TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Forthial a kalászosok biostimulátora

Forthial a kalászosok biostimulátora

Növénytermesztés - 2018.06.04

A határt járva még az időben elvetett búzák és árpák sem 
a megszokott képet mutatják a fejtrágyázás elvégzése után, 
a kedvezőtlen, rendkívüli márciusi időjárás hatására nem fejlődtek optimálisan. Ebben a helyzetben azonban mindent meg kell tennünk, hogy a differenciálódott oldalhajtásokból minél többet ki tudjon nevelni a növényünk, és a már meglévő terméspotenciált minél magasabb szintre emeljük.

Ebben segítségünkre lehet a biostimulátorok okszerű felhasználása, amelyek a többi technológiai elemre szervesen ráépülve (fejtrágyázás, lombtrágyázás, növényvédelem stb.) és kiegészítve azokat, biztosítani tudják számunkra a várt terméstöbbletet.

A biostimulátorok használata a kalászosokban is egyre inkább teret hódít, a felmérések szerint már a vetésterület közel 15%-án alkalmazzák a gazdálkodók ezt a technológiai elemet, ami jelenleg is növekvő tendenciát mutat. Ez a folyamat nem véletlen, hiszen az extrém időjárási tényezők napjainkban fokozottabban jelentkeznek (abiotikus stresszhatások), és a kitűzött célok mind mennyiségi, mind minőségi szempontból is egyre magasabbak, melyeknek megfelelni egyre nehezebb.

forthial

               kezeletlen,      Forthiallal kezelt

Az Arysta - egyre bővülő biostimulátor-portfóliójában  - kifejezetten kalászosokra kifejlesztett termék a Forthial. Ez a cégünk által gyártott készítmény egy tengeri alga (Ascophyllum nodosum) bázisú biostimulátor, amely az élettani hatásért felelős GA 142 algaextraktum mellett a klorofillképződésben fontos mezoelemet, a magnéziumot tartalmazza (magnézium-nitrát formájában) nagyobb mennyiségben. A GA 142 algaextraktum aktív hatóanyagaira (oligoszacharidok, betain, vitaminok, hormonok) alapozott technológia a PAT (Physio Activator Technology), amely kifejezés egy többtényezős élettani hatást jelöl.

A Physio Activator hatáson alapuló Forthial kijuttatását 
a gabonafélék energiaigényesebb fenológiai szakaszaira időzítve pozicionáljuk, amikor a növény tápanyag- és asszimilátumigénye a legnagyobb. Az első kezelést bokrosodás végétől 2 nóduszos állapotig javasoljuk elvégezni a Forthial 1,0 l/ha-os dózisával. 
A gyomirtással vagy a gombaölő szeres kezelésekkel egy menetben kijuttatható.

Forthial felhasználás üzemi eredményei

Az algaextraktum aktív hatóanyagai (oligoszacharidok) a kezelést követően fokozzák a kalászosok gyökérzetének talajból történő tápelem-anyagcseréjét, a tápelemek felvételéért és azok növényen belüli szállításáért felelős enzimrendszerekre hatva (a nitrátreduktáz, foszfatáz, vasreduktáz enzimek fokozottabb működése a gyökerekben és a rizoszférában). A tápanyagfelvételért felelős enzimek stimulációjával a kijuttatott fejtrágyák és alaptrágyák hasznosulása jobb lesz, ami a bokrosodás végétől 
a virágzás kezdetéig tartó intenzívebb tápanyagbeépülési fázisban javítja a kezelt növények kondícióját.

A betakarítandó termés mennyisége és minősége szempontjából nem mindegy, hogy a differenciálódott mellékhajtásokból a gabona mennyit tud kinevelni a rendelkezésére álló víz és tápanyag függvényében. Ezért ez az első Forthial-kezelés a hatékonyabb tápanyagfelvétel stimulációján keresztül a kinevelt oldalágak számára, a nagyobb négyzetméterenkénti kalászszámra összpontosít. Az alsóbb levelekbe és szárba korábban beépült tápanyagok (ásványi anyagok, cukrok, fehérjék) a szemkitelítődés időszakában a kalászba áramlanak, és ott újra hasznosulnak. Ezért az ebben az időpontban végrehajtott kezelés egyaránt befolyásolja a termés mennyiségét és minőségét.

forthial

                  kezeletlen,                                        Forthiallal kezelt
                                          Nagykáta, 2016

A zászlós levél fejlődésének-kiterülésének időszakában végzett Forthial-kezelés a fent leírtakon túl (tápanyagfelvétel felpörgetése a talajból) hatással van a zászlós levél méretére, annak klorofilltartalmára és fotoszintetikus aktivitására, aminek köszönhetően a kezelt növényekben több asszimilátum jut a kalászokba. A készítmény dózisa ebben az esetben is 1,0 l/ha.

Mivel a zászlós levél és az alatta lévő két levél felel a termés döntő részéért, működésük intenzitása alapvetően befolyásolja a betakarított termés mennyiségét, minőségét, így gazdálkodásunk jövedelmezőségét. A zászlós levél által nagyobb mennyiségben termelt asszimilátum a virágzás időszakában befolyással bír a kalászonkénti magszám alakulására. Az ezermagtömeget pedig a szemkitelítődés időszakának tápanyaghelyzete befolyásolja, ami a szárban és levelekben raktározott tápanyagok mennyiségétől (1. kezelés) és a zászlóslevél fotoszintetikus aktivitásától nagymértékben függ (2. kezelés).

forthial

                   kezeletlen,                                               Forthiallal kezelt
                                               Nagykáta, 2016

A 2016-ban végzett kis parcellás és üzemi kísérletek kijuttatási időpontjai is az ajánlott időpontokra estek, és bizonyítják, hogy intenzív termelési környezetben igazán kifizetődő a Forthial használata gabonaféléinkben. Nemcsak szárazanyag- és zászlóslevél-vizsgálatok, hanem termésmérési eredményeink is alátámasztják a pozitív élettani hatást. A biostimulátoros kezelést mindig célszerű kombinálni lombtrágyákkal, mert azok beépülését és hasznosulását is pozitívan befolyásolják. Ezért a Forthiallal együttesen az Adob gabona 3,0–4,0 kg/ha-os dózisát javasoljuk kijuttatni mindkét időpontban, mely egy szilárd, a gabona számára fontos mikro- és mezoelemeket kelátkötésben tartalmazó, kiváló oldódási tulajdonságokkal bíró, speciális lombtrágya. A tankkeverék készítésekor minden esetben utoljára tegyük a tartályba a Forthialt, és maximális koncentrációját (2%) a permetlében ne lépjük túl. 
A levélen történő terülés és a hatóanyagok jobb felszívódásának fokozására javasoljuk a Silwet Star adjuváns (0,1%) felhasználását, amennyiben a kombinációs partner nem tartalmaz ilyen típusú adalékanyagot. Az Arysta Forthial biotimulátora és az Adob gabona lombtrágya párosának a kalászostechnológiába történő illesztését ajánljuk mindazon gazdálkodónak, akik akár közepes, akár nagyobb műtrágyaadagokkal dolgoznak, és általában is intenzív technológiát alkalmaznak, ezzel pedig a termés mennyiségének és minőségének maximalizálására törekednek és az inputanyag-ráfordításaikat is ehhez igazítják.

Aysta LifeScience Magyrország Kft.Címkék: biostimulátor, kalászosok, Forthial, Aysta
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Miseran Flexx-hatás felpörgetve a varázsló csomagjában

A kukorica gyomirtása nem megoldhatatlan feladat, ugyanakkor mégis egyre nehezebb. Túl vagyunk az aranykoron: ...