A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Példátlan példaképek

Növénytermesztés - 2017.11.02

Kísérletbejárás és fajtabemutató a Pioneer portfóliófarmon A DuPont Pioneer már évek óta állít be a portfóliófarmjain mindenki által, egész évben látogatható kísérleteket. A portfóliófarmok emellett szervezett bemutatóknak is helyet adnak, mint ahogy 
ez immár hagyományosan Dombóváron, az Agrár-Béta Kft. területén is évente történik.

Példátlan példaképek


A rendezvény szeptember közepi időpontjából adódóan a bemutató 
a kukoricára és a napraforgóra fókuszált. Az érdeklődők ezuttal szemügyre vehették a Pioneer hibridkínálatát, emellett azonban több érdekes vizsgálat eredményét is láthatta a portfóliófarm közönsége: 
a cég vezető termékei vetésidő- és tőszámkísérletekben is szerepeltek, illetve a legújabb hibridek összevethették tudásukat a „nagy öregekkel”, ezzel is szemléltetve a folyamatos nemesítő munka eredményét.

Népszerűek a Pioneer hibridek

A rendezvény nyitóelőadásában Tímár 
Béla ügyvezető igazgató röviden értékelte a Pioneer idei teljesítményét. Elmondta: a nemesítőcég mindhárom nagy nö--vény (kukorica, napraforgó és repce) vetőmagpiacán stabilan őrzi a pozícióját. Kukoricában – 31%* piaci részesedéssel  – piacvezető a Pioneer Magyarországon. A tíz legnagyobb területen termesztett hibridből öt a Pioneer terméke, amiből négy Optimum® AQUAmax® minősítésű kukorica. A napraforgó-vetőmagok hazai piacán 27%* részarányt tudhat magáénak a Pioneer, ami gyakorlatilag egybeesik a DuPont™ Express® gyomirtási technológia elterjedtségével is. A repcevetőmagok terén szintén kedvező a Pioneer-innovációk fogadtatása. Az új PT271 hibrid bevezetése példátlan sikerrel járt, illetve 
a MAXIMUS® féltörpe hibridek sikertörténete is folytatódik. Tímár Béla a vetőmag-értékesítéssel kapcsolatban még kiemelte: a genetikai érték mellett nagyon fontos a vetőmag megfelelő kezelése is. Ennek érdekében az idei tavaszon már több kukoricahibrid vetőmagját a nagyobb védelmet adó, négy hatóanyagú Maxim Quattro** csávázószerrel kezelték, és terveik szerint 2018-ban már a teljes Pioneer Optimum® AQUAmax® portfólión ezt használják.

Rugalmas, strapabíró kukoricák

A Pioneer sokéves szisztematikus nemesí-tőmunka és szelekció eredményeként alakította ki az időjárás szélsőségeihez jobban alkalmazkodó Optimum® AQUAmax® portfólióját.

A Pioneer Optimum® AQUAmax® minősítést olyan kukorica-hibrid kaphatja meg, amely száraz években legalább 5 százalék, normál években pedig legalább 3 százalék terméstöbbletet képes elérni a piacon lévő legjobb hibridekhez képest. Az Optimum® AQUAmax® kukoricák ma már meghatározó részét teszik ki a Pioneer portfóliójának, a vetőmageladások pedig arról tanúskodnak, hogy a gazdák szívesen alapoznak ezekre a megbízható genetikákra. Nem csoda, hogy a bemutatón is domináltak az Optimum® AQUAmax® hibridek:

• 
A Pioneer legnagyobb mennyiségben értékesített hibridje – a PR37N01 hosszú uralkodása után – ma már a P9903 (FAO 390) Optimum® AQUAmax® hibrid, amely mellett a 300-as éréscsoportból bemutatkozási lehetőséget kapott a P9537 (FAO 370) is.
• 
A FAO 400-as éréscsoport elejét az erekt levélállású, kiemelkedően jó termőképességű és kiváló csőegészségű P0023, az érés--csoport második felét pedig a kiváló aszálytűrésű 
P9911 Optimum® AQUAmax® hibridek képviselték.
• 
A magyarországi kínálat legnagyobb terméspotenciálú takarmánykukorica-hib-rid-jei a 400-as éréscsoport végén, az 500-as éréscsoport elején találhatók. Ebből a kategóriából is két 
Optimum® AQUAmax® hibridet vehettek szemügyre az érdeklődők, ezek 
a P0216 és a P0412.

A takarmánykukoricák mellett a Pioneer-kínálat speciális elemei a waxy kukoricák. A PR38A75, a P9718E és a PR37F80 három érésidőt képvisel ebben a szegmensben.

A Pioneer silókukoricái a FAO 400 és 600 közötti érésidőbe es--nek, mint a PR34Y02, a P0725, a P1535 és a kettős hasznosítású PR37F73.

Napraforgók minden igényhez

A Pioneer napraforgó-vetőmagkínálat gerincét az Express® gyomirtási techno-lógiában használható hibridek adják. 
A hibridek és a rájuk épülő technológia sikerét mi se mutatja jobban, mint hogy 
a Pioneer egyik vezető hibridje, a P64LE25 19%* piaci részesedéssel Magyarország legnépszerűbb napraforgója. A P64LE25 és a bemutatott másik két linolsavas hibrid, a korai P63LE113 és a középérésű P64LE99 egyaránt Protector® szádor és Protector® peronoszpóra minősítésű: ezek minden hazánkban előforduló rasszával szemben ellenállóak. A magas olajsavas szegmensben a P64HE118 a Pioneer vezető ajánlata, a jövő évtől pedig kiegészül a kínálat 
a P64HE133 hibriddel. Az Express®-toleráns hibridek mellett a Pioneer kínál hagyományos gyomirtású (P63LL06) hibridet is.

Az elkövetkező években várható újdonságokat illetően a Pioneer szakemberei elmondták: 2019-ben kerül termesztésbe a Pioneer első Clearfield® Plus napraforgója, illetve ebben az évben terveznek bevezetni egy újabb magas olajsavas hibridet 
és a P64LE25 utódát, amely termőképességben, olajtartalomban is előrelépést fog hozni, a szára pedig alacsonyabb lesz.

 

* Kleffmann-piackutatás 2017,
** Syngenta bejegyzett márkaneve
Szerző: AgrárUnió


Címkék: DuPont, kukorica, hibrid, Pioneer®, portfóliófarm

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...