A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Precíz és sokoldalú vetőgép: Lemken Solitair 9

Növénytermesztés - 2018.09.29

A Lemken inkább a talajművelő gépeiről híres, azonban Magyarországon is egyre több gazdaságban bizonyítanak a német gyártó vetőgépei. A Lemkennél ezek nem új termékek, hiszen a gyártó tavaly ünnepelte a Solitair 20. születésnapját, tehát kiforrott, intelligens technológia van a Solitair vetőgépekben.

Precíz és sokoldalú vetőgép: Lemken Solitair 9


Németes precizitás, ötletes megoldások jellemzik a teljes kínálatot, amely – ahogy azt már a Lemkentől megszoktuk – széles palettát ölel fel. Több variációban, 3-tól 12 méteres munkaszélességig mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb gépet, legyen szó direkt vető gépről vagy rövidtácsával kombináltról, de akár önmagukban is választhatóak. A legnépszerűbb modell, a Solitair 9. Ez a vetőgép egy pneumatikus gabonavetőgép, amely elektromos vetőtengely-meghajtással rendelkezik, 3–6 méteres munkaszélességben. Rendelhető a vevői elképzeléseknek megfelelően függesztett, illetve félig függesztett kivitelben is. Hazánkban a félig függesztett kivitelek a legnépszerűbbek. 
A 2300 literes, tekintélyes méretű központi magtartálya hosszú műszakok esetén is ritkán igényel feltöltést. A tartály kialakítása kompakt, így könnyen tisztítható, leüríthető. A feltöltés big bag zsákból vagy feltöltőcsigával is könnyedén megoldható. A Solitair az apró magvaktól a nagyobb szemű borsóig mindennel megbirkózik, úgy, hogy precizitásban nem ismer kompromisszumot. Miben nyilvánul ez meg? A kiadagolt mag mennyisége mindig a beállított értékek szerint kerül kijuttatásra, még ha csak hektáronként kilós mennyiségről is van szó. 1,5 kilogrammtól 500 kilogrammig szabadon állítható a kivetett mag mennyisége.

A másik nagyon fontos körülmény a vetéstechnológiában az egyenletes vetésmélység. Csak abban az esetben várhatunk egyenletes növényállományt és kimagasló termést, ha növények egységesen, egyszerre, robbanásszerűen kelnek ki. A Lemken tudja ezt, és olyan csoroszlyakialakítást használ a Solitair vetőgépeken, amely egyedivé teszi a piacon. A csoroszlyák egy kovácsolt, felületén edzett paralelogramma felfüggesztésen keresztül csatlakoznak a vetősínhez. Így minden csoroszlya pontosan követi a talaj egyenetlenségeit, ezzel garantálva az egységes vetésmélységet a teljes munkaszélességen belül. A vetőcsoroszlyák egymáshoz képest elcsúsztatva helyezkednek el, így még nedves, sáros időben is biztosított a tökéletes öntisztuló képesség. Minden csoroszlyánál rugókkal megfeszítve tudjunk a talajra gyakorolt nyomást növelni. Opcióban a vetőgép kérhető hidraulikus szakaszolással is. Ilyenkor a gépkezelő 
a fülkéből, a monitoron keresztül kényelmesen zárhatja a rendelkezésre álló négy szakaszt. A vetőgép beállítása, leforgatása könnyen elsajátítható, gyors folyamat, így a különböző kultúrák közötti átállás sem gond a gépkezelőnek. A Solitair a mai igényeknek megfelelően lehet Isobus-kivitelű GPS által végzett szakaszolással, amiért a Headland-Command felelős, míg a Tramline-Control segít a művelőutakat elhelyezni a táblán belül.


Címkék: vetőgép, Lemken, Solitair