TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.094,72 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.647,58 Ft (tonna)
Napraforgómag: 135.244,11 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 62.359,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.815,37 Ft (tonna)
Repcemag: 162.038,58 Ft (tonna)
Full-fat szója: 231.530,42 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 686 Ft
Benzin ára: 662 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 383,69000
USD: 358,72000
CHF: 399,78000
GBP: 443,70000
Hirdetés
Stressztűrőbb repcefajták a stabil termésért

Stressztűrőbb repcefajták a stabil termésért

Növénytermesztés - 2018.07.06

Mi a jelentősége a fajtaválasztásnak a stresszhatások csökkentésében 
a repcetermesztésben? A címben szereplő „fajta” szó fogalomként belénk rögzült, ugyanakkor mára már, köszönhetően 
az elmúlt 15-20 év nemesítői munkájának, inkább csak hibridekről beszélhetünk.

Milyen tulajdonságai változtak meg a korábban vetett repcefajtáknak és -hibrideknek?

Talán az első és legfontosabb tulajdonság a télállóság, mely az egyik, ha nem a legfontosabb a biztonságos repcetermesztéshez. 2016–17 telének hosszan tartó, mínusz 10 Celsius-fok alatti hőmérsékletei és a néhány napon át tartó mínusz 20 fok alatti fagyok levizsgáztatták a repcék ezen tulajdonságát. Sokan nagy területen számítottak a repcék kifagyására, ám ez nem következett be, csak elhanyagolható területen. Az RAGT hibridjei pedig kiválóan vizsgáztak, mivel egyetlen hektárt sem kellett kitárcsázni. 
A mégis előforduló kifagyások okai nem a hibridekben keresendők, hanem a belvizes, későn vetett, rovarok által károsított területeken voltak tapasztalhatók.

Milyen tulajdonságok és technológiai elemek szükségesek 
a kiváló télállóság eléréséhez?

1. Intenzív kezdeti fejlődés. Ez segít abban, hogy a tél beállta előtt a megfelelő gyökérzet kialakuljon. Fontos persze az erős lombozat is, amely a rövidülő, hűvösödő napok folyamán megfelelő mennyiségű cukrot asszimilál és raktároz be a gyökerekbe.

Ugyanakkor az is fontos tulajdonság, hogy a repcénk ne legyen túlfejlődésre hajlamos! Ennek a kritériumnak több RAGT-hibrid genetikailag is megfelel (például Bonanza, Trezzor).

2. A vetésidő jó megválasztása! A korszerű hibrideket ma már nem szükséges túl korán (augusztus utolsó dekádja) elvetni, de ha valaki biztonságosabbnak érzi a korai vetést, akkor mindenképpen ajánlott a 6 valódi leveles korban erős regulálószer adása. Ezek többnyire azol típusú gombaölő szerek, melyek használata esetén a gombaölő hatás csak másodlagos. Az elsődleges, hogy megváltozik a növényünk növekedésihormon-összetétele, ennek során a csúcsirányú megnyúlás helyett a gyakorlatban intenzívebb gyökérnyaki megvastagodást érhetünk el. A szeptember első dekádjában vetett hibrideknél is szükség lehet a regulálásra, de az RAGT egyes hibridjei esetében ez már biztonsággal elhagyható. A szeptember második felében vetett hibridjeink is átvészelték a fent említett nagy hidegeket, de ebben az esetben már a regulátorozást el kell hagyni.

3. Megfelelő tőszám! A mai korszerű hibridek nagyszámú elágazás képzésére képesek, ha van elég terük hozzá! 20-25 darab jól áttelelt tő négyzetméterenként bőven elegendő a legnagyobb termésekhez. Ehhez ma már gabonavetőgépekkel nem szükséges 350 ezer csíránál többet elvetni. Nagyon biztatóak a 45 és a 75 cm sortávra vetett repcék is, melyeknél tovább csökkenthető a vetett csíraszám akár még a 150–190 ezer/ha mennyiségre is. Lényeges, hogy az alacsony csírával vetett területen mind ősszel, mind tavasszal az állomány teljes talajtakarásáig gyommentesen kell tartani a területet, ennek sokkal nagyobb itt a jelentősége, mint a nagy magnormával bevetett területeken.

trezzor        trezor

Trezzor, Szabadegyháza, 2017

Egy másik stresszhatás a szárazság, a hőstressz, amely ellen a technológia szinte minden elemében tehetünk valamit, elsősorban a jó minőségű, mély talajmunkával, amely nem porosít.

A nemesítés is kiveszi a részét a szárazság elleni küzdelemből azzal, hogy a növények intenzív gyökérfejlődését is a programja részévé teszi. Ennek egyik nagyon jó példája a BONANZA hibridünk, mely mind a gyengébb vízgazdálkodású talajokon, mind pedig az átlag alatti mennyiségű csapadékok esetén jó eredménnyel termeszthető, köszönhetően agresszív gyökérzetének. Egy másik eleme a szárazság elleni védelemnek a koraiság, illetve a gyors virágzás, terméskötés (RGT Trezzor).

RGT Trezzor

RGT Trezzor, Baracs, 2017. 11. 03.

A teljesség igénye nélkül és nem utolsósorban a betegségeket is meg kell említeni a stresszhatások között. Itt ki kell emelnünk a Phoma lingam gombabetegséget, amely megtámadja a növény levelét és gyökérnyaki részét, és ezzel jelentős károkat okoz.

A poligénes alapú kvantitatív rezisztenciával rendelkező hibridek kerülhetnek be az RAGT portfóliójába.

A kvantitatív rezisztencia (Trezzor, Cuzzco, Baraque, Bonanza, Manzzana, Arazzo, Ginfizz, Bonzzai) a kórokozó számára olyan, mint egy labirintus, mivel a védelmet számos faktor együttes hatása biztosítja. Nem jelent 100%-os védelmet (apró foltok előfordulhatnak a levélen), de a kártétel mértéke nem lesz jelentős (a szárra nem terjed át a fertőzés). Az ellenállóság meglétét több gén határozza meg, így a kórokozó változása után is megmarad a védettség, tehát hosszú távú rezisztenciáról van szó.

Repce

Válassza Ön is az RAGT hibridjeit! Mert: RAGT, a másik út a sikerhez!

Beregi Endre
az RAGT szakmai bizottság vezetője

Címkék: repce, repcetermesztés, hibrid, RAGT, stressz
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Csaknem 11 milliárd forint támogatás érkezik a tejtermelő és ...

Az Agrárminisztérium a nehéz gazdasági helyzetben lévő szarvasmarhatartók likviditásának biztosítása ...