A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Genezis Green Max

Igényre szabott választék

Igényre szabott választék

Növénytermesztés - 2018.06.27

A Gabonakutató országos kalászos- és repcefajta-bemutatója Gazdag kalászoskínálatát, közöttük újdonságait, valamint repcefajtáit vonultatta fel idei országos fajtabemutató rendezvénysorozatán a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft.

Igényre szabott választék


A délkelet-magyarországi bemutatóra – amelyet a Hódagro Zrt.-vel közösen szerveztek – Hódmezővásárhely határában, a Hódagro Zrt. batidai kerületében június 7-én került sor. A nagy érdeklődéssel kísért rendezvényen termelők, partnerek, integrátorok közel négyszázan vettek részt.

Teljes körű megoldás

Köszöntőjében dr. Szarka Béla, a Gabonakutató ügyvezető igazgatója kiemelte: a GK portfóliója megújult, teljes körű megoldást kínál minden szegmensben. Szabó Lajos, a Hódagro Zrt. elnök-vezérigazgatója egyebek között arról szólt, hogy egy, a Gabonakutatóval közös nyertes pályázatuk öttagú konzorciumában második éve együttműködnek olyan fajták nemesítése, előállítása érdekében, amelyek egységnyi területről a legnagyobb tápértéket tudják adni.

Fajtaelismerési oklevelek és növényfajta-oltalmi okirat átadásával folytatódott a program: dr. Bóna Lajos, a Gabonakutató szakmai igazgatója a GK Fehér tönkölybúza és dr. Palágyi András, a GK Arany zabfajta nemesítője vehette át az oklevelet, illetve dr. Mihály Róbert, a GK Toma tavaszi árpa nemesítője az oltalmi okiratot dr. Szarka Bélától. A nemesítés, új fajták előállítása mellett a hasznosításra, így a tritikálé humán alkalmazására, a színes búzák felhasználására szolgáló ajánlásokat is kidolgoz a Gabonakutató – erről számolt be a hallgatóságnak Ácsné Bozóky Erika kutató, tudományos munkatárs, laborvezető.

Merre tart a magyar búzatermesztés? – Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége (MGTSZ) főtitkára ezt vázolta előadásában. Elmondta sok egyéb mellett, hogy hazánkban csökkenő tendenciát mutat a búza, árpa, kukorica vetésterülete, de egyre nagyobb területen termesztenek napraforgót, repcét. A gabonafelvásárlási árak nem a minőségre ösztönzik a honi termelőket, miközben az igazán jó minőségű búza a külpiacokon ma is keresett, eladható.

fajtabemutató

A virtuális fajtabemutató után élőben is láthattuk a fajtasorokat

Mit éri meg termelni?

„Kalászoskínálatunk, újdonságaink” címmel mutatott be GK-fajtákat Virágné Pintér Gabriella, a Gabonakutató kereskedelmi igazgatója. Elöljáróban kiemelte: amikor a „mit termeljünk, mi hoz jövedelmet?” kérdésben döntést hoz a termelő, három fő szempontra célszerű figyelemmel lenni. Ezek pedig: a célpiac, 
a fajta és az agrotechnika. A Gabonakutató portfóliójában – amelyet az eltérő termelői igények ismeretében állítottak össze – teljes a kínálat minden tekintetben. A mennyiségi termelőknek ajánlott, nagy termőképességű búzák között elsőként említette az előadó az elmúlt bő évtized sikerfajtáját, a GK Csillagot, amely egyszerre felel meg minőség és mennyiség tekintetében is az elvárásoknak; a szaporítóterület részarányát tekintve évek óta az élen teljesít, első-második helyen áll. Nagy termőképességű fajta a malmi minőségre is képes GK Szilárd, valamint az újdonság, a GK Arató. Ez a középkései érésű, szálkás kalászú fajta a 10 tonna/ha hozamot is átlépheti. A minőségi búzát termelőknek összeállított kínálatban a javító minőségű GK Bakony és GK Békés, illetve a malmi GK Ígéret, GK Pilis és a 
GK Futár nyitja a sort. Új termék a palettán a búzatermelők számára nemesített GK Bagó, egy korai érésű, szálkás kalászú fajta, termőképessége 6,5-9 tonna/ha. 
A durumbúzák közül a GK Bétadurt és 
a GK Julidurt, a tritikáléknál a GK Szemest, GK Marost, az őszi zabok sorában 
a GK Impalát és az új, kiváló télállóságú GK Aranyt mutatta be Virágné Pintér Gabriella. Szintén újdonság a GK Fehér tönkölybúza, amelyet kiváló betegségtolerancia, jó télállóság, magas fehérjetartalom jellemez; igen jól tűri a szárazságot, és kiváló a termőképessége. Végezetül azt hangsúlyozta az előadó, hogy a jó termés alapvető feltétele a jó minőségű, fémzárolt vetőmag és az adott termőhelyre adaptált technológia.

A szegedi repcékről, a termesztés aktuális kérdéseiről Bácsi János, a GK területi képviselője tartott előadást. Bemutatta 
a GK fajtákat; a GK Csengét, GK Rékát, 
GK Gabriellát.

