TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.802,03 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.775,99 Ft (tonna)
Napraforgómag: 129.480,27 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.887,48 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.830,66 Ft (tonna)
Repcemag: 155.187,87 Ft (tonna)
Full-fat szója: 233.732,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 682 Ft
Benzin ára: 652 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,07000
USD: 373,75000
CHF: 406,82000
GBP: 454,93000
Hirdetés
Pokoli (j)ég indulás – Természeti katasztrófa az erdőháti településeken

Pokoli (j)ég indulás – Természeti katasztrófa az erdőháti településeken

Növénytermesztés - 2015.07.10

Az ország legkeletibb részét páratlanul súlyos időjárási katasztrófa sújtotta idén. Az amúgy is hátrányosabb körülmények között élő, ám szorgalmas szabolcsi embereket a természet újra és újra veri. A földművesnek sajnos jó pár éve már hozzá kellett szoknia ahhoz: nem múlik el tavasz úgy, hogy ne hozzon valami rosszat.


A szélsőséges időjárás teljesen bizonytalanná teszi a mezőgazdálkodást napjainkra. Most az ország keleti része kapott ismét egy „övön aluli ütést” a természettől. Az amúgy meseszép Erdőhát, Túrhát, Tiszahát térségébe pünkösd hétfőjén ítéletidő érkezett Szatmárnémeti felől, széllel, jéggel, özönvízzel, és végigvonult keleti, majd északi irányba. Szatmárnémetit már délután 3 órakor elverte a dió nagyságú jég, majd felhőszakadással elöntötte Csengert, és az erdőháti településekre ömlött az özönvíz. Néhol tojás nagyságú jég is esett (Méhtelek, Rozsály, Tisztaberek). Zajtára délután 5 óra előtt csapott le a zivatar, éktelen károkat okozva, majd nem sokkal később Rozsályba érkezett.

jégMindent letarolt
Sztolyka Zoltán, Rozsály polgármestere azt mondja, 3 óra alatt kb. 90–92 mm csapadék ömlött le, hömpölygött a földeken, utcákon, kerteken. „A jég mindent letarolt, szétvert, a házakban tett károkon túl letarolta a növényeket – sorolta a polgármester. – Egy 20 hektáros területünk jéghálóval van védve, egyedül az menekült meg. A többi helyen mindent vitt, uborkát, kukoricát, gyümölcsöt. A fák úgy néztek ki, mintha golyószóróval lőtte volna szét valaki, még a háncsát is levitte sok helyen a jég. Ez kihat a jövő évi termésekre is, akkorára sem fogják kiheverni a gyümölcsfák. Külön biztosításokat nem nagyon kötnek errefelé. Egy stáb alakult a sújtott települések polgármestereiből, megírtuk a levelet a miniszterelnöknek, kértük, nyilvánítsák katasztrófa sújtotta területnek az érintett településeket. Érkeztek már felajánlások is, próbálkozunk újabb palánták ültetésével, de nyilván azok később fognak termést hozni. Nagy az elkeseredettség, de mindent meg fogunk tenni, közösen, hogy talpra álljunk.”

Botpalád történetében sem fordult még elő ilyen az elmúlt 80 évben. Gyurkó Andás polgármester több mint 6 évtizede él a faluban, de ekkora pusztítást még nem látott. „A cseresznye nagyságú, éles jégdarabok 20-25 percig verték a falut, fél óra alatt kb. 60 mm csapadék ömlött le – emlékszik vissza a település első embere. – Az uborkát totálisan elverte, a 10 hektár dióültetvény gazdái még a jövő évi termésről is lemondtak, minden növényt, ami csak a föld felszínén volt, letarolt a jég. A faluban amúgy is nehéz helyzetben vagyunk, 180 fő a regisztrált álláskereső, nincs hol dolgozniuk az embereknek, az uborka, a kiskert egy kis kiegészítő jövedelem lett volna. Nem tudjuk, hogyan tovább, a háromszorosan is hátrányos településünk külső segítségre is számítana.”

Pokoli (j)ég indulás – Természeti katasztrófa az erdőháti településeken

Jött a zibor
Sonkád egyik legidősebb embere, a 87 éves Fülöp Lajos pünkösd napján úgy látta, a jég Tiszaújlak felől érkezik nagy sebességű széllel. „Mifelénk úgy hívják, jött egy nagy „zibor”, tojás nagyságú jéggel ömlött az eső, mintha dézsából öntötték volna odafentről – meséli az egykori juhász. – Kimentem, hogy amit tudok, letakarok, de elcsúsztam a nagy szemű jégen. Életemben még nem láttam ehhez hasonlót, a faluban mindent tönkretett, letarolt, a kertekben állt a víz. A gazdák is nagyon elkeseredtek, odalett az idei bevétel.”
Az almájáról ismert Csengerben még a jövő évi termésre is kihat az idei vihar: mindent letarolt a jég, elöntött a víz. Mint Forján Zsolt polgármester elmondta, teljesen elpusztította az idő a gyümölcsfákat, az uborkáról és más lágyszárú növényekről nem is beszélve. „Kettétörte a szárakat, életképtelenné tette a növényeket, a kukoricát, napraforgót – részletezi Forján Zsolt. – Az almatermesztő gazdáknak oda a termésük, elvitte a jég. Az egyszerű embereknek ráadásul biztosításra nemigen telik. Sokan csak kis háztájiban, a kiskertjükben gazdálkodnak, kiegészítésként vagy a családjuk ellátására termelnek zöldséget, ott is elvitt mindent a jég. Ráadásul az önkormányzat is érintve van, 6 ezer négyzetméter területen közmunkaprogramban folyik intenzív növénytermesztés, ami szintén tönkrement. Megpróbálunk segítséggel talpra állni, levelet írtunk a földművelésügyi miniszternek, a miniszterelnök is tud róla, mi történt 
az Erdőháton. Kértük a közmunkaprogram meghosszabbítását, és azt, hogy emeljék meg a foglalkoztatottak létszámát legalább 1 évig, ugyanis július1-jével sok közmunkást el kell engedni, ha nem kapunk segítséget. A napraforgót – ha rá lehetne menni a földekre – újra lehetne vetni, az uborkát újra palántázni. Persze ez a tenyészidő kitolódásával jár, és a termés mennyisége sem lenne ugyanaz. Jelenleg folynak a kárfelmérések, de azt látjuk, kb. 70 – 100 %-os károkat lehet megállapítani a mostani helyzetkép szerint. Mindezek ellenére ragaszkodunk a Csengeri Almafesztivál mint szatmári hungarikum megtartásához. Megbeszéltük a gazdákkal, ami alma lesz, összegyűjtjük, de nem adjuk fel. Már vannak felajánlások, bízunk az összefogásban.”

A károsultakért

A károsult 22 település: Botpalád, Császló, Csenger, Csengersima, Gacsály, Garbolc, Kishódos, Kisnamény, Kispalád, Komlódtótfalu, Kölcse, Méhtelek, Milota, Nagyhódos, Rozsály, Sonkád, Szamosbecs, Tiszacsécse, Tiszakóród, Tisztaberek, Turricse, Zajta.
Széleskörű összefogás indult a jégkárt szenvedett erdőháti települések megsegítésére. Dr. Péter Csaba, a Felső-Tisza-vidéki Többcélú Kistérségi Társaság elnöke és dr. Tilki Attila, a térség egyéni országgyűlési képviselője nyílt levelet fogalmazott meg, melyben megköszöni az együttérzést a sújtott települések iránt, és a károk enyhítésére egy számlaszámot tettek közzé, amelyre a „Jégkár” szó feltüntetésével önkéntes felajánlások tehetők:
11744027-15445490-00000000

 
Szerző: Némethné Csubák Éva

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Csaknem 11 milliárd forint támogatás érkezik a tejtermelő és ...

Az Agrárminisztérium a nehéz gazdasági helyzetben lévő szarvasmarhatartók likviditásának biztosítása ...