talaj

Talajélet?! Gondolkozzunk hosszú távon!

A talajtermékenység legfontosabb meghatározója fizikai tulajdonságainak stabilitása, amelyek elengedhetetlen tényezők a sikeres és eredményes növénytermesztéshez. Számos, talajban lejátszódó folyamatnak nélkülözhetetlen és aktív résztvevői a különböző mikroorganizmusok, köztük a talajbaktériumok. Ezért alapvető fontosságú a mikroorganizmusok jelenléte a talaj termékenységének kialakításában.

Hogy pontosan hogyan járulnak hozzá ehhez a folyamathoz?

Részben fontos szereplői az anyagok körfogalmának, hiszen képesek jelentős mennyiségű légköri nitrogént megkötni a nitrogénfixáció során. A nitrogénfixáló baktériumok a szerves vegyületek lebontásával nyert energia segítségével képesek a légkör nitrogénjét ammóniává alakítani. A foszfátok mobilizálásában szintén jelentős szerepük van. Alapvetően két nagy foszforkészletet kell megkülönböztetnünk. Az egyik a lassan átalakuló, nagy mennyiségben előforduló szervetlen foszfát, a másik, kisebb foszfátkészlet (a teljes foszfor körülbelül 0,1%-a) üledékekben, lerakódásokban található meg, és innen tud aktívan a körforgalomba kerülni: mállás és oldódás során kerül oldatba. Ezek 
a vegyületek jutnak az élőlényekbe: növényekbe, mikrobákba, majd a táplálkozási láncokon és hálózatokon keresztül az egyéb szervezetekbe. Ezek az élőlények bizonyos enzimjeik segítségével alakítják át a növények számára felvehető formába. Általában igaz, hogy a foszfátok gyakran oldhatatlan sókat képeznek. Ezeket a vegyületeket sok baktérium és gomba úgy szabadítja fel, hogy képes szerves savakat képezni, ezáltal a foszfátot oldatba vinni. Így pedig a növények könnyedén hozzájutnak ehhez a tápelemhez.

A talaj termékenységének fontos meghatározója a szervesanyag-tartalma. Köztudott, hogy a növények szármaradványaival nagy mennyiségű szerves anyagot juttatunk a talajokba. Az viszont, hogy ez hogyan hasznosul, illetve hogy mi lesz ezekkel a maradványokkal, igen fontos kérdés. A szármaradványok lebontásához megfelelő agrotechnikai módszerekkel meg kell teremteni a kedvező feltételeket. A gyors és hatékony lebomláshoz szükség van oxigénre, illetve kellenek azok a talajbaktériumok, amelyek olyan enzimeket termelnek, amelyek segítségével a nehezen oldható cellulóz is lebomlik. Amennyiben ez a folyamat megfelelő, akkor könnyen kezelhető, szerves anyagban dús, termékeny talajt kapunk. Ezen folyamatok áttekintésével belátható, hogy bár igen parányi, mégis nagyon fontos élőlények a mikroorganizmusok mind a talajokban, mind ez élet más területén.

A talajoltástól viszont a várt eredményt a rendszeres és következetes használat során kaphatjuk!

Cégünk több mint 25 éve van jelen 
a mikrobiológiai termékek piacán. A Mikro-Vital termékcsalád egyre szélesebb körben tudja kielégíteni a termelői igényeket. Célunk, hogy a európai trendeknek megfelelően lehetőséget biztosítsunk 
a termelőknek a csökkentett mennyiségű vegyszerrel való gazdálkodásra, illetve 
az egészséges, jó minőségű termények előállítására.

 

Szerző: Justus Lilla ügyvezető Bio-Nat Kft.

Tags: talajbaktérium, növénytermesztés, talajoltás, talaj, mikroorganizmusok

  • 1
  • 2
  • 3

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom