttel.
A szintén korai és szádorrezisztens ES EUROMIS stressz-ellenállósága és stabilitása az eltérő viszonyok között is kiemelkedő, nagy termőképességű, intenzív hibrid. Dalmandon egy 47 hibrides demo kísérletben az előkelő 6. helyet szerezte meg, 
4,18 t/ha terméssel.
Cégünk az elsők között vezeti be a 2015-ös év újdonságait, 
a Clearfield Plus hibrideket, melyekhez a jövő évtől megjelenő új gyomirtó szer kiválóan használható lesz, de addig természetesen a jelenlegi technológia is jól alkalmazható:
ES CANDIMIS (középérésű): magas termésszint jellemzi, mely magas olajtartalommal is párosul. A-E rasszokig szá-dor-rezisztens.
A HO Clearfield Plus hibridek forgalmazásában is az abszolút elsők között vagyunk:
Az ES POETIC (középérésű HO): a Sclerotiniát, Phomát nagyon jól tolerálja.

2015-re több meglepetés akcióval is készültünk.

Keresse fel rendszeresen honlapunkat és vetőmagjainkat pedig forgalmazóinknál!

Csigó György Tamás
termék- és marketingmenedzser
www.euralis.hu

Címkék:
Kiemelt hírek