TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.094,72 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.647,58 Ft (tonna)
Napraforgómag: 135.244,11 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 62.359,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.815,37 Ft (tonna)
Repcemag: 162.038,58 Ft (tonna)
Full-fat szója: 231.530,42 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 686 Ft
Benzin ára: 662 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 383,69000
USD: 358,72000
CHF: 399,78000
GBP: 443,70000
Hirdetés
Már nem csak kukoricában vagyunk jók

Már nem csak kukoricában vagyunk jók

Növénytermesztés - 2018.06.06

Régóta vitatott kérdés a repcetermesztők között, hogy vajon mennyit számít a jó hibridválasztás a jövedelmezőség szempontjából. Különböző álláspontok vannak, melyek szerint 
a hibridválasztás hatása 25% és 40% között van. Bármelyik véleményt fogadjuk is el, látnunk kell, hogy a bevételünk nagyságát minimum egynegyed részben ez a kérdés határozza meg.

Az RAGT-nél folyamatos az innováció. Nagy hangsúlyt fektetünk a legfrissebb kutatási eredmények megismerésére, a legújabb nemesítési eljárások és új genetikai alapok felhasználására munkánk során. Évről évre új, a korábbiaknál korszerűbb hibridjeink kapnak állami elismerést, melyek nagyobb termőképességgel, magasabb olajtartalommal, megbízhatóbb termésstabilitással és jobb betegség-ellenállósággal rendelkeznek. Ennek köszönhető, hogy a legjelentősebb termelők ma már az RAGT-repcéket vitathatatlanul a piac legjobbjai között tartják számon. Népszerűségük növekedését az is jól mutatja, hogy gyorsuló ütemben, évről évre 2-3000 hektárral nő e hibridek vetésterülete Magyarországon.

A kifejezetten korai virágzást és betakaríthatóságot, valamint 
a könnyen kezelhető alacsony növénymagasságot kedvelő termelők számára kiváló lehetőség a CUZZCO nevű korai hibrid, mivel a koraiság miatt nem kell lemondani a nagy termőképességről sem. Alacsony méretének és erős szárának köszönhetően a megdőlés veszélyétől nem kell tartania annak, aki őt választja. A középkorai érésidejű TREZZOR a termelők régi vágyának megtestesítője: a nagy termés és a magas olajtartalom legjobb kombinációja. Ez a legmagasabb olajtartalmú RAGT-repce, így bátran javasolható mindenkinek, aki olajprémiummal akar értékesíteni. Kiváló télállóságát bizonyítja, hogy 2016–2017 telén kibírta a hosszabb ideig tartó, hó nélküli hideget, és termelőink visszajelzései alapján a 2017–2018-as télen sem volt kifagyás.

A középérésű RGT JAKUZZI a legújabb hibridünk. Genetikájában egyesíti mindazt a tudást és tapasztalatot, melyet szakembereink korábbi hibridjeink nemesítése során megszereztek. Termőképessége kísérleti körülmények között a 6,5 t/ha-t is meghaladta, így kedvező időjárás mellett hatalmas nyereséghez juttathatja termelőjét. Lassú őszi fejlődése miatt a korai szárba indulás s ezzel a télállóság csökkenésének veszélye nem áll fenn. Adott esetben még a regulátoron is spórolhatunk.

ragtA repcehibridek természetes genetikai ellenállósága a legfontosabb gombabetegségekkel szemben szintén sokat segíthet a termesztés jövedelmezősége szempontjából. Hiszen ez nemcsak a terméskiesés minimalizálását jelenti, de a növényvédőszer-költség csökkenését is eredményezi. S ez mind ügyfél-elégedettségi, mind környezetvédelmi szempontból nagyon fontos számunkra. Ma már minden RAGT-hibrid sajátja az a teljes FÓMAREZISZTENCIA, mely az összes Phoma-rassz ellen működik, s működési mechanizmusának köszönhetően a kórokozó mutációja esetén is hatásos marad.

 

 

A hibridek értékét emeli nagyfokú alkalmazkodóképességük, melyet a különböző termőhelyeken mért magas eredmények bizonyítanak. A 2017. évi fajtasoros és üzemi terméseredmények igazolják, hogy nem döntött rosszul az, aki a kiváló stabilitású RAGT-repcék közül választott. Mindehhez ráadás még az átlag feletti olajtartalom, ami prémiumot jelent az értékesítésnél.

Az 1. ábra az RAGT-repcehibridek fajtasorokban elért 2017. évi termésátlagait mutatja. Mindegyik hibrid átlaga minimum 12 sor eredményéből képződött. A fajtasorok átlagához viszonyítva a TREZZOR 105%-os, a CUZZCO 103%-os, az RGT JAKUZZI pedig 109%-os eredményt ért el.

ragtdiagr1

A 2. ábra az RAGT hibridek üzemi területeken elért terméseredményét mutatja. A TREZZOR termésátlaga 1360 ha, A BONANZÁ-é 1015 ha, a MANZZANA eredménye 420 ha üzemi terület átlagát mutatja. Ha az RAGT hibridek termésszintjét összehasonlítjuk 
a 2,85 t/ha-os országos átlaggal, akkor látható, hogy leggyengébb hibrid is több mint fél tonnával felülmúlta az országos átlagot, mely a termelőnek (az olajprémiumokat nem is számítva) legalább 68.000.Ft többletbevételt jelent hektáronként. 
A TREZZOR esetében azonban ez az összeg elérheti a hektáronkénti 85.000 Ft-ot.

ragtdiagr2

Látható tehát, hogy nem mindegy milyen hibriddel dolgozunk. A nyereségünk múlhat rajta, hogy ki tudjuk-e választani a területünknek megfelelő, kellő termőképességgel és termésstabilitással rendelkező hibridet, mint például az RAGT TREZZOR-ja, CUZZCO-ja vagy JAKUZZI-ja.

RAGT – a másik út a sikerhez!
www.duokukorica.hu
www.ragt.hu
https://www.facebook.com/ragt.vetomagkft

Címkék: repce, trezzor, RAGT, cuzzco, jakuzzi, bonanza, manzzana
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A háború piaci kockázat a magyar mezőgazdaság számára

Az orosz-ukrán háború és annak következményei megszakították a mezőgazdasági termelés elmúlt évtizedben ...