Fajtasorok a szántóföldön

A szántóföldi bemutató ezúttal virtuális sétával kezdődött; mivel lecsapott egy zivatarfelhő, dr. Cseuz László osztályvezető vetített képein mutatta be a látványos GK-fajtasorokat. Közben elállt az eső, és a határban „élőben” is szemrevételezhették a résztvevők parcellákat. Egy közös GK–YARA–BASF technológiai kísérletben vesz részt két őszi búza, a GK Ígéret és 
a GK Szilárd – ezek bemutatásával kezdődött a szántóföldi szemle. Ennek a magas színvonalú, intenzív technológiának köszönhetően a búzák az input anyagokat jól tudják hasznosítani. A továbbiakban öt őszi káposztarepce, tizenegy őszi búza, két durumbúza, egy tönkölybúza, három tritikálé, egy-egy őszi árpa és ősz zab, valamint négy tavaszi kalászos fajtasorát mutatott be dr. Cseuz László és Székely Réka. Az őszi búzák sorában nagy érdeklődést tanúsítottak a hozzáértők az újdonságok – a jó malmi minőségre képes, kiválóan alkalmazkodó GK Bagó és a sárgarozsda-ellenálló, középkései, kiváló állóképességű GK Arató – iránt is.

Megfelelni az elvárásoknak

 dr. Szarka BélaDr. Szarka Béla
Ügyvezető

 

Dr. Szarka Bélát, a Gabonakutató Nonprofit Kft. gyvezető igazgatóját a cég élén eddig eltöltött közel egy év tapasztalatairól, a jövő terveiről kérdeztük.

„A takarékos és hatékony gazdálkodás erősítése érdekében sokat tettünk az elmúlt időszakban – kezdte dr. Szarka Béla. Az individuális szempontok mellett előtérbe került a kiadás-bevétel arányának javítása, az utóbbi javára. A vetőmagtermesztés óriási költséggel jár, csak az ezt meghaladó bevétellel lehet gazdaságos. Ehhez erősíteni kell az értékesítést, eladni pedig csak kiváló, a legkülönfélébb igényeket kielégítő termékeket lehet. Egyetlen növény nem tud minden igényt kielégíteni, képesnek kell lennünk arra, hogy megfeleljünk annak a gazdának is, aki a nagy termésű búzát keresi, annak is, aki a minőséget helyezi előtérbe, és annak is, aki speciális igényekkel jelentkezik. Elmondhatjuk, hogy ennek ma már megfelelünk, a legjobb visszajelzés, hogy keresik, veszik a vetőmagjainkat.

Ez az alfája és ómegája mindennek. Hiába mondanánk szépeket és kedves szavakat egymásnak, ha nem vennék a vetőmagjainkat, semmire nem mennénk. Figyelnünk, reagálnunk kell a megjelenő újabb igényekre, a vevő ezt várja tőlünk. Ami a jövőt illeti, komoly lehetőséget látunk abban, hogy olyan új, nagyon egészséges, jelentős mértékben toxinmentes kalászosokat hozzunk létre, amelyekre szintén igény van. Ez a tanácskozás sokat adott számunkra és minden bizonnyal a szép számban megjelent gazdálkodóknak, valamennyi érdeklődőnek” – mondta dr. Szarka Béla ügyvezető igazgató. 

Csak a szegedi fajták

Molnár GyörgyMolnár György
őstermelő

 

Molnár György őstermelő a Szentes, Szarvas közeli határban gazdálkodik, mintegy 160 hektáron, nem a legjobb földeken. Több évtizedes tapasztalatairól és arról kérdeztük, adott 
e számára valami újat a tanácskozás.

„Folyamatosan figyelem a GK fajtáit, most is sok újat hallottam – mondta bevezetőben Molnár György. – Az érdeklődésem nem véletlen, a fiaim, akik külön területen gazdálkodnak, és én is csak szegedi fajtákat termesztünk. A Békés, a Körös, a Futár, újabban a Berény és a többi bevált, ezek tökéletesen megfelelnek az alföldi talaj- és természeti viszonyoknak, aszálytűrők, a betegségeknek ellenállóak. Az idén is volt mit tűrniük, akadt ugyanis olyan terület, ahol májusban három-négy milliméter csapadék hullott. Búzát, árpát, repcét, lucernát, napraforgót, borsót, héj nélküli tököt termesztünk, és továbbszaporítással is foglalkozunk. A megtermelt vetőmagokat saját üzemünkben készítjük ki” – sorolta. Arra a kérdésre, hogy miben kellene nagyobb segítség a gazdáknak, a következőt mondta. „Nemcsak beszélni, ígérgetni kellene sok mindenben, hanem cselekedni. Több dolog közül csak egyet említek, a kutatás, fejlesztés területén kellene nagyobb támogatás, ami a mindennapokban több segítséget nyújtana a gazdáknak. Minden előrelépésnek ez lenne az alapja” – summázta Molnár György.
Szerző: AgrárUnió


Címkék: repce, kalászos, Gabonakutató, bemutató

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...