Mielőtt kiszáradna – A talajközpontú tarlóhántás célja, módja és jelentősége

Hazánkban a kalászos gabonák betakarítása a nyári mezőgazdasági munkák legnagyobb körültekintést, figyelmet és leggondosabb szervezési munkát igénylő része. A gabona betakarításával azonban a technológiai munkálatok korántsem érnek véget, ugyanis a visszamaradt tarló legalább ennyire gondos és szakszerű kezelést kíván.


Hamarosan következik a betakarítás a kalászos gabonáinknál, így érdemes egy kis figyelmet szentelnünk az ezután azonnal szükséges talajművelési lépésekre, először is a tarlóhántásra.


tarló

A tarlóhántás céljai
Még a közeli múltban is elterjedt és általánosan használt gyakorlat volt a gabonatarlóink égetése, ami a lehető legrosszabb megoldás a talaj szempontjából. Ma már ezt az eljárást a törvény is tiltja. Mára jelentősen csökkent a magyarországi állatállomány, ennek következtében a gabonaszalma ilyen célú hasznosítása is jelentősen visszaesett, ami egyrészről sajnálatos, másrészről pedig, ha a talajba megfelelően visszadolgozzuk a szalmát, tarlóbontó baktériumtrágya kijuttatásával a mulcsban, kifejezetten pozitív hatást érhetünk el, fenntartjuk, javítjuk talajaink minőségét. Szemtermés tömegéhez viszonyítva a talajba visszajuttatható szalma mennyisége búzánál 1:0,7-0,8, árpánál 1:0,5-0,6.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Bejelentkezés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

  • 15
  • 29
  • 33
  • 35
  • 39
  • 4
  • 40
  • 5
  • LAT-logo
  • amazone
  • benedeczki
  • cont-eco
  • dupont
  • gepkozvetito_logo
  • stihl_logo

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom