A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Mielőtt kiszáradna – A talajközpontú tarlóhántás célja, módja és jelentősége

Növénytermesztés - 2015.07.09

Hamarosan következik a betakarítás a kalászos gabonáinknál, így érdemes egy kis figyelmet szentelnünk az ezután azonnal szükséges talajművelési lépésekre, először is a tarlóhántásra.

Mielőtt kiszáradna – A talajközpontú tarlóhántás célja, módja és jelentősége


Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!


tarló

Hazánkban a kalászos gabonák betakarítása a nyári mezőgazdasági munkák legnagyobb körültekintést, figyelmet és leggondosabb szervezési munkát igénylő része. A gabona betakarításával azonban a technológiai munkálatok korántsem érnek véget, ugyanis a visszamaradt tarló legalább ennyire gondos és szakszerű kezelést kíván.

A tarlóhántás céljai
Még a közeli múltban is elterjedt és általánosan használt gyakorlat volt a gabonatarlóink égetése, ami a lehető legrosszabb megoldás a talaj szempontjából. Ma már ezt az eljárást a törvény is tiltja. Mára jelentősen csökkent a magyarországi állatállomány, ennek következtében a gabonaszalma ilyen célú hasznosítása is jelentősen visszaesett, ami egyrészről sajnálatos, másrészről pedig, ha a talajba megfelelően visszadolgozzuk a szalmát, tarlóbontó baktériumtrágya kijuttatásával a mulcsban, kifejezetten pozitív hatást érhetünk el, fenntartjuk, javítjuk talajaink minőségét. Szemtermés tömegéhez viszonyítva a talajba visszajuttatható szalma mennyisége búzánál 1:0,7-0,8, árpánál 1:0,5-0,6.


Címkék: